Μια σουηδική ματιά στην ελληνική κρίση

0
525

Της Ξένης Δ. Μπαλωτή.

 

Η Kajsa Ekis Ekman είναι σουηδή συγγραφέας και δημοσιογράφος που εργάζεται στην μεγαλύτερη σε κυκλοφορία καθημερινή εφημερίδα της χώρας της και στην «φιλοαριστερή εφημερίδα ETC.»

Από την ανάγνωση του βιβλίου της δεν προκύπτει εάν γνωρίζει τη γλώσσα μας, αλλά από την εντυπωσιακή σε θεματολογία και ονόματα βιβλιογραφία που παραθέτει φαίνεται πως πρέπει να μας γνωρίζει ποlύ καλά! Άλλωστε, ο τίτλος «Κλεμμένη άνοιξη» είναι παραλλαγή του «Χαμένη άνοιξη» που έχει γράψει ο Στρατής Τσίρκας, αλλά και επίθετο που απορρέει από το ρήμα «κλέβω», όπως π.χ. κλέβουν την περιουσία της Ελλάδας. Συνεπώς, η συγγραφέας μάλλον γνωρίζει και την θεοποίηση που τυγχάνει στην Ελλάδα ο ιστορικός όρος Φιλελληνισμός, η αναβίωση του οποίου μετά μανίας επιζητείται τα τελευταία τουλάχιστον πέντε χρόνια. Και από αυτή την άποψη, η συγγραφή αυτού του βιβλίου είναι πολύ σημαντική, τόσο περισσότερο που η έκδοση προοριζόταν μόνο για το σουηδικό κοινό.

Η συγγραφέας με εμπειρία δύο χρόνων συμβίωσή της με την Ελλάδα, καταγράφει την ελληνική εκδοχή της κρίσης.

Η καταγραφή της είναι ενίοτε γλαφυρή, ύφος που δεν χάνεται στην πολύ καλή ελληνική μετάφραση, ενίοτε επιτηδευμένα αφελής κυρίως στην συνέντευξή της με τον Γ.Παπανδρέου, ή στοχευόμενα καλοπροαίρετη όπως στην συνέντευξή της με τον Α.Τσίπρα.

Προσεγγίζει τα δεδομένα της εμφάνισης της ελληνικής κρίσης, τη διαχείριση της από τους έλληνες πολιτικούς σε συνδυασμό με την παρουσία ΔΝΤ, Τρόικας κα εξωγενών παραγόντων, την λαϊκή αντίδραση και βεβαίως την βιωματική εμπειρία όσων έζησαν τις συνέπειες της κρίσης στο πετσί τους.

Εξαιρετική καταγραφή από την πλευρά της, αν και μονομερής. Οι απόψεις της κατά της Ε.Ε., της ΟΝΕ, του Ευρώ δεν είναι έκπληξη. Άλλωστε και η Σουηδία δεν ανήκει στην ζώνη του Ευρώ !

Η συγγραφέας έχει κάνει πολύ καλή δουλειά ρεπορτάζ. Έχει μιλήσει με πολλούς μάρτυρες της κρίσης, έχει γυρίσει σε πολλά στέκια της Αθήνας, έχει φίλους που τη βοηθούν να ολοκληρώσει τις σκέψεις της και τις διαπιστώσεις της και επίσης έχει κάτι πολύ σημαντικό. Αισιοδοξεί !

Αισιοδοξεί από τον πρόλογό της έως τον επίλογό της. Αισιοδοξεί με την ιδέα πως «μία άνοιξη δεν μπορεί να κλαπεί για πάντα» και με αυτήν πως «η εμπειρία με την Νότια Αμερική μας δείχνει ότι τα ριζοσπαστικά λαϊκά κινήματα που γεννιούνται από μία κρίση φέρουν καρπούς λίγα χρόνια αργότερα, αφού ωριμάσουν, οργανωθούν και πάρουν στα χέρια τους την εξουσία.»

Και αυτή η αισιοδοξία δεν διαταράσσεται ούτε όταν ο Γ.Παπανδρέου της λέει : «Το μνημόνιο δεν είναι το πρόβλημα, αλλά η θεραπεία. Το 70-80% του περιεχομένου του μνημονίου λέει τα ίδια πράγματα με το εκλογικό μας μανιφέστο. Αυτά τα μέτρα τα είχαμε προγραμματίσει ούτως ή άλλως, αλλά τώρα τα εφαρμόζουμε με τη βοήθεια του ΔΝΤ», ούτε όταν ο Α.Τσίπρας διατυπώνει την άποψη πως : « Αν θέλουμε σοσιαλισμό, πρέπει να σταθούμε πρώτα στα δικά μας πόδια. Όταν είμαστε έτοιμοι. Πρώτα πρέπει να ξεπεράσουμε την κρίση, κερδίζοντας την εμπιστοσύνη των αγορών με ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, κάτι που θα χρειαστεί 4 έως 5 χρόνια.»

Αυτό το βιβλίο μου θύμισε στην σύλληψή του το “Stasiland” της A.Funder. Για να κατανοήσει ο αναγνώστης τον πόνο των θυμάτων, η συγγραφέας πήρε συνεντεύξεις και από τους θύτες. Ούτε αυτοί είχαν αλλάξει άποψη για τις πρακτικές τους !

Η Kajsa Ekis Ekman μας προσέφερε ένα ιδιαίτερα χρήσιμο βιβλίο για ανάγνωση, κυρίως για τις intrα muros υποθέσεις μας !

 

 

ekman_klemmeni_anoixiINFO: Kajsa Ekis Ekman : Κλεμμένη άνοιξη

μετάφραση: Κατερίνα Φέτση, πρόλογος : Άρης Χατζηστεφάνου, εκδόσεις  Κέδρος, 2014, 408 σελ.

 

Προηγούμενο άρθροΗ λεπτή διαχωριστική γραμμή της ζωής και του θανάτου
Επόμενο άρθροΌλος ο Τολστόι με ένα κλικ!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ