Μεσοπολεμικο λογοτεχνικό πάρτυ, 18 Φεβρουαρίου,στο Βιβλιοπωλείον Επίκεντρον

0
175
Οι συνήθεις ύποπτοι των μεσοπολεμικών πάρτι επανέρχονται και καθιερώνουν ένα νέο, αυτή τη φορά αποκριάτικο, πάρτι! Το πέμπτο πάρτι, ξεκινώντας αντίστροφα από το 2027, οπότε θα γίνει πανηγυρικά το πρώτο, έρχεται σύντομα. Συγκεκριμένα, το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2023, ώρα 19:00, μεταμφιεζόμαστε σε ιστορικούς λογοτεχνίας και πειράζουμε με καρναβαλικό πνεύμα την επίσημη Ιστορία.
Είναι γνωστό ότι και η Ιστορία της Λογοτεχνίας, όπως και η μεγάλη της Αδελφή, γράφεται συνήθως από τους «νικητές». Αποφασίσαμε να αναποδογυρίσουμε αυτή την τάξη. Στο σκοτεινό υπόγειο του ΕΠΙΚΕΝΤΡΟΝ θα μαζευτούμε για να αποτίσουμε τον ελάχιστο φόρο τιμής στο εικονοστάσι των ανώνυμων, άδοξων, παραγνωρισμένων και αγνοημένων, πλην αλίμονο (!), πραγματικά πραγματικών συγγραφέων, για τους οποίους η Γραμματολογία μας αλαζονικά δεν επεφύλαξε την παραμικρή αναφορά.
Ποιος ξεφυλλίζοντας παλιά κιτρινισμένα περιοδικά ή ψάχνοντας στα σκονισμένα ράφια επαρχιακών βιβλιοθηκών και σε παλαιοβιβλιοπωλεία δεν έπεσε τυχαία πάνω σε ποιήματα και πεζά που ένιωσε ότι υπερβαίνουν τις προδιαγραφές της εποχής τους – την «περιρρέουσα ατμόσφαιρα», όπως θα λέγανε άλλοτε; Ποιος δεν αναμετρήθηκε ξαφνικά με άγνωστες ποιητικές και πεζογραφικές στιγμές που θα μπορούσαν άνετα να σταθούν ισάξια απέναντι στο έργο των καθιερωμένων ποιητών και πεζογράφων του καταδυναστευτικού Κανόνα μας, αν δεν καταφέρνουν κιόλας να το υπερβούν;
Μια βραδιά, λοιπόν, αφιερωμένη στους πραγματικά ελάσσονες ενάντια στο χρηματιστήριο των λογοτεχνικών αξιών και στις βεβαιότητες της Λογοτεχνικής Ιστορίας. Μια βραδιά αφιερωμένη αποκλειστικά σε ποιητές και πεζογράφους που δεν αξιώθηκαν ποτέ τη χαρά της κριτικής αναγνώρισης, των λογοτεχνικών βραβείων ή της συμπερίληψης στις Γραμματολογίες μας, έστω στον ταπεινό χώρο μιας υποσημείωσης• μια βραδιά γεμάτη δείγματα της πραγματικά «χαμηλής» ελληνικής ποίησης και πεζογραφίας, τόσο χαμηλόφωνης που δεν ακούστηκε δεόντως στην εποχή της – για λόγους ανεξάρτητους από την καλλιτεχνική της δύναμη – με αποτέλεσμα να οδηγηθεί προοδευτικά στη σιωπή και το έρεβος να τη σκεπάζει βαρύ…
Αρκεί! Ως εδώ! Καιρός να επέλθει δικαιοσύνη!
Υποσημείωση: Όποιος/α θέλει να παρουσιάσει έναν/μία άγνωστο/η, άδοξο/η συγγραφέα, με πληροφορίες για τον βίο και το έργου του/της, να επικοινωνήσει με e-mail στα: aristotelisainis@hotmail.com ή thaliero@hotmail.com ή στο messenger του Αριστοτέλης Σαϊνης και της Thalia Ieronymaki.
Προηγούμενο άρθροDirty Valentine: 69 βιβλία για ερωτα και σεξ (της Αλεξάνδρας Σαμοθράκη)
Επόμενο άρθροΧειμερινή σύναξη ιστορικών (και όχι μόνο) περιοδικών (του Σπύρου Κακουριώτη)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ