Δημήτρης Καρακίτσος: O τρελός Πιερό

0
1445

 

 

(Επιμέλεια: Γιούλη Αναστασοπούλου)

 

Tι πρέπει να γνωρίζουν οι αναγνώστες σου για σένα και τους ήρωές σου;

Αν υπάρχει λόγος  να γνωρίζουν κάτι οι αναγνώστες μου για μένα και τους ήρωές μου θα τον βρουν στα βιβλία μου.

Τι σε κινητοποίησε να γράψεις το Bένουσμπεργκ;

Η ιδέα να φέρω στην εποχή μας κάποια ξεχασμένα, μα αρκούντως γοητευτικά, αρχαία κείμενα. Πρωτοδιάβασα  το λησμονημένο «περί Ομήρου και Ησιόδου» στο τρένο, από Χαλκίδα για Αθήνα. Στον σταθμό της Αυλίδας, ένας ηλικιωμένος με ψαθάκι και γενειάδα, κατέβηκε από το τρένο  για να βρεθεί, ως Όμηρος πια, στις σελίδες της «Ράχης δελφινιού».

Με ποιο άλλο έργο συνομιλεί το βιβλίο σου;

Οι τέσσερις ιστορίες του Βένουσμπεργκ   ξαναγράφουν  κείμενα της αρχαίας και της χριστιανικής γραμματείας. Όπως είπα, η «Ράχη δελφινιού» συνομιλεί με το «περί Ομήρου και Ησιόδου». H δεύτερη ιστορία μου συνεχίζει τη Βατραχομυομαχία. Είναι η στιγμή όπου οι πετσοκομμένοι τετράποδοι μαχητές φθάνουν στον Άδη.

Το «Παρακλαυσίθυρον»  φέρνει τον ερωτευμένο Πολύφημο στα σκαλιά της Γαλάτειας –  εμπνευσμένη από τον Οβίδιο, η ιστορία μου χρησιμοποιεί το μοτίβο του άξεστου ερωτευμένου, συνθέτοντας μια κωμική πολιτική αλληγορία.

Τέλος το ομώνυμο «Βένουσμπεργκ» συνομιλεί με τον βίο του όσιου Ονούφριου. Ο αφηγητής της ιστορίας, ο αββάς Παφνούτιος, θα καταφύγει στην έρημο για εσωτερική ανάπαυση. Εκεί, με τους ομογάλακτούς, του θα γίνει μάρτυρας θαυμάτων. Μα όταν επιστρέψει στην Πολιτεία οι βεβαιότητές του θα υποστούν ένα ισχυρό πλήγμα.

Πώς γράφεις και πού;

Στο σπίτι μου και συνήθως καλοκαίρι. Το μέσον δεν έχει σημασία, ας είναι χαρτί και μολύβι. Σημαντικότερο να βουίζει ένας ανεμιστήρας.

Αισθάνεσαι ότι ανήκεις σε μια συγκεκριμένη γενιά δημιουργών;

Ναι, αν και αδυνατώ να την ορίσω. Ίσως είναι νωρίς.

Αν μπορούσες να αλλάξεις ένα αγαπημένο σου έργο ποια θα ήταν η παρέμβασή σου;

Θα πρόσθετα τις χαμένες σελίδες στο Σατυρικόν του Πετρωνίου, και το όνομά μου στη Θεία Κωμωδία.

Γράφεις κάτι τώρα;

 Ολοκληρώνω ένα σουρεαλιστικό αστυνομικό μυθιστόρημα με τίτλο: «Ο Δον Υπαστυνόμος», ενώ από τις εκδόσεις Ποταμός θα κυκλοφορήσει το έργο μου «Παλαιστές» με θέμα τους περιπλανώμενους Έλληνες παλαιστές του μεσοπολέμου.

Tι σου λείπει από το Λογοτεχνικό τοπίο σήμερα;

Από το λογοτεχνικό τοπίο γενικότερα λείπουν οι αναγνώστες.

Απάντησε σε μια ερώτηση που δεν σου έχουν κάνει ακόμα.

Ο τρελός Πιερό

 Ποιον νέο ποιητή ή συγγραφέα θα μας πρότεινες να φιλοξενήσουμε στις  Συστατικές Επιστολές;

 Τον ποιητή Αλέξιο Μάινα. Αγαπώ την ποίηση, και θα ήθελα να δώσω τη σκυτάλη σε έναν από τους σημαντικότερους νέους μας ποιητές.

Μικρό βιογραφικό

Ο Δημήτρης Καρακίτσος γεννήθηκε στο Βόλο το 1979. Έργα του που έχουν δημοσιευθεί: Οι γάτες του ποιητή Δ.Ι.Αντωνίου (Το Ροδακιό, 2012), Βένουσμπεργκ (Αντίποδες, 2015)

 

Προηγούμενο άρθροΗ νοσταλγία – Πότε λοιπόν είναι κανείς σπίτι του;
Επόμενο άρθροΚάτια Λεμπέση: Τέλος εποχής

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ