Μέγαρο Μουσικής: ύστατο SOS

0
90

Έλενα Χουζούρη.

 

Δραματικό ύστατο SOS απηύθυνε χθες ο Πρόεδρος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών  προς την τυφλή, κουφή και εχθρική προς τον πολιτισμό ελληνική Πολιτεία, ανεξαρτήτως αποχρώσεως,  παρουσιάζοντας το πρόγραμμα  του τελευταίου τριμήνου του 2015. Δραματικό γιατί, το περίφημο νομοσχέδιο που θα λύσει τις χρονίζουσες πλέον οικονομικές εκκρεμότητες του Μεγάρου, θα το ελαφρύνει, και θα του δώσει τις απαιτούμενες ανάσες για να συνεχίσει το κεφαλαιώδες πολιτιστικό, καλλιτεχνικό και παιδευτικό του έργο και για τις ερχόμενες γενιές, στο παρά τρία δεν έχει ακόμα περάσει για ψήφιση από τη Βουλή, διότι και τις δύο φορές, αυτή διαλύθηκε λόγω εκλογών. Και το ερώτημα είναι, αφού ήταν έτοιμο αυτό το περίφημο πια νομοσχέδιο, ήδη πριν από τις προηγούμενες εκλογές, γιατί δεν το έφερνε ο εκάστοτε αρμόδιος Υπουργός Πολιτισμού προς ψήφιση και το κρατούσε στο συρτάρι του, όταν ήταν πασίγνωστα τα οριακά πλέον προβλήματα που αντιμετώπιζε το ΜΜΑ; Η ταπεινή μου γνώμη είναι, πως δεν τους ενδιέφερε τόσο ώστε να επισπεύσουν την ψήφισή του. Άλλα ποιο προσοδοφόρα και ίσως και πελατειακά ζητήματα είχαν προτεραιότητα. Δεν γνωρίζω την άποψη του κυρίου Τασούλα –πρώην Υπουργού Πολιτισμού της κυβέρνησης Σαμαρά, για το Μέγαρο Μουσικής –άσχετα τι δήλωσε στην παρουσίαση του περσινού προγράμματος, γνωρίζω όμως τις, και γραπτώς,  όταν δημοσιογραφούσε, κάθε άλλο παρά συμπαθητικές απόψεις του κυρίου Ξυδάκη, Υπουργού Πολιτισμού της τελευταίας Κυβέρνησης. Στην πορεία βέβαια αυτές διαφοροποιήθηκαν όταν μάλιστα θα του τέθηκαν υπόψη και αναλυτικά,  από τον επίμονο και ευτυχώς πείσμονα  Πρόεδρο του ΜΜΑ,  τα στοιχεία και τα νούμερα που κραυγάζουν υπέρ της μοναδικής στα ελληνικά χρονικά, πολιτιστικής, καλλιτεχνικής και παιδευτικής προσφοράς του ΜΜΑ κατά τη διάρκεια των 25 χρόνων λειτουργίας του. Ωστόσο ούτε τώρα ..προκάναμε και νάμαστε στο παρά ένα να βάλει λουκέτο ένας θεσμός από τους καλύτερους στην Ευρώπη, που μας κάνει περήφανους,  μας δικαιώνει, και που αποστομώνει τον οποιονδήποτε μέσα και έξω –προπαντός έξω- τολμήσει να μας προσάψει το παραμικρό. Ε, λοιπόν αυτόν τον θεσμό πάμε να τον αφανίσουμε και δεν μπορώ να μην κάνω τη σκέψη ότι είμαστε ειδικοί στο να καταστρέφουμε οτιδήποτε καλό έχουμε κάνει. Μια γρήγορη ματιά στην Ιστορία μας και θα το διαπιστώσουμε. Δεν αποκλείεται μ’ αυτόν τον τρόπο  να μας δίνεται η ευκαιρία, για πολλοστή φορά,  να «παίζουμε» τον ρόλο που ιστορικά έχουμε μάθει τόσο καλά ώστε έχει περάσει στο DNA μας: εκείνον του αιώνιου θύματος που κάποιος, κάποιοι αενάως καταδιώκουν.

Παρ’ όλα αυτά, παρά τις τρομερές πια δυσκολίες, το ΜΜΑ έχει να προσφέρει ένα γεμάτο καλλιτεχνικά, πολιτιστικά και παιδευτικά, τρίμηνο, με συναυλίες μεγάλων ορχηστρών, όπως αυτές, της Φιλαρμονικής του Ισραήλ και της Ορχήστρας του Φεστιβάλ της Βουδαπέστης, τις εβδομαδιαίες  συναυλίες της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών που με το νέο νομοσχέδιο εντάσσεται πια οργανικά στο Μέγαρο, την άλλη μια εμφάνιση του διεθνούς φήμης και βραβευμένου δικού μας Λεωνίδα Καβάκου, τον Κύκλο Σούμπερτ με αφορμή το Έτος Σούμπερτ και την εξαιρετική Καμεράτα να πρωτοστατεί, με τις όπερες που μπορούμε να παρακολουθήσουμε σε απευθείας μετάδοση από την Μετροπόλιταν Όπερα της Νέας Υόρκης, με χορό από τα Μπαλέτα της Μόσχας, με θέατρο, παιδικές παραστάσεις  και τέλος υπέροχα Χριστούγεννα. Κι από κοντά  το MEGARON PLUS, μ’ ένα πολυποίκιλο και άκρως παιδευτικό πρόγραμμα, με θέματα σύγχρονα και εξαιρετικά ενδιαφέροντα τα οποία παρουσιάζουν  ξένοι και Έλληνες ειδικοί.

Και με την αδιαμφισβήτητη  γλώσσα των αριθμών:

12 .00000 [Δώδεκα εκατομμύρια] θεατές σε 25 χρόνια.

Διοργάνωση 1385 εκδηλώσεων από Ιούλιο 2010 έως Ιούλιο 2015-09-10

1.791.000  θεατές το ίδιο διάστημα.

«Δεν θέλω να πιστέψω ότι θα κλείσει το Μέγαρο» δήλωσε η υπηρεσιακή Υπουργός Πολιτισμού κυρία Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, μετά το δραματικό τόνο του κυρίου Μάνου. Ούτε εγώ! Αρκεί όμως αυτό εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα;

 

Έλενα Χουζούρη

Προηγούμενο άρθροΜικρό αντίδωρο για τον επτανήσιο Γιώργο Αλισανδράτο
Επόμενο άρθροDavid Sedaris: «Θεέ μου, εγώ τα έγραψα αυτά»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ