O Σεφέρης στο Χαλήλ Μπέη Τζαμί

0
1010

 

Γιάννης Ν. Μπασκόζος

Η βραδιά ήταν ζεστή με πολλή υγρασία. Το τελευταίο φώς της ημέρας γλύκαινε την ατμόσφαιρα στο Χαλήλ Μπέη Τζαμί  (Παλιά Μουσική). Ο Αργύρης Μπακιρτζής έκανε πρόβα στα ηχητικά. Οι φίλοι ποιητές από τη Δράμα ήταν στην ώρα τους. Ο Γιώργος Κασαπίδης, ο Κυριάκος Συφιλτζόγλου, ο Αλέκος Αραμπατζής, ο Δημήτρης Πέτρου, ο Σπύρος Γαλήνης και ο άλλος Δημήτρης ο Δοξάκης ο συνθέτης και μαζί τους ο Θάνος Γώγος από τη Λάρισα, άρτι αφιχθείς. Οι καβαλιώτες ήταν ήδη εκεί, η Γεωργία Τριανταφυλλίδου- μόνη γυναίκα ανάμεσα μας – και ο Κοσμάς Χαρπαντίδης. ‘Ημασταν λίγο πριν ξεκινήσει η παράσταση « Ο Σεφέρης κατά μόνας – προσωπικές εξομολογήσεις», μια παραγωγή του περιοδικού Ο Αναγνώστης με τη βοήθεια του Αργύρη και την προτροπή του Θοδωρή Γκόνη, καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ Φιλίππων. Νευρικότητα, τελευταίες ματιές στα χειρόγραφα, καθορισμός των θέσεων μας στο πάλκο. Βγάζουμε μια ομαδική φωτογραφία. Ο Αργύρης πιο δύσκολος, απαιτητικός με τον ήχο, με τη θέση της χορωδίας. Η αυλή γεμίζει γρήγορα, είναι φανερό , οι καρέκλες δε θα φτάσουν. Και ανάμεσα στους θεατές εκπλήξεις: Η Νέτα Αποστολίδου με την Μαίρη Μικέ από τη Θεσσαλονίκη, ο Ιγνάτης Χουβαρδάς από την Κομοτηνή, η Σοφία Ρόκου και ο Μάκης Θεοδώρου από τον Πειραιά, η Μαρία Τσιβερτάρα και η φίλη της από τις Βρυξέλλες, η Εύη Λαμπροπούλου που βρίσκεται στα πατρογονικά της, η δήμαρχος Καβάλας, ο Πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ  και άλλοι πολλοί που ξεχνάω. Πολλοί από τη Δράμα και τα γύρω μέρη. Λίγο πριν ξεκινήσουμε ο Θοδωρής Γκόνης ρίχνει μια τελευταία ματιά.

Όταν άρχισε η εκδήλωση δεν είχε μείνει πεζούλι και πέτρα που να μην ήταν πιασμένο, πολλοί όρθιοι.  Τα φώτα χαμηλώνουν και οι ποιητές παίρνουν τον λόγο. Προσωπικές αναμνήσεις από την εφηβική ηλικία και τα πρώτα πανεπιστημιακά χρόνια.Ο Σεφέρης ανάμεσα σε αναμνήσεις με συμμαθητές, μπλεγμένος με πρώιμους έρωτες, με τη σχέση με τον πατέρα, μια τυχαία γνωριμία με ένα βιβλίο του ποιητή. Θραύσματα μνημών, ό,τι έμεινε μετά από χρόνια και φέρνει τη σφραγίδα της σεφερικής επιρροής. Ό,τι πιθανόν καθόρισε τα επόμενα χρόνια μας. Ο Δημήτρης Πέτρου διαβάζει πολύ απλά και ατμοσφαιρικά τον Βασιλιά της Ασίνης του Σεφέρη , τον συνοδεύει στα πλήκτρα ο Πάρις Τσιρτσής σε μια μουσική σύνθεση του δραμινού Δημήτρη Δοξάκη

Η παράσταση κλείνει με τον Αργύρη Μπακιρτζή. Ενθουσιασμένος μας κάνει ένα δώρο για τα 400 χρόνια του Σαίξπηρ τραγουδώντας ένα ερωτικό από στίχους του άγγλου θεατράνθρωπου  και μετά παρουσιάζει την μελοποίησή του Ερωτικού λόγου, του Σεφέρη. Συμμετέχει  η 15μελής χορωδία «Προνόμιο», ο Δ.Λεοντζάκος στα πνευστά , η Δήμητρα Κατιώνη στο βιολί, ο Σωτήρης Τσουλουφίδης στην κιθάρα και ο Πάρις Τσιρτσής στα πλήκτρα. Την χορωδία διηύθυνε ο Κώστας Κατιώνης. Τραγουδάει ο Αργύρης και η Τότα Ευλαβή.

Οι φωτογραφίες είναι του Γιώργου Κασαπίδη

unnamed (1)
Δημήτρης Πέτρου
unnamed (4)
Αργύρης Μπακιρτζής και Χορωδία
unnamed (3)
Γιάννης Ν. Μπασκόζος
unnamed (2)
Γεωργία Τριανταφυλλίδου
unnamed (6)
Αργύρης Μπακιρτζής

Αργά το βράδυ στο «μικρό νησί» που ξενυχτάμε με ποτά και μπογάτσες δίνουμε ευχές να ξαναβρεθούμε στην επόμενη εκδήλωση με τους βόρειους φίλους μας.unnamed (5)

unnamed

τοτα
Αργύρης Μπακιρτζής και Τότα Ευλαβή λίγο πριν αρχίσει η εκδήλωση.
Προηγούμενο άρθροΟ Αναγνώστης στο Φεστιβάλ Φιλίππων- Ο Σεφέρης κατά μόνας
Επόμενο άρθροΠώς, πότε και ποιοι μιλούμε για τις αναγνώσεις μας; (της Βενετίας Αποστολίδου)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ