της Όλγας Σελλά
Κι έτσι σιγά σιγά, κάποια πρόσωπα και κάποιοι χώροι συνδέονται με τις παραστάσεις που βλέπουμε, γίνονται μέρος της θεατρικής Αθήνας, αναζητούμε το τι θ’ ανεβάσουν κάθε σεζόν. Σήμερα φιλοξενούμε ένα θέατρο –πλουραλιστικό, πολυσυλλεκτικό, ανήσυχο- το θέατρο «Σταθμός», που ίδρυσε ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Μάνος Καρατζογιάννης πριν από 8 χρόνια, στο Μεταξουργείο και τις πρώτες από τις φετινές παραστάσεις μιας εταιρείας παραγωγής, την «Λυκόφως» του Γιώργου Λυκιαρδόπουλου, που συμπληρώνει 20 χρόνια παρουσίας στο χώρο και έχει συνδεθεί με μεγάλες θεατρικές στιγμές.
Το θέατρο «Σταθμός» γίνεται οκτώ χρόνων
Στη μία και μόνη σκηνή που διαθέτει ο «Σταθμός» φιλοξενεί κάθε χρόνο πολλές παραστάσεις. Είτε δικές του παραγωγές, είτε φιλοξενούμενες. Φέτος, γιορτάζει τα 8 του χρόνια, με 8 επαναλήψεις και 8 νέες παραγωγές. Οι νέες παραστάσεις είναι:
- «Η τελευταία απολογία του Νίκου Κοεμτζή» του Βαγγέλη Γέττου. Σ’ αυτό το έργο, ο Νίκος Κοεμτζής αφηγείται όχι μόνο το φονικό και όσα ακολούθησαν, αλλά όσα προηγήθηκαν, όσα τον διαμόρφωσαν. Σκηνοθεσία Αλέξανδρος Νικόλαος Μπαλαμώτης. Ερμηνεύει ο Μάρκος Γέττος. Από 23 Σεπτεμβρίου ως 29 Οκτωβρίου, Δευτέρα και Τρίτη στις 9μ.μ.
- «Κάποια στιγμή θα μάθετε ποιος είμαι» τιτλοφορείται το πρώτο θεατρικό κείμενο του σκηνοθέτη και συγγραφέα Θοδωρή Γκόνη, που σκηνοθετεί, για πρώτη φορά επίσης, η πολύ καλή ηθοποιός Μαρία Ζορμπά. Μια γυναίκα δέχεται επί δέκα χρόνια τα τηλεφωνήματα ενός άγνωστου άνδρα, που δεν αποκαλύπτει ποτέ την ταυτότητά του, και αναβάλλει επ’ αόριστον μια συνάντηση μαζί του… Με τη Μυρτώ Αλικάκη. Από 4 Νοεμβρίου, κάθε Δευτέρα και Τρίτη.
- «Γκιακ», του Δημοσθένη Παπαμάρκου. Ένα σπουδαίο κείμενο, γραμμένο σε ντοπιολαλιά, που επιστρέφει στο θέατρο, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ντέλλα αυτή τη φορά. Γκιά στην αρβανίτικη διάλεκτο σημαίνει αίμα, συγγένεια εξ αίματος, έγκλημα αίματος, αντεκδίκηση, βεντέτα, φυλή. Ο ηρωισμός, η βία, η μετατραυματική μνήμη ενός πολέμου… Από 11 Δεκεμβρίου.
- «Βικτώρ ή τα παιδιά στην εξουσία» του Ροζέ Βιτράκ σε σκηνοθεσία Κώστα Παπακωνσταντίνου. Ένα σπουδαίο έργο, από τα πιο σημαντικά δείγματα σουρεαλισμού. Ένα παιδί, ο Βικτώρ, που στα εννιά του χρόνια, ξέρει πια τα πάντα! Και το μόνο που του μένει να κάνει είναι να αποδείξει το ψέμα και τη φαυλότητα των μεγάλων. Με έναν θίασο ταλαντούχων ηθοποιών: Θ. Βλαβιανός, Μ. Καρατζογιάννης, Αγ. Μαρίνου, Τζ. Παπαδοπούλου Λ. Τζανουδάκη, Δημ. Φραγκιόγλου, Θαν. Χαλκιάς, Νιόβη Χαραλάμπους. Από 24 Απριλίου 2025.
- Το θέατρο «Σταθμός» φιλοξενεί επίσης τρεις παραστάσεις για παιδιά από την Ομάδα «Ονειρόδραμα» («Μια τελεία… είναι μόνο η αρχή!» και «Μπες στα παπούτσια μου», από τις 5 και 6 Οκτωβρίου αντίστοιχα) και «Το δίλημμα του Αυτοκράτορα» από την ομάδα Hippo Theatre Group (από 3 Νοεμβρίου).
Οι επαναλήψεις στο «Σταθμό» είναι:
- «Το τραγούδι της Φλέρυς», του Δημήτρη Οικονόμου. Με αφορμή ένα πραγματικό γεγονός, την κρίση αγοραφοβίας που είχε καταλάβει την αξέχαστη αυτή ερμηνεύτρια λίγο πριν από τη συναυλία της στη Ρωμαϊκή Αγορά, ο συγγραφέας γράφει έναν γοητευτικό μονόλογο, ενσωματώνοντας και πραγματικά περιστατικά της ζωής της, μια διαδρομή αυτογνωσίας και συμφιλίωσης με τον εαυτό της. Σκηνοθεσία Μάνος Καρατζογιάννης. Θα παρουσιαστεί σε περιοδεία σε διάφορες πόλεις της χώρας. Πρώτοι σταθμοί: Ανοιχτό Θέατρο Κολωνού στις 21 Σεπτεμβρίου. ARTOBOX, Φαργκάνη, Θεσσαλονίκη, 16-20 Οκτωβρίου.
- «Η κασέτα» της Λούλας Αναγνωστάκη, ένα από τα πιο συναρπαστικά έργα της, επαναλαμβάνεται για λίγες παραστάσεις, 40 χρόνια περίπου μετά τη θρυλική παράσταση του Κάρολου Κουν. Σκηνοθεσία, Μάνος Καρατζογιάννης. Από 27 Σεπτεμβρίου έως 17 Νοεμβρίου.
- «Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα», του Κωνσταντίνου Ντέλλα, που υπογράφει και τη σκηνοθεσία. Μια γοητευτική, συγκινητική, πρωτότυπη, ουσιαστική παράσταση της Πειραματικής Σκηνής του Θεσσαλικού Θεάτρου, που δεν σταματάει να κάνει sold out. Μια παράσταση που συνομιλεί με την παράδοση, με τη μνήμη της, μέσα από ανατρεπτικό δρόμο: τρεις νεαροί άνδρες προσεγγίζουν σκηνικά το γυναικείο σώμα, μέσα από αναφορές που είχαν από τις γιαγιάδες του. Από 9 Οκτωβρίου ως 28 Νοεμβρίου, κάθε Τετάρτη και Πέμπτη.
- «Τσιτάχ. Η ερημιά του τερματοφύλακα», του Βασίλη Κατσικονούρη. Ήταν η πρώτη παράσταση εκείνης της σεζόν που είχαμε δει στο «Σταθμό». Και είχαμε φύγει μ’ ανοιχτό το στόμα. Ο Γιώργος Νινιός έκανε μια ακόμη σπουδαία ερμηνεία, σ’ ένα συναρπαστικό μονόλογο, που συν-σκηνοθέτησε με την Ερμίνα Κυριαζή. Ένας βετεράνος τερματοφύλακας κάνει απολογισμό της μακρόχρονης πορείας του, προσκεκλημένος σ’ ένα σχολείο. Θέμα της ομιλίας: η αξία της άμιλλας και τα αθλητικά ιδέωδη. Να το δείτε κι όσοι δεν έχετε καμία σχέση με το ποδόσφαιρο. Από 5 Οκτωβρίου μέχρι 8 Δεκεμβρίου, κάθε Σάββατο και Κυριακή.
- «Το Γάλα», ένα έργο-τομή του νεοελληνικού θεάτρου γραμμένα από τον Βασίλη Κατσικονούρη, που έχουν δει από το πρώτο ανέβασμα, το 2006, περίπου 500 χιλιάδες θεατές, σε πολλά και διαφορετικά ανεβάσματα. Παρουσιάστηκε πέρυσι, επαναλαμβάνεται και φέτος, σε σκηνοθεσία Μάνου Καρατζογιάννη και Ερμίνας Κυριαζή. Από 23 Νοεμβρίου.
- «Όταν θα μεγαλώσω, θα γίνω Νάνα Μούσχουρη» του Νταβίντ Λελαί-Ελό. Ένας γοητευτικός μονόλογος που παίχτηκε στο Φεστιβάλ της Αβινιόν και πρωτοπαρουσιάστηκε στο θέατρο «Σταθμός» στην Ελλάδα. Ήρωας, ο Μιλού, ένας Γάλλος που μεγαλώνει σε μια επαρχιακή πόλη τη δεκαετία του ’80 και θέλει να γίνει… Νάνα Μούσχουρη! Ένα παιδί που διέφερε από τους συνομηλίκους του και κατάφερε, με πείσμα και πάθος, να κάνει αυτό που ονειρευόταν στη ζωή του. Σκηνοθεσία Ελισσαίος Βλάχος. Από 4 Δεκεμβρίου έως 9 Ιανουαρίου 2025.
- Για τις παραστάσεις «Η κασέτα», «Όταν θα μεγαλώσω θα γίνω Νάνα Μούσχουρη», «Γκιακ», «Το γάλα», «Τσιτάχ», και «Κάποια στιγμή θα μάθετε ποιος είμαι» μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου ισχύει προσφορά ηλεκτρονικής προπώλησης στην τιμή των 8 ευρώ ανά εισιτήριο.
Οι παραστάσεις του «Λυκόφως»
Έχει στηρίξει σημαντικές παραστάσεις αυτά τα 20 χρόνια δραστηριότητάς του ο Γιώργος Λυκιαρδόπουλος και το «Λυκόφως». Για τη σεζόν 2024-2025 προγραμματίζει την παραγωγή ή τη συμπαραγωγή 15 συνολικά παραστάσεων. Δείτε τις έξι πρώτες, μερικές από τις οποίες είναι επαναλήψεις από την περυσινή σεζόν.
Επαναλήψεις
-
Αν δεν είδατε πέρυσι την απολαυστική καυστική κωμωδία του Τομ Στόπαρντ «Ο Ρόζενκραντζ και ο Γκίλντενστερν είναι νεκροί», στο Θέατρο της οδού Κεφαλληνίας, σε μια απολαυστική σκηνοθεσία του Στάθη Λιβαθινού να το επιδιώξετε. Από τις 12 Οκτωβρίου. Το ίδιο να κάνετε κι αν δεν είδατε την παράσταση «The Doctor», του Robert Icke, ένα συναρπαστικό καθημερινό πολιτισμικό θρίλερ, σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου, επίσης να μην το χάσετε. Πρωταγωνιστεί η Στεφανία Γουλιώτη. Στο «Αμφι-Θέατρο Σπύρου Ευαγγελάτου». Από 18 Οκτωβρίου.
Νέες παραγωγές
- Το είχαμε απολαύσει ως έργο και ως παράσταση πριν από 13 χρόνια, στο θέατρο «Θησείον» τότε, όταν ήταν στο φόρτε της η μανία με τον Ίρβιν Γιάλομ: «Όταν έκλαψε ο Νίτσε». Τη σκηνοθεσία υπογράφουν οι Ακύλλας Καραζήσης και Νίκος Χατζόπουλος και τη θεατρική διασκευή η Ευαγγελία Ανδριτσάνου. Φέτος, η παράσταση παρουσιάζεται με νέο κάστ, στο Θέατρο της οδού Κεφαλληνίας. Στο ρόλο του Νίτς ο Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης, στο ρόλο του Φρόιντ ο Θάνος Λέκκας, στο ρόλο του Γιόζεφ Μπρόιερ, ο Γιάννης Κότσιφας. Από 30 Οκτωβρίου.
- Το δημοφιλές και αγαπημένο βιβλίο της Άλκης Ζέη «Το καπλάνι της βιτρίνας» παρουσιάζεται στην Κεντρική Σκηνή του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης κάθε Κυριακή για το κοινό και τις καθημερινές για σχολεία. Σκηνοθεσία Δήμητρα Λαρεντζάκη. Από 13 Οκτωβρίου.
- Στο πρόγραμμα του θεάτρου «Πορεία» (σας έχουμε ήδη ενημερώσει) εντάσσεται η νέα παραγωγή του «Λυκόφως» «Prima Facie» με τη Λένα Παπαληγούρα, μια παγκόσμια επιτυχία που έρχεται πρώτη φορά στην Ελλάδα. Από 29 Οκτωβρίου.
- Για όλες τις παραγωγές του «Λυκόφως» που παρουσιάζονται εδώ, υπάρχει προσφορά εισιτηρίων στην τιμή των 12 ευρώ μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου.