Σεμινάριο: η χρήση της εικόνας στη δημιουργική γραφή

0
713

 

(Ένα ιδιαίτερο σεμινάριο από την Αργυρώ  Μαντόγλου).

  Το γνωστό σλόγκαν «μια εικόνα χίλιες λέξεις» μπορεί να ισχύει σε ό,τι αφορά τη δύναμη της εικόνας να εκφράσει κάποιες πανανθρώπινες εμπειρίες ή μοναδικές ιστορικές στιγμές, όμως, σε σχέση με τη γραφή, το σλόγκαν αυτό θα μπορούσε να αντιστραφεί και να ισχυριστούμε πως ίσως να χρειάζονται χίλιες εικόνες για τη σύνθεση μιας σελίδας: Ο μυθιστορηματικός κόσμος αποτελείται από πλήθος μικρότερους, ενίοτε αόρατους κόσμους, χτίζεται αργά και επίπονα, απαιτείται χρόνος, προσπάθεια, συνδυαστική ικανότητα και αυστηρή επιλογή του υλικού. 

  Όταν διαβάζουμε ένα έργο μυθοπλασίας ανασυνθέτουμε νοερά τον κόσμο στον οποίον ο συγγραφέας μας μεταφέρει. Από την ικανότητα του συγγραφέα να μας μεταφέρει με εικόνες τις ιδέες, τον χώρο, την ατμόσφαιρα, την ιστορική στιγμή, την ιδεολογία και την ψυχοσύνθεση των χαρακτήρων του, εξαρτάται τόσο η πειστικότητα, όσο και η συμμετοχή και η απόλαυση του αναγνώστη.   

  Η συγγραφή, πέρα από όλα τα άλλα, είναι μια τέχνη οπτική. Ειδικά στην εποχή μας που κατακλυζόμαστε από εικόνες, οι τοίχοι της πόλης μας είναι ένας απέραντος καμβάς όπου αποτυπώνονται ιστορίες με γκράφιτι, στένσιλ, ευφυή σχόλια και ενίοτε έργα πρωτότυπα με ενδιαφέρουσα οπτική και αισθητική, οι εξωτερικοί χώροι προσφέρουν άφθονο υλικό προς «εκμετάλλευση», ιδανικό για έναν συγγραφέα που μπορεί να μετατρέψει έναν περίπατο σε μια δημιουργική εμπειρία, αν μάθει πώς να αποσπά και πώς να ενσωματώνει στο γραπτό του τα ερεθίσματα. Αν, εν ολίγοις «τροχίσει» τη ματιά του προκειμένου να αποκτήσει το ασκημένο βλέμμα του διαρρήκτη, και μάθει το πώς να περνάει από την εικόνα στην εικονοποιία. (πως δηλαδή μια απτή, χειροπιαστή εικόνα μπορεί να μεταφραστεί σε λέξεις).  

«H χρήση της εικόνας στη δημιουργική γραφή» πρόκειται για ένα σεμινάριο δημιουργικής γραφής σε συνδυασμό με τη δυναμική χρήση της φωτογραφίας. Μέσα από ειδικά σχεδιασμένες ασκήσεις θα μάθουμε:

  1. 1.       Να εντοπίζουμε τις εικόνες εκείνες που μπορεί να αποτελέσουν την πρώτη ύλη για την κατασκευή του δικού μας (μυθιστορηματικού) κόσμου· εικόνες που μπορεί να ενταχθούν και να ενσωματωθούν στο εν εξελίξει γραπτό μας, να λειτουργήσουν ως ερέθισμα για μια αναπάντεχη διάσταση του θέματός μας ή ως μοχλός που θα φέρει στην επιφάνεια και άλλες ασυνείδητες πτυχές, μη ορατές  από το  γυμνό μάτι.
  2. 2.       Θα μάθουμε να «διαβάζουμε» και να αποκωδικοποιούμε τις δικές μας φωτογραφίες. Θα αποφασίσουμε για το χώρο που θα εκτυλιχθεί η ιστορία μας και θα τον μελετήσουμε, θα τον φωτογραφίσουμε και θα τον συζητήσουμε με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας.
  3. 3.       Θα εντοπίζουμε σε σελίδες από λογοτεχνικά έργα τις εικόνες εκείνες που εξελίσσονται σε μοτίβα και ενισχύουν την πλοκή, και το πώς κατασκευάζονται οι αλησμόνητοι χαρακτήρες που μπορούν να περάσουν στο συλλογικό ασυνείδητο.  

       4. Θα μάθουμε να παρατηρούμε τον κόσμο, την τέχνη αλλά και την καθημερινότητα  ως συγγραφείς. Να διακρίνουμε τον υπαινιγμό, την πολυσημία, τη συνύπαρξη μικρόκοσμων και τις ασυνείδητες ορμές. Μέσα από δικές μας φωτογραφίες, αλλά και των άλλων μελών της ομάδας, μέσα από φωτογραφίες που θα μας δοθούν ή αποσπάσματα κινηματογραφικών ταινιών που θα παρακολουθήσουμε, θα ασκηθούμε στο να χτίζουμε την ατμόσφαιρα, να δημιουργούμε χαρακτήρες, να επινοούμε διαλόγους, πλοκή, ανατροπές και να τροφοδοτούμε το γραπτό μας με ζωντανές μεταφορές και ανατρεπτικές σκηνές.

 Στόχος του σεμιναρίου είναι η άντληση υλικού από το περιβάλλον μας, η μετάφραση της εικόνας σε λέξεις, ο εντοπισμός των ερεθισμάτων που προσφέρονται σε ένα αστικό τοπίο, αλλά και σε εσωτερικούς, ιδιωτικούς χώρους, προκειμένου να συνθέσουμε τις δικές μας γραπτές αφηγήσεις, οι οποίες μπορεί να αποτελέσουν ένα αυτοτελές έργο ή να ενταχθούν σε ένα έργο μεγαλύτερης έκτασης (νουβέλα/ μυθιστόρημα).

 

Σεμινάριο 30 ωρών (δέκα συναντήσεις)

Κόστος: 240 ευρώ

 Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι τις 8 Νοεμβρίου. 

Email: amantoglou@hotmail.com

Τηλέφωνο: 6974501011

 

Βιογραφικό

Η Αργυρώ Μαντόγλου σπούδασε Αγγλική Λογοτεχνία, Φιλοσοφία και Κριτική Θεωρία. Κριτικά σημειώματα και θεωρητικά άρθρα έχουν δημοσιευθεί στον περιοδικό, στον ηλεκτρονικό και στον ημερήσιο τύπο. Κυκλοφορούν πέντε μυθιστορήματά της, μια συλλογή διηγημάτων και δυο ποιητικές συλλογές. Έχει, επίσης, μεταφράσει έργα των Τζορτζ Έλιοτ, Βιρτζίνια Γουλφ, Χένρι Τζέιμς, Τζέιν Ωστεν, Καζούο Ισιγκούρο, Τζιν Ρις, Τζανέτ Γουίντερσον, Τζόις Κάρολ Οουτς, Άλι Ζμιθ, Ζέιντι Σμιθ, Πίτερ Κάρεϊ και άλλα σπουδαία ονόματα της κλασικής και σύγχρονης αγγλόφωνης πεζογραφίας.

Διδάσκει δημιουργική γραφή από το 2005, στο ΕΚΕΒΙ, στο «Κύκλοι Επιμόρφωσης» των Εκδόσεων Gutenberg, στο «Κέντρο Δημιουργικής Φωτογραφίας Εννέα» και αλλού.    Αναλυτικότερες πληροφορίες για την εργογραφία της στη Βιβλιονέτ.

    http://www.biblionet.gr/main.asp?page=showauthor&personsid=6993

 

Προηγούμενο άρθροGhostbusters του Εμφυλίου
Επόμενο άρθροΝόμπελ Λογοτεχνίας 2015: Σβετλάνα Αλεξίεβιτς

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ