Δημοκρατία και οικονομία

0
229

 

 Δρ. X. Kόλλιας.

Το βιβλίο των Νίκου Κυριαζή και Εμμανουήλ – Μάριου Οικονόμου που μόλις κυκλοφόρησε (Εκδόσεις Ενάλιος) αναφέρεται σε ένα ιδιαίτερα επίκαιρο θέμα, την λειτουργία της δημοκρατίας και την σχέση της με την οικονομία. Αν και βασίζεται σε πολυάριθμες διεθνείς επιστημονικές δημοσιεύσεις των συγγραφέων και μη, απευθύνεται στο ευρύ κοινό, με εύληπτο και φιλικό τρόπο στον αναγνώστη.

Το Δημοκρατία και Οικονομία είναι μια αναλυτική ιστορία της δημοκρατίας από την γέννησή της μέχρι σήμερα. Δεν περιγράφει απλά γεγονότα και καταστάσεις του παρελθόντος, αλλά εφαρμόζοντας σύγχρονα μεθοδολογικά εργαλεία, της οικονομικής ιστορίας, της πολιτικής και της ιστορικής επιστήμης εξηγεί το γιατί και πως δημιουργήθηκε η δημοκρατία, καθώς και την εξέλιξή της. Για τους πιο ειδικούς, υπάρχουν δυο παραρτήματα με μαθηματικά υποδείγματα.

Το βιβλίο αναζητά απαντήσεις σε ένα πλήθος ερωτήσεων, ορισμένα εκ των οποίων εμφανίζονται στο οπισθόφυλλο του βιβλίου, όπως τι πολίτευμα είναι η δημοκρατία, γιατί γεννήθηκε στην Ελλάδα και όχι αλλού, ποια η σχέση δημοκρατίας, οικονομίας και δικαιωμάτων ιδιοκτησίας, τι μπορεί να διδαχθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση από τις αρχαίες ελληνικές συμπολιτείες, καθώς και μελέτες περίπτωσης χωρών και λαών, που αφορούν την μετα-μεσαιωνική και την πρόσφατη οικονομική ιστορία και πολιτική οικονομία, όπως, Ελβετία, ΗΠΑ, Αγγλία και Ενωμένες Επαρχίες (Κάτω Χώρες).

Εντυπωσιακή είναι και η βιβλιογραφία που παραθέτουν οι συγγραφείς, που περιλαμβάνει τίτλους καθώς και το παράρτημα εικόνων. Η θεματολογία του βιβλίου σχετίζεται και με το πρόσφατο πολύ επιτυχημένο διεθνές συνέδριο με το ίδιο θέμα,  που οργανώσαμε, λόγω της επικαιρότητας του θέματος, στις 23/24 Νοεμβρίου στο Οικονομικό Τμήμα του Παν. Θεσσαλίας με χορηγούς το Ίδρυμα Κωνσταντίνος Κυριαζής, το Ίδρυμα Konrad Adenauer Stiftung και την Εταιρία Οικονομικών Ερευνών.

Το βιβλίο των Κυριαζή και Οικονόμου αξίζει να διαβαστεί από όλους όσους ενδιαφέρονται για θέματα δημοκρατίας, ιδιαίτερα σε αυτή την δύσκολη χρονική στιγμή που η δημοκρατία δοκιμάζεται τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Άλλωστε οι συγγραφείς δεν αρκούνται μόνο στην περιγραφή, αλλά ασκούν κριτική στις δυσλειτουργίες της δημοκρατίας στην σημερινή εποχή και προτείνουν συγκεκριμένα μέτρα βελτίωσης και προτάσεις πολιτικής.

 

O(*) Δρ. X. Kόλλιας είναι Καθηγητής Τμήματος Οικονομικών Επιστημών Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

info: Κυριαζής Νίκος και Οικονόμου Εμμανουήλ Μάριος (2015). Δημοκρατία και οικονομία: Μια αναλυτική ιστορία της δημοκρατίας από τη γέννησή της μέχρι σήμερα. Αθήνα: Εκδόσεις Ενάλιος.

 

 

Προηγούμενο άρθροΤουρνιέ: o απόηχος μια συνέντευξης
Επόμενο άρθροH βιβλιοθήκη του επαγγελματία κριτικού (ΙΙ)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ