Παράθυρο- βιβλίο

1
334

 Μαρίζα Ντεκάστρο.

Οι βιβλιοθήκες και τα βιβλιοπωλεία είναι τα παράθυρα που μας προσκαλούν στην περιπέτεια του κόσμου των βιβλίων.‘Τα μικρά ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία , κυρίως της περιφέρειας, πολλά από τα οποία ανοίξανε πριν 1- 2χρόνια, αλλά και τα παλιότερα νιώθουν να πνίγονται. Οι καλές προϋποθέσεις με τις οποίες ξεκίνησαν βουλιάζουν μέσα στο ανησυχητικό κλίμα των ημερών’, έγραφε στα τέλη Ιουλίου του 2015 ο Γ. Ν. Μπασκόζος στον Αναγνώστη.

Κι ενώ, σε πείσμα των καιρών, βλέπουμε ανοίγουν καινούρια μικρά βιβλιοπωλεία στις γειτονιές και άλλα να εξακολουθούν τη λειτουργία τους με χίλιες δυσκολίες, υπάρχουν κάποια που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν. Το Βιβλιοπωλείο μας, το παιδικό βιβλιοπωλείο της Πάτρας,  αγαπημένο από γονείς και εκπαιδευτικούς, έκλεισε δημιουργώντας ένα κενό. Παιδικά βιβλία υπάρχουν σε όλα τα βιβλιοπωλεία της πόλης, όχι όμως ένας χώρος ειδικά διαμορφωμένος για παιδιά, με δραστηριότητες και εργαστήρια, έπιπλα στο μέγεθός τους.

Ο Νεκτάριος Στελλάκης πήγαινε με τους γιους του κάθε εβδομάδα στο Βιβλιοπωλείο μας, μέχρι που έκλεισε. Γι’ αυτήν τη γλυκόπικρη προσωπική και οικογενειακή ιστορία γράφει σ’ αυτό το σύντομο βιβλίο, ένα κείμενο συναισθηματικό για την αγάπη των βιβλίων, την παρέα που μας κάνουν, τη συνήθεια να μοιραζόμαστε τις αναγνώσεις. Το βιβλιοπωλείο έκλεισε, άνοιξε όμως το 2014 η Παιδική Βιβλιοθήκη του Δημοτικού Βρεφοκομείου Πάτρας με τη συνεργασία του πανεπιστημίου Πατρών (Τμήματα Αρχιτεκτόνων και Επιστημών Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία) και του Δήμου Πατρέων. Μπορεί λοιπόν το αναγνωστικό κοινό να μην μπόρεσε να στηρίξει το μικρό βιβλιοπωλείο, θα βρει όμως νέο φιλόξενο χώρο ανάγνωσης. Συμβολικά, ο εκδοτικός οίκος προσφέρει τα έσοδα από το Παράθυρο μας στην ενίσχυση της βιβλιοθήκη.

info:

Νεκτάριος Στέλλακης

Το παράθυρό μας

Εικ. Αλέξης Φράγκουλης

Εκδ. Καλειδοσκόπιο, 2015

Προηγούμενο άρθροΝάρθηκας
Επόμενο άρθροmiles to walk

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ