Φρανκ Βίτσελ, το Μεγάλο Γερμανικό Βραβείο

0
238

Η Επιτροπή στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης έδωσε το μεγάλο Βραβείο (Deutscher Buchpreis), στον Φρανκ Βίτσελ για το βιβλίο του μ’ αυτόν τον τίτλο-σιδηρόδρομο:

“Die Erfindung der Roten Armee Fraktion durch einen manisch-depressiven Teenager im Sommer 1969”. «Η εφεύρεση της ερυθρής ταξιαρχίας από έναν μανιοκαταθλιπτικό έφηβο το καλοκαίρι του 1969.»

«Είναι ένα  πολυσύνθετο και γλωσσικά πολύ δυνατό βιβλίο που μας θυμίζει το στένεμα μιας ολόκληρης εποχής. Ύστερα από μια ματιά στην εποχή του ψυχρού πολέμου και ιδιαίτερα στην εποχή της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας ήρθε η στιγμή για το νοσταλγικό πισωγύρισμα στην παλιά Ομοσπονδιακή Γερμανία», γράφει ο ιστορικός Philipp Felsch. «Το βιβλίο-μαμούθ (800 σελίδες) διαβάζεται σαν μαύρο μυθιστόρημα του Τζέημς Έλροϋ. Είναι μεν ιδιαίτερα δραστικό», επαινεί ο κριτικός, «σε καμία όμως περίπτωση δεν είναι επιφανειακό.»

Στην επιτροπή συζητήθηκε και το τελευταίο βιβλίο της Τζένης Έρπενμπεργκ:  Gehen, ging, gegangen( Πηγαίνω, πήγαινα, πήγα) με θέμα τους πρόσφυγες. Το βραβείο είναι 25.000 ευρώ ενώ και οι φιναλίστ λαμβάνουν από 2.500 ευρώ έκαστο/η. Η επιτροπή είχε να διαλέξει ανάμεσα σε 176 τίτλους που εκδόθηκαν από τον Οκτώβριο 2013 έως τον Σεπτέμβριο 2014. Οι υπόλοιποι υποψήφιοι της τελικής λίστας ήταν οι : Rolf Lappert (Über den Winter, Carl Hanser), Inger-Maria Mahlke (Wie Ihr wollt, Berlin Verlag), Ulrich Peltzer (Das bessere Leben, S. Fischer) und Monique Schwitter (Eins im Andern, Droschl). Το Βραβείο αθλοθετεί η Ομοσπονδία Εκδοτώνκαι Βιβλιοπωλών της Γερμανίας.

Η ΄Διεθνής Έκθεση Βιβλίου στη Φρανκφούρτη ανοίγει επισήμως αύριο τις πύλες της με 7.000 εκδοτικούς οίκους από όλες τις χώρες ενώ αναμένεται να την επισκεφτούν 300.000 επισκέπτες.  Στο ελληνικό περίπτερο στεγάζονται φέτος 14 εκδότες. Παρουσιάζονται δύο έλληνες πεζογράφοι που ζουν στη Γερμανία ο Άκης Παπαντώνης (Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Πεζογράφου του περιοδικού “Αναγνώστης”).και ο Γιώργος Παυλόπουλος. Επίσης ο Κύπριος Αιμίλιος Σολωμού που το 2013 τιμήθηκε με το Ευρωπαϊκό Βραβείο Λογοτεχνίας.

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο“Κυνηγώντας” Δικαιώματα
Επόμενο άρθροΞένια Παπαδοπούλου: ανατρέποντας ισορροπίες

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ