Αλις Μάνρο, Νόμπελ Λογοτεχνίας 2013

0
469

Στην καναδέζα πεζογράφο  Άλις Μάνρο απονεμήθηκε το Βραβείο Νομπέλ Λογοτεχνίας για το 2013. Στο σκεπτικό αναφέρεται ως “σπεσιαλίστα  της μικρής φόρμας”. Η Αλις Μάνρο γεννήθηκε το 1931 και μεγάλωσε στο Οντάριο του Καναδά. Έχει εκδώσει εννιά συλλογές διηγημάτων και ένα μυθιστόρημα. Έχει διακριθεί τρεις φορές με την υψηλότερη λογοτεχνική διάκριση στον Καναδά, το Governor General’s Literary Award. Έχει επίσης βραβευτεί από την Ένωση Κριτικών των ΗΠΑ κι έχει λάβει το βραβείο Rea για την προσφορά της στο διήγημα. Το 2009 τιμήθηκε με το βραβείο Man Booker International για το σύνολο του έργου της. Το βιβλίο της “Μ’ αγαπάει δεν μ’ αγαπάει” συμπεριλήφθηκε τόσο στις λίστες των μπεστ σέλερ όσο και στις λίστες με τα καλύτερα βιβλία του 2001. Αυτό όπως και το “Πάρα πολύ ευτυχία” κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες.

 

Τα δύο βασικά της βιβλία που κυκλοφορούν στα ελληνικά σε μετάφραση της Σοφίας Σκουλικάρη:

Μ΄αγαπάει δεν μ΄αγαπάει: Εννιά ανθρώπινες ιστορίες ξετυλίγονται από την πένα της κορυφαίας διηγηματογράφου Άλις Μούνρο. Η μοίρα μιας γεροντοκόρης οικονόμου αλλάζει απροσδόκητα από μια φάρσα. Μια φοιτήτρια ανακαλύπτει κατά την επίσκεψή της σε μια θεία της ένα μυστικό του παρελθόντος. Μια γυναίκα αναπολεί τη σύντομη ερωτική της συνάντηση με έναν άγνωστο και πώς αυτή η ανάμνηση την έχει στηρίξει σε όλη της τη ζωή. Η συγγραφέας μάς μεταφέρει σ’ έναν κόσμο όπου ένα απροσδόκητο γεγονός ή μια ξανακερδισμένη ανάμνηση μπορεί να φωτίσει την πορεία μιας ολόκληρης ζωής.

“Πάρα πολύ ευτυχία” : Μια μητέρα λυτρώνεται με τον πλέον απρόσμενο τρόπο από τον αβάσταχτο πόνο που της προκάλεσε η απώλεια των τριών παιδιών της· μια νέα γυναίκα αντιδρά με έξυπνο, αν και όχι ακριβώς αξιοθαύμαστο τρόπο, στην ασυνήθιστη και ταπεινωτική αποπλάνηση που υπέστη· οι «βαθιές-τρύπες» ενός γάμου. Και στην ιστορία που έδωσε στο βιβλίο τον τίτλο του, συνοδεύουμε τη Σοφία Κοβαλέφσκι -μια ρωσίδα εμιγκρέ και μαθηματικό του τέλους του 19ου αιώνα- σ’ ένα ταξίδι στο καταχείμωνο από τη Ριβιέρα, όπου επισκέπτεται τον εραστή της, στο Παρίσι, τη Γερμανία, τη Δανία, όπου έχει μια μοιραία συνάντηση με έναν ντόπιο γιατρό, και τέλος στη Σουηδία, όπου διδάσκει στο μοναδικό πανεπιστήμιο της Ευρώπης που δέχτηκε να προσλάβει γυναίκα μαθηματικό.  Με σαφήνεια και άνεση, η Άλις Μονρό μετατρέπει σύνθετα γεγονότα και συναισθήματα σε ιστορίες που ρίχνουν φως στους απρόβλεπτους τρόπους με τους οποίους οι άνθρωποι προσαρμόζουν τη ζωή τους και συχνά καταφέρνουν να ξεπεράσουν ακόμα και τραγικά γεγονότα.

Τέλος συμμετοχή της με ένα διήγημα υπάρχει και στη συλλογή που δημιούργησε ο Τζέφρι Ευγενίδης “Της αγάπης μου ο σπουργίτης πέταξε”(εκδ. Libro)

Προηγούμενο άρθροΗ νέα επιτροπή Κρατικών Λογοτεχνικών Βραβείων
Επόμενο άρθροΟ Καβάφης και η ΧΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ