Σεξ και βία μέχρι τη Λαμία

3
1442

 

Της Αλεξάνδρας Σαμοθράκη.

Μπορεί να υπάρξει ένα, ο θεός να το κάνει, ερωτικό μυθιστόρημα ή μάλλον καλύτερα πορνοστόρημα, επτακοσίων δεκατεσσάρων σελίδων με την ηρωίδα παρθένα μέχρι τη σελίδα 708; Μπορεί και υπάρχει μόνο που δεν έχει ούτε σεξ ούτε βία και το ‘αυστηρά για ενηλίκους’ στο οπισθόφυλλο μάλλον πρόκειται για τυπογραφικό λάθος. Το ανυπέρβλητα σιχαμερό ‘Η Κόλαση του Γκάμπριελ’ που θυμίζει περισσότερο soft porno με πρωταγωνίστρια μια πολύ ταλαντούχα, πανέξυπνη, πανέμορφη, υπερευαίσθητη φοιτήτρια, τη Τζούλιαν Μίτσελ η οποία ερωτεύεται το κακό παιδί και υπερκαθηγητή,  πρόσμιξη Ιντιάνα Τζόουνς- Ρόμπερτ Λάνγντον- Μπραντ Πιτ στα ντουζένια του,  και (της) τον βάζει στο σωστό δρόμο. Ο καθηγητής, «δαντολόγος»,  Γκάμπριελ Έμερσον ξοδευόταν σε πρόσκαιρους έρωτες μέχρι να συνειδητοποιήσει πως αυτός είναι ο Δάντης και η φοιτήτρια η Βεατρίκη του, εξ ου και ο τίτλος (ξεράστε ελεύθερα).

Το καρμικό ζευγάρι στην αρχή συγκρούεται (χωρίς λόγο), μετά ανακαλύπτει ότι γνωριζόντουσαν και στο παρελθόν έχοντας περάσει ένα βράδυ αγκαλιά σε έναν οπωρώνα,  ο συμβολισμός και η βαρύτητα του οποίου επαναλαμβάνεται τόσο συχνά που δε θα το άντεχε ούτε η μανούλα των ρυθμικών επαναλήψεων, η Γερτρούδη Στάιν. Ο Γκάμπριελ φοβάται να αγαπήσει τη Τζούλια γιατί έχει ένα σκοτεινό μυστικό, η σκοτεινότητα του οποίου φανερώνει το νεαρό της ηλικίας της συγγραφέως που στο βιβλίο αυτό είναι άνδρας, ο Σίλβεν Ρέιναρ (nom de cross-dressing) , στα επόμενα βιβλία της τριλογίας όμως είναι μια συμπαθητική δεσποινίς. Το μυστικό του Γκάμπριελ είναι πραγματικά σοκαριστικό- έπαιρνε κόκα και άφησε έγκυο μια κοπελιά αλλά τελικά κατάφερε να κάνει ακαδημαϊκή καριέρα . Ο παπάς της ενορίας μου νομίζω έχει κάνει χειρότερα- με εξαίρεση την ακαδημαϊκή σταδιοδρομία.

Από την «κοινή συναινέση» απόφαση του ζεύγους να μη συνευρεθεί ερωτικά μέχρι η παρθένα Τζούλιαν νιώσει έτοιμη,  γίνεται εμφανές πως το βιβλίο φιλοδοξεί να γεμίσει το κενό ανάμεσα στο μορμονο-Twilight (αναγνώστριες μέχρι 18) και τις «50 Αποχρώσεις του γκρι» (αναγνώστριες από 30 και πάνω).  Ουσιαστικά πρόκειται για τη φαντασίωση μιας κοπελίτσας που φτιάχνεται από τον ώριμο 30αρη ατίθασο, φτασμένο καθηγητή (μη γελάτε ρε, στα 18 σου ο 30ρης φαίνεται μεστωμένος) να της αγοράζει σινιέ ρούχα και παπούτσια, να την πηγαίνει στα καλύτερα εστιατόρια, να την ταΐζει τιραμισού, να της χαρίζει κοσμήματα,  να της δίνει μυστικές υποτροφίες και να την πηγαίνει – όλα πληρωμένα –  στο Four Season και στη Φλωρεντία μέχρι να του επιτραπεί να τη ‘λατρέψει με το σώμα του’ και ‘την κάνει δική του’ ενώ της απαγγέλει Δάντη (όχι τον τραγουδιστή) στα ιταλικά.

Σε αντίθεση με την ερωτική λογοτεχνία, που είναι εγκεφαλική και αισθησιακή ή την ντόμπρα πορνογραφία που είναι επιφανειακή άλλα άμεση, αυτό το πράγμα μπορεί να σοκάρει μόνο τις φεμινίστριες κυρίως με την αποκάλυψη ότι είναι δυνατόν το 2013 να υπάρχουν αναγνώστριες που φτιάχνονται με αυτές τις κονσερβοποιημένες αηδίες. Αν έχετε διαβάσει Ντε Σαντ, Μαζόχ ή έστω τα Ψάθινα Καπέλα, μη διαβάσετε αυτό το μνημείο στο χειρότερο είδος σεξισμού- αυτόν που πηγάζει απευθείας από την χαζογκόμενα. Αν παρόλα αυτά έχετε περιέργεια, επειδή η ζωή είναι σύντομη σας παραθέτω τις πιο πιπεράτες φάσεις:

Γλωσσόφιλα με μπαλαμούτι: 505-509

Χούφτωστην με πιπιλιά: 541-543

Αναποτελεσματικό τρίψιμο: 559-560

Φάσωμα με γλωσσίδι: 597-598

Μπανιστήρι αλλά τελικά το ονειρεύτηκε: 557-558

Διακόρευση: 692- 715 (spoiler- κυριολεκτικά)

 

Με παραθέματα από Σαίξπηρ, αναφορές στο Άσμα των Ασμάτων και τον Κ.Σ Λιούις (εντάξει το πιάσαμε ο/η συγγραφέας σπουδάζει φιλολογία) και κορυφαία ατάκα, το ποιητικότατο «Γλυκιά μου, άνοιξε μου τα πόδια σου»(δεν διευκρινίζεται αν είναι Δάντης ή Ρέιναρ), το πρώτο μέρος της τριλογίας ολοκληρώνεται με την ολοκλήρωση της σχέσης του καταραμένου (επαναλαμβάνω- χωρίς λόγο) ζευγαριού.

Το μόνο που τελειώνει ταυτόχρονα, πολλαπλά και ταντρικά στις 715 σελίδες αυτού του βιβλίου, ήταν η υπομονή μου. Βέβαια, ενδόμυχα, προσεύχομαι να μην το διαβάσουν οι φοιτήτριες του άνδρα μου.

 

INFO:

Σίλβεν ρεινάρ

Η Κόλαση του Γκάμπριελ

Εκδόσεις Τουλίπα

 

Προηγούμενο άρθροΑπό τα τετράδια του Βιετνάμ (2)
Επόμενο άρθροΕπιλογές από τις χειμερινές εκδόσεις

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Μόνο πόνο? Δώσε δάκρυ και βάσανα,αλλά πέρα από τη πλάκα πολύ ψαγμένο το βιβλίο με νόημα για αυτούς που καταλαβαίνουν τι θα πει ζωή,συγχαρητήρια!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ