Ο βιβλιοφιλικός Καζαμίας 2024 (από τους Αλεξάνδρα Σαμοθράκη- Νικόλα Σάπο)

8
2304

 

 

Ο βιβλιοφιλικός Καζαμίας από τους Αλεξάνδρα Σαμοθράκη και Νικόλα Σάπο (*)

 

Ιανουάριος

Κυκλοφορεί το νέο βιβλίο του Στέφανου Ξενάκη από τις εκδόσεις φυλαKEY Books.

Στον αγιασμό των υδάτων και με πρωτοβουλία του ΥΠΠΟ για την προώθηση της φιλαναγνωσιάς, πετάνε βιβλία του X.Γιανναρά αντί για τον καθιερωμένο σταυρό. Το λιμενικό συλλαμβάνει όλους τους παρευρισκόμενους για «μόλυνση των υδάτων» επειδή οι κολυμβητές αρνούνται  να βουτήξουν και να τα βγάλουν. Η Μενδώνη αποφασίζει του χρόνου να πετάνε συγγραφείς με την ελπίδα να επιστρέφουν στη στεριά μόνοι τους.

Στον πάγκο της λαϊκής όπου επικρατεί φοβερό στριμωξίδι, ο Αλέξανδρος Ζωγραφάκης πατάει ένα βρεγμένο λαχανόφυλλο και γλιστράει στην άκρη παραχωρώντας τη σειρά του κατά λάθος σε ένα κουφό, τυφλό και διανοητικά καθυστερημένο υπερήλικα με προχωρημένο Αλτζχάιμερ. Ο ευσυγκίνητος παππούλης, σκλαβώνεται από την «σπάνια ευγένεια και το απαράμιλλο ήθος» και παραβλέποντας όλα τα άλλα γίνεται ο πρώτος και τελευταίος φίλος του Ζωγραφάκη. Οι αναρτήσεις του Ιστού, μειώνονται κατά 88%.

Γυρίζεται το ριμέηκ του Pretty Woman με πρωταγωνιστή τον Colm Toibin. Εικονική μένει η σκηνή όπου ο λατρεμένος Ιρλανδός συγγραφέας μπαίνει στο βιβλιοπωλείο Πολιτεία όπου αρνούνται να τον εξυπηρετήσουν λόγω της προφοράς του, ξεκαβαλάνε όμως τα καλάμια τους και τα κάνουν γαργάρα όταν κάποιος ταπεινωμένος πελάτης αγοράζει όλα του τα βιβλία επί τόπου (ή όσα βρίσκει-λείπουν 3 γιατί η Πολιτεία δεν είναι και τόσο ενημερωμένη όσο νομίζει) και του ζητάει να τα υπογράψει.  Ήδη μεθυσμένος, σαν γνήσιος Ιρλανδός, ο Toibin λέει στον μετανιωμένο πωλητή πως έκανε “Big Mistake” για να λάβει την απάντηση «δεν θα μας πεις εσύ κυρ Colm τι κάναμε και αν θες να ξέρεις, θα έπρεπε να βουτάς το λάπτοπ σου σε τσίπουρο πριν γράψεις αυτή την μετριότητα για τον Τόμας Μαν».

Τεχνικό σφάλμα δεν επιτρέπει το ηλεκτρονικό κλείδωμα των κειμένων στην Athens Review of Books για 5 μέρες. Ακόμη ψάχνουν να βρουν τους 3 επιπλέον unique users που κλίκαραν στα ημιπολύτιμα αυτά κείμενα δωρεάν.

Μεθυσμένος Άγγλος τουρίστας μπαίνει στα Pub-lic Συντάγματος και παραγγέλνει ένα pint lager. Ξεμεθάει όταν συνειδητοποιεί πως στο ίδιο μαγαζί μπορεί να αγοράσει ψυγειοκαταψύκτη, το τελευταίο βιβλίο της Λουίζ Γκλουκ και ένα pint lager στην καφετέρια στον 5ο .

Ο Μισέλ Φάις δίνει ομιλία στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών με θέμα τις σύγχρονες προκλήσεις του Εβραϊσμού όπου και γιουχάρεται λόγω των ακατάληπτων εκφράσεων που χρησιμοποιεί. Αντί όμως να καταφύγει σε απλούστερα, κατανοητά ελληνικά, συνεχίζει το βιολί του και καθιερώνεται  στο ευρύ κοινό ως ο Βιολιστής στη Στέγη.

Οι εκδόσεις Μεταίχμιο μελαγχoλούν. Ο Jo Nesbo αποφάσισε να παρατήσει τη συγγραφή βιβλίων και να ανοίξει ταβέρνα στην Κάλυμνο.

 

 

Φεβρουάριος

Ο Βασίλης Παλαιόκωστας βρίσκει τον δάσκαλο του, όταν ζητάει από τις εκδόσεις των Συναδέλφων να του πληρώσουν δικαιώματα για τα 12.000 πωληθέντα αντίτυπα της αυτοβιογραφίας του.  Λαμβάνει 3 αυγά Τουρκίας και 2 τούβλα όρθια και τσακώνεται με τον Αλκέτ Ρεζάι επειδή ο τελευταίος αρνείται να παραδεχτεί πως οι εκδότες είναι μεγαλύτεροι λωποδύτες από τους ίδιους. Εντελώς αποσυντονισμένος παραδίδεται στις αρχές και καταδικάζεται σε ποινή κάθειρξης τρις ισόβια. Οι εκδόσεις των Συναδέλφων πουλάνε άλλες 30.000 αντίτυπα του βιβλίου.

Ο Αχιλλέας Κυριακίδης αναλαμβάνει μεταφραστής στον Ολυμπιακό. Ισχυρίζεται ότι ο Ποντένσε είναι ο νέος Κορτάσαρ και ξεκινά την καταγραφή των δηλώσεων του. Θα κυκλοφορήσουν από τις εκδόσεις Opera.

Ο Δημήτρης Καλοκύρης παθαίνει νευρικό κλονισμό όταν κάποιος του εξηγεί πως στις ηλεκτρονικές εκδόσεις, οι σκληρές προθεσμίες του Χάρτη είναι πασέ.  Απεγνωσμένος να εκσυγχρονίσει το καλύτερο ελληνικό ηλεκτρονικό περιοδικό για το βιβλίο, μετονομάζει τον Χάρτη σε GPS.

Μετά την επιτυχία της προηγούμενης χρονιάς (Πες της), ο Χρήστος Οικονόμου διερευνά την ίδια υπόθεση με ένα άφυλο, φιλοβασιλικό courier . Το βιβλίο τιτλοφορείται Πες το Βασιλικού και βρωμάει σκόρδο.

 

Μάρτιος

Η Σώτη Τριανταφύλλου κυκλοφορεί το αυτοβιογραφικό της μυθιστόρημα με τίτλο Και όμως, κάποτε έγραφα ωραία. Ο Πέτρος Τατσόπουλος με ανάρτησή του την κατηγορεί πως του έκλεψε τον τίτλο.

Αποκαλύπτεται πως η Κατερίνα Σχινά είναι καλοντυμένο πρόγραμμα ΑΙ, όταν, έχοντας μεταφράσει όλη την παγκόσμια λογοτεχνία στα ελληνικά, αρχίζει να μεταφράζει βιβλία από τα ελληνικά στα ελληνικά για να περάσει η ώρα.

Οι εκδόσεις Κλειδάριθμος αγοράζουν και τα δικαιώματα της θέσης πάρκινγκ του Στήβεν Κίνγκ. Πλέον ο διάσημος συγγραφέας θα πρέπει να κάνει στόρυ με τα βιβλία αυτοβελτίωσης των εκδόσεων για να παρκάρει αλλιώς θα παίρνει το αστικό.

Οι εκδόσεις Κριτική (αφού η κριτική δεν λειτουργεί πια) συνειδητοποιούν πως είναι εκτός κλίματος εποχής όπου οι δημόσιες σχέσεις δίνουν και παίρνουν. Μετονομάζονται με βαριά καρδιά σε εκδόσεις PR.

Γυναίκα σε σύγχυση παρακολουθεί συνέχεια τον Απόστολο Μαγγηριάδη πιστεύοντας ότι είναι ο Μάθιου Πέρι. Μόλις τον αντικρίζει του φωνάζει να δώσει φιλιά στη Μόνικα και στον Τζόι.  Ο δημοσιογράφος καταθέτει ασφαλιστικά μέτρα και κάνει δεύτερες σκέψεις για την αφήγηση του βιβλίου της Μπρίτνευ Σπίαρς που του έχει προταθεί.

 

Απρίλιος

O κριτικός ποίησης Βασίλης Λαμπρόπουλος βρίσκει επί τέλους κοινό για τη θεωρία του περί «αριστερής μελαγχολικής ποίησης» καθώς και τα δύο κομμάτια του ΣΥΡΙΖΑ προσχωρούν μαζικά στην άποψη του.

To ΥΠΠΟ ανακοινώνει τη δημιουργία του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου και τη χάραξη πολιτικής του βιβλίου με σκοπό την εξωστρέφεια των ελληνικών γραμμάτων στα πρότυπα της Ιρλανδίας αντιγράφοντας τις πρακτικές του Irish Council που φέτος οδήγησαν 3 Ιρλανδούς στους 6 της βραχείας λίστας των βραβείων Booker, με υποτροφίες για πρωτοεμφανιζόμενους, πριμοδότηση μεταφράσεων,  επιχορήγηση θεατρικών έργων βασισμένων σε νεοελληνικά λογοτεχνικά έργα και καταβολή οικονομικής ενίσχυσης για εκδότες που ρισκάρουν.  Τελικά το μόνο που υλοποιείται είναι να κερνάνε μια Guinness όποιον συγγραφέα κλείνει μόνος του εισιτήρια με Ryanair.

Οι εκδόσεις Περισπωμένη ενημερώνονται από καλοθελητή πως έχει καταργηθεί το πολυτονικό. Δυστυχώς νομίζουν πως πρόκειται περί πρωταπριλιάτικης φάρσας.

Μετά από έρευνα της εφορίας, γίνεται γνωστό πως η Αλεξάνδρα Σαμοθράκη δεν είναι υπαρκτό πρόσωπο αλλά alter ego του Γιάννη Μπασκόζου για να γράφει ό,τι θέλει χωρίς να χάνει διαφημίσεις στον oanagnostis.gr (κάντε ένα κλικ ρε καρμίρηδες σε καμιά διαφήμιση, κατά προτίμηση του Ευριπίδη, μια που μπήκατε).

Αποκαλύπτεται πως οι εκδόσεις Loggia, γνωστές ως ο εκδότης των πρωτοεμφανιζόμενων καθώς και για την πρωτάκουστη τεμπελιά του γραφίστα τους στο σχεδιασμό  εξωφύλλων, ανήκουν στον ρώσο ολιγάρχη, και δεξί χέρι του Πούτιν, Vladimir Hymenovic όταν αυτός συλλαμβάνεται σε γνωστό ξενοδοχείο στον Αστέρα Βουλιαγμένης να προσπαθεί να εξαγοράσει την παρθενία 18χρονης. (Καλά άμα πιάσατε αυτό το αστείο, περάστε για ένα δώρο από το περιοδικό).

Οι εκδόσεις Στερέωμα απαντούν σε μέηλ βιβλιοφιλικού site. Η ημέρα καταγράφεται με χρυσά γράμματα στην ιστορία των εκδόσεων.

 

Μάιος

Τα άπαντα του Ζορντί κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Πόλις ενώ ανακοινώνεται ότι στα εκδοτικά τους σχέδια βρίσκονται τα σαρδάμ του Νίκου Αλιάγα στη γαλλική τηλεόραση και τα τελευταία τεύχη του Μαντάμ Φιγκαρό.

Απομακρύνεται εργαζόμενος από τις εκδόσεις Διόπτρα όταν εκφράζεται δημόσια πως «δεν μπορεί άλλο Καζαντζάκη». Ο προϊστάμενος του θέλοντας να τον συνεφέρει του είπε χαρακτηριστικά: «Τον Καζαντζάκη μη κατηγοράς, αυτός σου δίνει για να φας»

Η Fraport εξαγοράζει το Πιμπλιοδρόμιο του Μανώλη Πιμπλή.

Συλλεκτική έκδοση με τις αυθεντικές λίστες σούπερ μάρκετ του Αγίου Ραφαήλ κυκλοφορούν οι εκδόσεις Ίνδικτος. Εξαντλείται αμέσως ως εκ θαύματος.

Ο Μάρκος Κρητικός βρίσκει στο διπλανό διαμέρισμα τον γείτονα του νεκρό. Εκστασιασμένος από αυτή την εξέλιξη καταγράφει όλα εκείνα τα στοιχεία που χρειάζονται για το νέο αστυνομικό του μυθιστόρημα. Ωστόσο, η ανυπόφορη μυρωδιά του πτώματος μετά από τρεις μέρες αναγκάζει τους άλλους γείτονες να καλέσουν την αστυνομία και καθιστά τον συγγραφέα ως βασικό ύποπτο.

Σε ένδειξη αλληλεγγύης ο Κώστας Κατσουλάρης προσωρινά, όπως νομίζει, διακόπτει την έκδοση της Bookpress και των podcast του έτοιμος να τα ξαναξεκινήσει μετά από τον κατακλυσμό των γραφείων του από επιστολές αναγνωστών και ανθρώπων των γραμμάτων. Όταν όμως τις ανοίγει να τις διαβάζει ανακαλύπτει πως όλες , μια προς μια, είναι ευχαριστήριες επιστολές.

 

Ιούνιος

Τα υπόλοιπα μέλη της κριτικής επιτροπής των βραβείων του Αναγνώστη τουλουμιάζουν τον Γιώργο Περαντωνάκη επειδή, όχι μόνο διαφωνεί με τα πάντα, αλλά θεωρεί πως τον παίρνει να κάνει και πνεύμα επειδή είναι κρητικός κριτικός λογοτεχνίας. Εκ τότε τα χέρια τους εκλύουν μύρο και όποτε κόβουν τα νύχια τους ακούγονται ψαλμωδίες και η μουσική των άστρων.

Ο Αριστοτέλης Σαΐνης κερδίζει Ειδικό Βραβείο Αναγνώστη για τα ποστ που κάνει στο fb. (Οι περισσότεροι φίλοι του γράφουν από κάτω «τι εννοεί ο ποιητής»)

Κάποιοι εκδοτικοί οίκοι ευχαριστούν δημόσια το λογοτεχνικό περιοδικό Αναγνώστης που θυμίζει με τα βραβεία του κάθε χρόνο στο κοινό ότι δεν έχουν κλείσει. (Όποιος τους βρει να περάσει από το περιοδικό για το δώρο του)

Για επιπλέον ρευστότητα το καλοκαίρι, οι εκδόσεις Σαββάλας εξαναγκάζονται να στραφούν στην εμπορία άλλου είδους βοηθημάτων, εκτός των σχολικών, ξεκινώντας τη σειρά με τα ήδη υπάρχοντα Γλωσσικές Ασκήσεις της Α’  Γυμνασίου , Η Ροζαλία και το Μαγικό Ραβδί, Bye bye πιπίλα, Χαϊδεύω και ακούω, Χαρούμενα Γατάκια, Καλημέρα, μικρό πουλάκι, Πάρε με αγκαλιά, Ταξίδι στην Αφρική, Ανακαλύπτω: Οι Πυροσβέστες και Το Τρενάκι των Ζώων.

Ο Δημήτρης Σωτάκης ανακαλύπτει σε ένα καφέ κάποιον που του μοιάζει πολύ. Πιάνει κουβέντα μαζί του και του λέει ότι κι αυτός ονομάζεται Δημήτρης Σωτάκης και γράφει βιβλία. Μετά διαπιστώνει ότι το βιβλίο του αγνώστου με τίτλο «Μισή καρδιά» όπως και το δικό του αφορούν στην ίδια ιστορία όπου κάποιος ανακαλύπτει έναν άλλον που του μοιάζει πολύ. Νοσηλεύονται και οι δύο.

Ο ποιητής Αλισάνογλου ορκίζεται ότι αν έβλεπε τηλεόραση θα παρακολουθούσε μόνο προγράμματα που παίζει ο Σωτήρης Καλυβάτσης.

Ο Δημήτρης Μανιάτης κυκλοφορεί νέα συλλογή διηγημάτων με τον τίτλο: Τη Μύκονο δεν θα την ξαναβρίσετε, τη Μύκονο. Στην ανάρτηση που ανακοινώνει την κυκλοφορία του βιβλίου οι περισσότεροι τον ρωτούν «τι εννοείς;».

Ο Πατάκης συνειδητοποιεί πως πρέπει να εκσυγχρονιστεί και μετά από 2 μήνες brainstorming, το μόνο που βρίσκει είναι τα υπόλοιπα γράμματα του επιθέτου της Αλεξάνδρας Καπαστεράκι.

 

Ιούλιος

Η Ολυμπιακή Επιτροπή αποφασίζει στο Παρίσι να ακολουθηθεί το σύστημα των Κρατικών Βραβείων.  Έτσι οι νικητές ανακοινώνονται δύο χρόνια μετά, ενώ αυθαίρετα αποφασίζεται να μην δοθούν καθόλου χρυσά μετάλλια στις εξής κατηγορίες:  50μ και 100μ ύπτιο ανδρών, χόκεΐ επί χόρτου,  επιτραπέζια αντισφαίριση ομαδικό γυναικών και 20 χιλιόμετρα βάδην ανδρών.

Ανεβαίνει στην Επίδαυρο ο Προμηθέας Δεσμώτης δεμένος στο βράχο με την αλυσίδα πολιτισμού Ιανός.

Ο μικροβιολόγος του Χωμενίδη ανακαλύπτει τυχαία και απομονώνει το μικρόβιο του ναρκισσισμού. Η Pfizer διακινεί αποκλειστικά το πρώτο εμβόλιο κατά της πραγματικής μάστιγας της εποχής μας και αφού ο εμβολιασμός καθίσταται υποχρεωτικός για τους καλλιτέχνες και τους ανθρώπους των γραμμάτων, η εκδοτική παραγωγή της χώρας μειώνεται κατά 96%. Το υπόλοιπο 4% είναι ψεκασμένοι.

Ο Μίνωας Ευσταθιάδης αναγκάζεται να τιτλοφορήσει όλα του τα βιβλία στο εξής Ο Δύτης επειδή όλα πάνε άπατα.

Ο Σύνδεσμος Εκδοτών ανοίγει κέντρο μεταμόσχευσης νεφρών με τα νεφρά που έχουν μαζέψει  τα μέλη του από χρεώσεις νέων συγγραφέων.

Η Ζυράννα Ζατέλη χάνει ένα στοίχημα για το αν το σωστό είναι Δημήτρης Σωτηρίου ή Σωτήρης Δημητρίου και τα βάφει πλατίνα.

 

Σεπτέμβριος

Ο Σταύρος Ζουμπουλάκης παθαίνει αποκόλληση αμφιβληστροειδούς και στα δύο μάτια ταυτόχρονα όταν, γκουγκλάροντας τα τελευταία νέα για τον Μισέλ Ουελμπεκ πέφτει κατά λάθος στην τσόντα όπου πρωταγωνίστησε ακουσίως- εκουσίως ο γνωστός Γάλλος προβοκάτορας καταφέρνοντας για και πάλι να προκαλέσει, αηδία αυτή τη φορά. Δυστυχώς η τσόντα δεν είναι αποκύημα της φαντασίας μας, αν και θα το θέλαμε απεγνωσμένα.

Ο Κώστας Σπαθαράκης παραδέχεται σε συνέντευξη του πως βάφτισε Βλάβη το νέο περιοδικό των Αντιπόδων, όχι προς τιμήν του Χάρη Βλαβιανού, όπως είχε αφήσει να εννοηθεί παλαιότερα, αλλά από την αγαπημένη του ταινία Κλασική Περίπτωση Βλάβης με τον Κώστα Τσάκωνα.

Ο Κώστας Ακρίβος μπαίνει στο καλάθι του νοικοκυριού.

Ο Γιώργος Βέης ανοίγει pop up καντίνα με οκονομιγιάκι στη Βουλής. Όλο το μενού είναι γραμμένο σε χαϊκού.

Οι εκδόσεις Κέδρος  προσλαμβάνουν τον Γιάννη Πάσχο για να σχεδιάσει το νέο τους λογότυπο, ευελπιστώντας πως θα τους ταράξει στους αναγραμματισμούς μπας και δουν επιτέλους κάπου τη λέξη «κέρδος». Πλέον ονομάζονται εσκόδεις Κρόδες.

 

Οκτώβριος

Το σύστριγγλο γίνεται στο περίπτερο του ΥΠΠΟ στην Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης επειδή αποφασίζεται να διαθέτει ότι και ένα κανονικό περίπτερο στην Ελλάδα: τσιγάρα, τσίχλες και προφυλακτικά.

Μπαζάρ με ελαφρώς ταλαιπωρημένα βιβλία διοργανώνουν όπως κάθε χρόνο οι εκδόσεις Gutenberg. Την ιδέα αυτή κλέβουν οι εκδόσεις Ψυχογιός και διοργανώνουν μπαζάρ για ελαφρώς ταλαιπωρημένους αναγνώστες.

Λόγω της αδιανόητης εμπορικής επιτυχίας των βιβλίων του φιλοσόφου Χαράρι οι εκδόσεις Αλεξάνδρεια, μετά τη σειρά Sapiens που κυκλοφόρησε ακόμα και σε σκίτσα, εκδίδει την μαθητική σειρά Χαρούμενες διακοπές με το Χαράρι – Πρώτη έως έκτη δημοτικού.

Μετά την εμπορική επιτυχία των βιβλίων του Πάνου Δημάκη εξαιτίας της παρουσίας του σε τηλεπαιχνίδι, τα κανάλια βομβαρδίζονται από δεκάδες βιογραφικά συγγραφέων. Η Πέλλα Σουλτάτου πλέον θα ναι στον Τροχό της Τύχης και ο Θωμάς Τσαλαπάτης θα είναι ο Ζονγκ.

Η Βικτόρια Χίσλοπ αποκτά και την Κυπριακή ιθαγένεια και εμπλουτίζει τη συλλογή της.

Συμφωνία για μόνιμη συνεργασία με τη Vivechrom συνάπτουν οι Αντίποδες. Μετά τη Σπουδή στο Μπλε ο εκδοτικός οίκος θα κυκλοφορήσει και άλλα εξώφυλλα από την παλέτα χρωμάτων της εταιρείας.

 

Νοέμβριος

Μετά την παρέμβαση του Νίκου Α. Μάντη Γιατί δεν μας διαβάζουν στο εξωτερικό, η επιτροπή των Διεθνών Booker θεσπίζει  ειδικό βραβείο Mediterranean- Balkan- Orthodox Booker με σκοπό να διορθώσει την συστημική αδικία που προκύπτει από τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν στην Ελλάδα (αδιάφορο κράτος, μικρή γλώσσα, πλούσια βιβλιοπαραγωγή) που μπορεί να αποδοθεί μόνο σε συγγραφείς που προέρχονται από χώρα που πληροί και τις 3 προϋποθέσεις: να είναι βαλκανική, μεσογειακή και με επίσημη θρησκεία τον Ορθόδοξο Χριστιανισμό . Τα όνειρα των Ελλήνων συγγραφέων σκορπίζονται γρήγορα όταν κάθε χρονιά το νέο αυτό βραβείο πάει στο Μαυροβούνιο.

Συλλαμβάνεται στα Εξάρχεια ο Γίργκεν Μπανσέρους. Ισχυρίζεται ότι είναι συγγραφέας. Όταν το ρωτούν τι έχει γράψει, εκείνος απαντά “τον Ντεντέκτιβ Κλουζ”. Μόλις διασταυρώνεται η πληροφορία αυτή, οι αστυνομικοί τον αποθεώνουν καθώς τα βιβλία του είναι τα αγαπημένα τους ή τα μοναδικά που έχουν διαβάσει.

Ο Γιώργος Ίκαρος Μπαμπασάκης προτείνει για τρίτη χρονιά σερί σε ανάρτησή του το Νόμπελ Λογοτεχνίας να απονεμηθεί στον Λάζλο Κρασναχορκάι . Ο ίδιος ο συγγραφέας σε προσωπικό μήνυμα του γράφει: «Αν συνεχίσεις έτσι το Νόμπελ θα το πάρει μέχρι και ο Λάγιος Ντέταρι κι εγώ θα περιμένω».

Ο Χάρης Βλαβιανός αρχίζει να αυτοαποκαλείται «νέος Κωστής Παλαμάς» επειδή «όπως ο Κωστής Παλαμάς ήταν 14 φορές υποψήφιος για Νόμπελ, ο νέος Κωστής Παλαμάς δεν ήταν υποψήφιος για Νόμπελ 14 φορές, άρα, κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, είναι το ίδιο».

Αποκαλύπτεται ότι πίσω από το metabook κρύβονται οι εκδόσεις Οξύ. Σύμφωνα με όσα γίνονται γνωστά, στήσανε αυτή την ιστοσελίδα για να πουλάνε τα δήθεν εξαντλημένα τους βιβλία της σειράς Κόλαση.

Εμφύλιος πόλεμος ξεσπάει μεταξύ των συγγραφέων των εκδόσεων Κίχλη. Αφορμή στάθηκε η έγχρωμη φωτογραφία του Μπομπέν Κριστιάν στη σχετική λίστα των εκδόσεων. «Δεν μπορεί εμείς να φαινόμαστε σαν πεθαμένοι και ο άλλος από τη Βουργουνδία να ξεχωρίζει» δήλωσε ο Στάθης Ιντζές. Παρέμβαση επί του θέματος έκανε ο ποιητής Γιώργος Αλισάνογλου λέγοντας χαρακτηριστικά πως «θα καθαρίσει» εκείνος.

 

Δεκέμβριος

Οι Εκδόσεις Έρμα ξενερώνουν με τη ζωή τους γιατί εκτός από το «εσωτερικό φορτίο του καθενός» (ουάου), ενημερώνονται πως «έρμα» επίσης σημαίνει και «ζωντόβολα» (βλ. τη φράση « ο φόβος φυλάει τα έρμα»). Αναμενόμενα δεν καταφέρνουν καν να συλλάβουν ολόκληρο το μέγεθος της ειρωνείας.

Σελιδοποιείται ένα βιβλίο κάπου στο σύμπαν χωρίς ο σελιδοποιός να εφεύρει τουλάχιστον οχτώ νέα μπινελίκια.

Καμπάνια για τη διάσωση του ιστορικού κτιρίου στην Ιπποκράτους από τον ηλεκτρονικό πλειστηριασμό ξεκινούν οι εκδόσεις Λιβάνη καλώντας νέους επίδοξους συγγραφείς να τους στείλουν τα χειρόγραφά τους για ενδεχόμενη συνεργασία, με μοναδική υποχρέωση να τσοντάρουν στα ταμεία του εκδοτικού οίκου ό,τι βγάλουν από τα κάλαντα.

Νεαρός συλλαμβάνεται στην προσπάθειά του να κλέψει βιβλία από κεντρικό βιβλιοπωλείο της Αθήνας για δώρο Χριστουγέννων. Η διεύθυνση δεν καταθέτει μήνυση αλλά ζητάει για παραδειγματική τιμωρία να παρακολουθήσει ο νεαρός δύο εκδηλώσεις των εκδόσεων Νήσος. Ο νεαρός ασκεί έφεση και ζητά μεταγωγή στις φυλακές Δομοκού.

Οι Εκδόσεις Θράκα μετονομάζονται σε Φριτέζα Αέρος

Οι καταβολές συγγραφικών δικαιωμάτων το 2024 αντικαθιστούνται από μια τιμητική πλακέτα που αναγράφει τους στίχους του «Ξημερώματα- Δίνεις δικαιώματα» του Κωνσταντίνου Αργυρού.

Ο Άι Βασίλης φέρνει το iPhone 16 στον Φίλιππο Φιλίππου.

Οι εκδόσεις ενύπνιο ξύπνησαν!

 

 

(*) Ο Νικόλας Σάπο είναι συγγραφέας. Το τελευταίο του βιβλίο με τίτλο Πλατεία Πιγκάλ κυκλοφορεί από το Πανοπτικόν. Η Αλεξάνδρα Σαμοθράκη είναι η πιο φανατική του θαυμάστρια και για να μην πέσει στην υπόληψή του αρνείται να τον αφήσει να διαβάσει το δικό της νέο βιβλίο με τίτλο Ψυχοστασία (από Ισνάφι).

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθροΟ «Συρανό», ένας άλλος «Προμηθέας» και «Οι γριές που  μαζεύουν την τσουκνίδα»(της Όλγας Σελλά)
Επόμενο άρθροΤα βιβλία φιλοσοφίας και θεωρίας του 2023 (του Δάνη Κουμασίδη)

8 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Παρότι στεναχωρήθηκα που δεν αποκρυπτογράφησα το αστείο για τον ολιγαρχη και τη loggia θα πω αλλο ένα μεγάλο ευχαριστώ για τη στήλη αυτή, καλή χρονιά γεμάτη έμπνευση κυρία Σαμοθρακη

 2. Αγαπητή κυρία Ξανθίππη,
  Εδώ δεν αποκρυπτογραφησατε πως το έχω γράψει με τον φίλο μου τον Σαπο- η Λότζια σας μάρανε; Σας ευχαριστούμε πάντως και οι 2!!
  Χαίρομαι πάντα με τα σχόλια σας! Καλή χρόνια!!

 3. Δεν πιστεύω να έχετε την απαίτηση από έναν φυλακισμένο στις φυλακές Δομοκού να πιάσει όλα τα αστεία. Αλλά και αυτά που έπιασα μου είναι αρκετά, τα υπόλοιπα με το αποφυλακιστήριο.
  Καλή χρονιά να έχετε!

 4. Ευχαριστούμε πολύ το περιοδικό «Αναγνώστης» για τη συμπερίληψη στον Καζαμία 2024 (κυρίως για την πίστη ότι το περιοδικό θα συνεχίσει ακάθεκτο να υπάρχει όλο το 2024) και κάθε μαντεψιά για τον τίτλο είναι ευπρόσδεκτη. Απλώς να ενημερώσουμε ότι το περιοδικό έχει 4 μέλη στη συντακτική του ομάδα -στα οποία δεν συμπεριλαμβάνεται ο εκδότης- που αποφάσισαν και το όνομα του περιοδικού και η σάτιρα για να είναι σάτιρα πρέπει τουλάχιστον να αναφέρεται στα σωστά πρόσωπα. Τόσο κόπο κάνουμε, ειδικά τώρα που μας υποχρεώνεται να δούμε και ταινία με τον Κώστα Τσάκωνα, ας μην πάει χαμένος.
  Καλή χρονιά!

  • Είπαμε είμαστε βλάκες, αλλά δεν είμαστε και τόσο ανόητοι ώστε να τα βαζουμε με δικηγόρους! Πάντως αφού το επιθυμείτε, θα φάτε πολύ χώμα του χρόνου ώστε να εμπνευστείτε για το Άνθρωποι από Χώμα 2.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ