Επαγγελματίας δασκάλα ερασιτέχνης βιβλιοθηκάριος

0
287

της Μαρίζας Ντεκάστρο.

 

 

Πώς θα ήταν δυνατόν ένα περιοδικό κριτικής βιβλίου σαν τον Αναγνώστη να μη τιμήσει τη Βίτω Αγγελοπούλου (1914 -2008) η οποία καθιέρωσε πρώτη το 1970 στήλη κριτικής παιδικού βιβλίου στην εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ;

Επαγγελματίας δασκάλα και ερασιτέχνης βιβλιοθηκάριος άφησε παρακαταθήκη για τους νεότερους μελετητές ένα αξιόλογο σώμα κριτικών σε έντυπα αλλά και σε δυο δικά της βιβλία, δημοσιεύματα και μεταφράσεις.

Η Βίτω Αγγελοπούλου ήταν άνθρωπος της δράσης και της προσωπικής επαφής. Αν έγινε κάτι για τις παιδικές βιβλιοθήκες, σ’ εκείνη το χρωστάμε… Αν γίνονται μελέτες, ακόμα και πανεπιστημιακά τμήματα σπουδών για το παιδικό βιβλίο, σ’ εκείνη το χρωστάμε αφού με τις δημόσιες παρεμβάσεις της έφερε στο προσκήνιο αυτό το ‘παραπαίδι’ της λογοτεχνίας . Παρεμβατική λοιπόν η Βίτω Αγγελοπούλου, αλλά με γλύκα. Διαβάζοντας τον μικρό τόμο που επιμελήθηκε ο Κυριάκος Ντελόπουλος  βλέπουμε να παρελαύνουν στις σελίδες πολλοί και πολλές συγγραφείς που τη γνώρισαν νέοι, τη συμβουλεύτηκαν, ωρίμασαν στα χρόνια που πέρασαν και είναι σήμερα σημαντικά ονόματα του παιδικού βιβλίου στην Ελλάδα. Πέρα όμως από τις συγκινητικές αναμνήσεις και παρατηρήσεις που κατατίθενται στον τιμητικό τόμο και οι οποίες δείχνουν το ποιόν του ανθρώπου, τα κείμενα, τα δικά της και των συντρόφων της στο παιδικό βιβλίο, μας βάζουν στο κλίμα της εποχής της έκρηξης του παιδικού βιβλίου, εποχή που μπήκαν οι βάσεις και δημιουργήθηκε η ανάγκη για τη μελέτη αυτού του είδους.

Κείμενα για τη φιλαναγνωσία, τις παιδικές βιβλιοθήκες, τα κριτήρια που αξιολογούν το βιβλίο για παιδιά, την ιστορία της παιδικής λογοτεχνίας, γραμμένα από τη Βίτω Αγγελοπούλου πριν από 30 χρόνια, εξακολουθούν και είναι επίκαιρα!

 

 

Η Βίτω Αγγελοπούλου, τα παιδιά, η παιδεία και το παιδικό βιβλίο

Επιμ. Κυριάκος Ντελόπουλος

Αθήνα 2013

 

Προηγούμενο άρθροΟι υποψήφιοι για τα Λογοτεχνικά Βραβεία του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ
Επόμενο άρθροΤο δικαιωμα να ξεχαστεις

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ