Άρις Γεωργίου(1) : Jazz Photo-γραφήματα (του Δημήτρη Αρβανίτη)

0
178
Archie Shepp

 

του Δημήτρη Αρβανίτη

Πίσω από τον παράξενο τίτλο του βιβλίου “Hic et Nunc / Jazz /  Hip ’N’ Funk”,  που κυκλοφόρησε πρόσφατα από το Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τράπεζας δεν κρύβεται τίποτα, είναι όλα φωτεινά και φανερά. Αποτελεί άλλη μια φρέσκια ευχάριστη έκπληξη ενός flâneur που περιπλανιέται ανάμεσα στην Αρχιτεκτονική, τη Φωτογραφία, τη Ζωγραφική, τη Γραφιστική, την Αρθρογραφία και την Συγγραφή. Ιδιαίτερα γνωστός στους κύκλους της τζαζ στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα με το όνομα Άρις Γεωργίου. Ένας χάρτης διαδρομών μισού, σχεδόν, αιώνα. Λεπτομέρειες της μεγάλης αυτής πορείας: Ιδρυτής και για χρόνια διευθυντής του διεθνούς φεστιβάλ φωτογραφίας «Φωτογραφική Συγκυρία» (1988–2003), και ο πρώτος διευθυντής (1998–2002) του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης.

Henderson

Το βιβλίο δεν είναι coffee table. Είναι μια εξιστόρηση, σε κεφάλαια, από τις αρχές του ’70 ως τα τέλη του ’90, της προσωπικής του περιπλάνησης στη τζαζ, με κείμενα προβληματισμού και εξερεύνησης των ρευμάτων και των μουσικών που πρωταγωνίστησαν σ’ αυτά, κυρίως όμως μια οπτική κατάθεση εξαίρετων φωτογραφιών που καταγράφουν στιγμές ενός έμπειρου παρατηρητή της ζωντανής σκηνής της τζαζ στη Γαλλία, όπου σπούδασε, την Αμερική όπου ταξίδεψε και την Ελλάδα όπου, κοντά σε όλα αυτά, είχε ενεργό λόγο στις εκδόσεις των περιοδικών ΤΖΑΖ, συν και πλην, Τζαζ & Jazz. Κάποιος έμπειρος και σοφός δημοσιογράφος με συμβούλεψε κάποτε πως, η φωτογραφία σε μια έκδοση με κείμενα, πρέπει να δικαιολογεί απόλυτα την παρουσία της στο χώρο όπου καταλαμβάνει «εκτοπίζοντας» το κείμενο. Ο Άρις Γεωργίου ενορχηστρώνει με μαεστρία το γραπτό και φωτογραφικό υλικό του, προσφέροντας γνώση και απόλαυση στον αναγνώστη.

Gato Barbieri

Η έκδοση, σχεδιασμένη από τον ίδιο, αποτελεί “case study” οργάνωσης και σύνταξης της μορφής, η οποία ταυτίζεται με το περιεχόμενο. Δεν θα αναλύσω το βιβλίο, μιας και ανήκω στους αναγνώστες που δεν επιθυμούν την αποκάλυψη από παρουσιάσεις και κρίσεις, πριν το πιάσουν με τα χέρια τους. Ο Άρις είναι αγαπητός φίλος μου, γνωρίζω τον ίδιο καλά, όπως και τα στοιχεία του χαρακτήρα του. Με ότι καταπιάνεται, φροντίζει δίχως φλυαρία και εκζήτηση, να εργάζεται με αφοσίωση και τίποτα δεν εμφανίζει ερασιτεχνισμό ή παραλήψεις. Τέλος, με συγκινεί αφιερώνοντας το βιβλίο στον φίλο του/μας Σάκη Παπαδημητρίου, αυτόν που μας «άνοιξε τα μάτια» (και τα αυτιά) στηρίζοντάς μας για να γίνουμε κοινωνοί του μεγαλείου του Αυτοσχεδιασμού, βασικού άξονα της τζαζ και ότι προήλθε μέσα από τις ιδέες της. Το βιβλίο, έστω κι αν δεν έχετε στενή σχέση με τη τζαζ, θα σας ενθουσιάσει και που ξέρει κανείς; μπορεί να σας ανοίξει ένα νέο δρόμο ενδιαφερόντων.

 

Νοέμβριος 2023

 

Τίτλος: Hic et Nunc / Jazz / Hip ’n’ Funk

Φωτογραφίες και κείμενα: Άρις Γεωργίου

Έκδοση: ΜΙΕΤ, 2023 Σελίδες: 200

ISBN: 978-960-250-803-9

 

 

Σάκης Παπαδημητρίου, 1979, Θέατρο Άδωνις
Ted Joans

 

 

Προηγούμενο άρθρο“Ο Σεργκέι είναι και πολύ βλάκας” του Dimitri Danilov στο Μ.Κακογιάννης
Επόμενο άρθροΆρις Γεωργίου (2) : Όταν η φωτογραφία αγκάλιασε την τζαζ (του Γιάννη Μουγγολιά)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ