Η επικίνδυνη αγνότητα της Θράκας

0
379

Γιάννης Ν. Μπασκόζος.

Τα παιδιά της Θράκας παρουσίασαν την περασμένη εβδομάδα το νέο διπλό τεύχος τους (5-6, Καλοκαίρι- Φθινόπωρο).  Η αρχική ομάδα και αρκετοί συντάκτες της μένουν στη Λάρισα, όπου έχουν αναπτύξει μια ιδιαίτερη ποιητική κινητικότητα. Οργανώνουν ποιητικές εκδηλώσεις, performance, πάρτυ, εξορμήσεις κ.τ.λ. Διοργανώνουν πανθεσσαλικό φεστιβάλ ποίησης και έχουν στήσει έναν εκδοτικό οργανισμό ,σχεδόν από το τίποτα. Εκδίδουν πέρα από το περιοδικό τους ποίηση, πεζογραφία, μεταφράσεις και δοκίμια. Έχουν κατακτήσει έτσι την εκδοτική τους ανεξαρτησία από τα εκδοτικά της Αθήνας και πορεύονται χωρίς την πίεση που ασκείται σε όποιον κινείται στα αθηναϊκά εκδοτικά στέκια.  Όλα μέσα σε ένα νεανικό κλίμα και μια διάθεση να μην παίρνουν τον εαυτό τους τόσο σοβαρά. Να μη μοιάζουν με τους παλιούς βαρύγδουπους και γεμάτο στόμφο διανοούμενους της πόλης τους.

Σιγά – σιγά έγιναν γνωστοί και πιο έξω. Συνδέθηκαν και με άλλους ποιητές και πεζογράφους από άλλες πόλεις.  Η κατάβαση τους στην Αθήνα είχε ένα χαρακτήρα επίσκεψης, του τύπου «εμείς είμαστε εκεί- αν μας αγαπάτε ελάτε να μας επισκεφτείτε κι εσείς με τη σειρά σας». Η Θράκα, ένα περιοδικό που το όνομά του «βγήκε , έτσι,  ένα βράδυ πάνω στη συζήτηση» διατηρεί αυτό το στυλ της συζήτησης και στα κείμενά της.  Είναι ένα ανοικτό περιοδικό. Όπως είπε πολύ όμορφα ο Θάνος Γώγος παρουσιάζοντας τη Θράκα «αν μας αρέσει μια συλλογή την εκδίδουμε. Εκδίδουμε κάποιον που δεν θα πίστευε ποτέ ότι θα εκδιδόταν, αρκεί να μας αρέσει η δουλειά του».

Τα παιδιά της Θράκας  διατηρούν μια αγνότητα επικίνδυνη. Επικίνδυνη γι αυτούς που αγνοούν τη δύναμη της λογοτεχνικής παρέας και της μη κατεστημένης λογικής. Επικίνδυνη για τους ίδιους γιατί αν την χάσουν θα γίνουν σαν τους άλλους.

YΓ. Η συντακτική ομάδα του περιοδικού αποτελείται από τους: Θάνος Γώγος, Στάθης Ιντζές, Λαμπριάνα Οικονόμου, Γιώργος Σαράτσης, Πέτρος Σκυθιώτης, Ελένη Τσαντίλη και Αντώνης Ψάλτης.

Προηγούμενο άρθροΣταγών εν τω ωκεανώ;
Επόμενο άρθροΙχνηλατώντας τις παιδικές αναμνήσεις

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ