Μικρά,γοητευτικά, παιδικά χριστουγεννιάτικα βιβλία(της Μαρίζας Ντεκάστρο)

0
1367

 

της Μαρίζας Ντεκάστρο.

Το έχουμε γράψει τόσες και τόσες φορές: τα εικονογραφημένα παιδικά βιβλία είναι τόσο όμορφα που θα μπορούσαμε να γράφουμε μόνο γι’ αυτά! Φέτος, αν και  δεν κυκλοφόρησαν παιδικά χριστουγεννιάτικα όσα τα προηγούμενα χρόνια, ξεχωρίσαμε τρία βιβλία, αληθινά δώρα τέχνης και λόγου για τους μικρούς αναγνώστες.

Απολαύστε τις εικόνες τους!

 

Η νεαρή Μικρή Σελήνη δωρίζει το Μολυβένιο στρατιωτάκι του Άντερσεν, ξαναγραμμένο και εικονογραφημένο από την Αμερικανίδα Joohee Yoon. Η καλλιτέχνης δίνει άλλη διάσταση στο κλασικό παραμύθι καθώς μας απομακρύνει από τις συνηθισμένες ‘γλυκιές’ εικονογραφήσεις. Η εικονογράφησή της μ’ ένα σχέδιο και πινελιές δυναμικές, δυο χρώματα -κόκκινο και μαύρο- έχει κλιμακούμενη ένταση που οδηγεί τον αναγνώστη στη λυπητερή κατάληξη του παραμυθιού, την τελευταία συνάντηση μεταξύ του κουτσού στρατιωτάκου και της αγαπημένης του μπαλαρίνας.

*****

 

Οι εκδ. Μάρτης χαρίζουν στα παιδιά την ιστορία της Μπάμπουσκα,  της καλής γιαγιάς των ρώσικων παραμυθιών που έγραψε η Ξένια Καλογεροπούλου και εικονογράφησε η Άρτεμις Πρόβου.

Η Μπάμπουσκα ζει μόνη στο δάσος και δεν φεύγει ποτέ από το σπίτι της.  Όταν φτάνουν τρεις μάγοι βασιλιάδες και της προτείνουν να τους ακολουθήσει στο ταξίδι τους για να βρουν τον νέο βασιλιά που θα γεννηθεί, στην αρχή ξαφνιάζεται και αρνείται, κι έπειτα το καλοσκέφτεται, επιδιορθώνει όσα παιχνίδια είχε κρυμμένα στα μπαούλα της και παίρνει μόνη της το δρόμο, κι όλο δίνει και κάποιο δώρο σε κάθε παιδί που συναντά… γιατί για τον καθένα μας κάθε παιδί είναι ένας μικρός βασιλιάς…

*****

…Μια φορά κι έναν καιρό

μες στην κουβέρτα την καρό

ένα μωρό γεννιέται

γιορτή που δεν ξεχνιέται!…

 

Λίγα στιχάκια από το παραμύθι Μα πότε θα φτάσει αυτός ο μάγος;  των εκδ. Ίκαρος που έγραψε η Ιουλίτα Ηλιοπούλου, το ζωγράφισε ο Γιάννης Κόττης και το κάλυψε με μουσική ο Γιώργος Κουρουπός.

Ο μάγος Αβασάλ, ο τέταρτος μάγος, με τις καμήλες του φορτωμένες δώρα για τον νεογέννητο βασιλιά και τον παπαγάλο του τον Μίδα ξεκίνησε πολύ καθυστερημένα το ταξίδι προς τη Βηθλεέμ.

 

…Ας πάμε αριστερά, είπε στο τέλος,

Θα βρούμε το αστέρι που σαν βέλος

Σκίζει τον ουρανό στα δυο

Και φτάνει ως το μικρό Χριστό!…

 

Με τη συννεφιά όμως χάνει το δρόμο του και φτάνει στο χωριό όταν όλα έχουν τελειώσει. Κι εκεί, οι κάτοικοι του έχουν μια έκπληξη: καθώς ξημέρωσε η Πρωτοχρονιά, ο μάγος Αβασάλ θα γίνει ο δικός τους και ο δικός μας Άι Βασίλης.

Όμορφο παραμύθι, τραγουδιστό, ποιητικό και περιπετειώδες!

Προηγούμενο άρθρο Μάλαμουντ: “Ιουδαϊκό κοσμοείδωλο και πολιτική αλληγορία” (της Ειρήνης Σταματοπούλου)
Επόμενο άρθροΜικρή Χριστουγεννιάτικη ιστορία 4 (του Γρηγόρη Αζαριάδη)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ