του Φίλιππου Φιλίππου
Ο Ανταίος Χρυσοστομίδης (1952-2015), ο οποίος είχε μεταφράσει τη συλλογή ιταλικών αστυνομικών διηγημάτων –ένα είδος ανθολογίας– Εγκλήματα,(εκδ. Καστανιώτη), όπου υπήρχαν ιστορίες γραμμένες από τους σημαντικότερους Ιταλούς συγγραφείς αστυνομικής λογοτεχνίας (Αμανίτι, Καρλότο, Καμιλέρι, Λουκαρέλι, Ντε Κατάλντο κ.ά.) αποφάσισε να κάνει κάτι παρόμοιο με Έλληνες ομοτέχνους τους. Επέλεξε, λοιπόν, δέκα από αυτούς (Αποστολίδης, Δανέλλη, Κακούρη, Κυριακόπουλος, Μαμαλούκας, Μάρκαρης, Μαρτινίδης, Μπράμος, Πολιτοπούλου, Φιλίππου) και τους ανέθεσε να γράψουν ένα αστυνομικό διήγημα.
Έτσι το 2007 κυκλοφόρησε από τον ίδιο εκδοτικό οίκο ο τόμος Ελληνικά εγκλήματα, ο οποίος προλογιζόταν από τον επιμελητή. Έγραψε τότε ο Ανταίος Χρυσοστομίδης: «Το αστυνομικό βγαίνει από το ιδιότυπο γκέτο στο οποίο ζούσε πριν. Τώρα και βοήθησε, βεβαίως, σε αυτό πολύ και ο κινηματογράφος– παύει να απευθύνεται στους σχετικά λίγους θιασώτες του είδους, γίνεται λογοτεχνία για όλους και καλύπτει τις λίστες των μπεστ σέλερ σε κάθε χώρα».
Ο τόμος είχε μεγάλη εμπορική επιτυχία, τέτοια που ακολούθησαν οι τόμοι Ελληνικά εγκλήματα 2, 3 και 4. Ο Ανταίος Χρυσοστομίδης, ατυχώς, απεβίωσε και τη συνέχιση του εγχειρήματος ανέλαβε ο Δημήτρης Ποσάντζης, ο οποίος στον πρόλογο του τόμου Ελληνικά εγκλήματα 5 (εκδ. Καστανιώτη) το 2019 που ήταν αφιερωμένος στη μνήμη του εμπνευστή του, έγραψε: «Τα Ελληνικά εγκλήματα επιστρέφουν για να καθηλώσουν. Απευθύνονται στους λάτρεις της περίτεχνης αστυνομικής αφήγησης και, κυρίως, στους αναγνώστες που αναζητούν αμφιβολίες και ερωτήματα πίσω από κάθε εδραιωμένη βεβαιότητα…»
Ατυχώς, υπήρχαν κι άλλες απώλειες στο χώρο της ελληνικής αστυνομικής λογοτεχνίας, αλλά και των Ελληνικών εγκλημάτων. Έτσι, ο θάνατος της Τιτίνας Δανέλλη έκανε τις εκδόσεις Καστανιώτη να αφιερώσουν τον τόμο αρ. 6 (2022 ) στη μνήμη της, και ο θάνατος του Κώστα Καλφόπουλου να αφιερωθεί ο τόμος Ελληνικά εγκλήματα 7 (2024) στη δική του μνήμη.
Στον πρόλογο του παρόντος τόμου, ο οποίος στην ουσία είναι μια περιπλάνηση στον κόσμο του εγκλήματος, ο Δημήτρης Ποσάντζης σημειώνει: «Ο έβδομος τόμος των Ελληνικών εγκλημάτων είναι γεγονός και κυκλοφορεί σε μια περίοδο έξαρσης του εγκλήματος. Δεν περνάει μέρα χωρίς φόνο, κλοπή, υποκλοπή, εκδίκηση, παιδοκτονία, γυναικοκτονία, ξεκαθάρισμα λογαριασμών, έγκλημα οργανωμένο, ανοργάνωτο, ατομικό, συλλογικό, κοινωνικό, πολιτικό, ερωτικό».
Συνεπώς, οι δεκαπέντε συγγραφείς της καινούργιας συλλογής γράφουν ιστορίες με θέματα παρμένα από τη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα –ορισμένα συνδέονται με την πρόσφατη ελληνική ιστορία. Είναι οι Ανδρέας Αντωνιάδης, Δώρος Αντωνιάδης, Νεοκλή Γαλανόπουλος, Λευτέρης Γιαννακουδάκης, Σέργιος Γκάκας, Βασίλης Δανέλλης, Άννα Δάρδα-Ιορδανίδου, Ιερώνυμος Λύκαρης, Μαρίλη Μαργωμένου, Κώστας Μουζουράκης, Χίλντα Παπαδημητρίου, Γιάννης Ράγκος, Γιάννης Σιώτος, Φίλιππος Φιλίππου.
Οι ιστορίες αφορούν ή συνδέονται με παρακολουθήσεις, γενετικά πειράματα, εκδίκηση (με ήρωα τον Ηρακλή Πουαρό), μυστήρια με αρχαιολογικούς θησαυρούς, τον θάνατο ενός συγγραφέα, κυκλώματα της νύχτας, έναν εκδότη κι έναν ευπώλητο συγγραφέα, μια σπείρα περιστεριών, δικηγόρους και ανθρώπους του ποδοσφαίρου, βασανιστές της ΕΣΑ επί δικτατορίας, την κλοπή θυρίδων μιας Τράπεζας, τα άπλυτα τοπικού ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος, εγκλήματα στη Σερβία, έναν βομβιστή σε νησί του Αιγαίου (με αφηγητή τον Κώστα Καλφόπουλο) , τη διάρρηξη στο σπίτι δημοσιογράφου, τον φόνο ενός λαϊκού τραγουδιστή.
Θυμίζουμε πως η συγκεκριμένη εκδοτική σειρά έχει ξεκινήσει το ταξίδι της στο εξωτερικό με πρώτο σταθμό την Ιαπωνία, όπου οι δεκαπέντε ιστορίες του πέμπτου τόμου κυκλοφόρησαν –χάρη στις προσπάθειες της Κατερίνας Φράγκου, ιδιοκτήτριας λογοτεχνικού πρακτορείου- από τον εκδοτικό οίκο Take Shobo σε μετάφραση του Takashi Tachibana, του οποίου η εισαγωγή είναι μια μικρή ιστορία της ελληνικής αστυνομικής λογοτεχνίας.
Ελληνικά Εγκλήματα 7, Επιμέλεια Δημήτρης Ποσάντζης, Εκδόσεις Καστανιώτη, 2024