Έριδα για την επέτειο θανάτου του Σαίξπηρ

0
167

Της Αλεξάνδρας Σαμοθράκη (Λονδίνο- ανταπόκριση).

 

Εμφύλιος έχει ξεσπάσει ανάμεσα στο Λονδίνο και το Στράτφορντ με αφορμή τη συμπλήρωση 400 χρόνων από το θάνατο του Βάρδου.

Το θέατρο Globe στο Λονδίνου όπου ο Σαιξπηρ πέρασε το μεγαλυτερο μέρος της ζωής του και έγραψε την πλειοψηφία των έργων του και η Royal Shakespeare Company στο Stratford-Upon-Avon όπου γεννήθηκε και πέθανε στις 23 Απριλίου ανταγωνίζονται για το ποιος θα αναδειχθεί ως ο τόπος του Σαίξπηρ κατά τους εορτασμούς της επετείου.

Το Globe με την πρωτοβουλία ‘Ο Πλήρης Περίπατος’ σκοπεύει να στήσει κατά μήκος του Τάμεση 37 γιγαντοοθόνες  (ισάριθμες με τα έργα του Σαίξπηρ) που θα προβάλουν 10λεπτα φιλμάκια με τις βασικές σκηνές κάθε έργου γυρισμένα στον τόπο που ο Βάρδος είχε στο μαυλό του ότσν τις έγραφε (Αγγλία, Βερόνα, Βενετία, Αιγυπτο) ενώ το Στράτφορντ, σε συνεργασία με το BBC σχεδιάζει μια ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση που θα αποτελεί ‘εορτασμό της αέναης επιρροής του Σαίξπηρ σε κάθε έκφανση της θεατρικής τέχνης’.

‘Έχουν τα δικά τους σχέδια.’ σχολίασε για την RSC ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Globe, Dominic Dromgoole, συμπληρώνοντας πως το Λονδίνο πρέπει να ειναι στην καρδιά των εορτασμων γιατί ‘εδώ έζησε το μεγαλυτερο μέρος της ζωής του ο Σαίξπηρ παρά τη φερομενη σχέση του με το Στρατφορντ. Αυτό που θα κάνουμε εμείς είναι ανοιχτό, δημόσιο, δωρεάν και πρωτοποριακό. Είμαι σίγουρος όμως πως και το παρτάκι που ετοιμάζουν στην RSC θα είναι εξαιρετικό.’

Η RSC με  ανακοίνωσή της διαψεύδει πως ετοιμάζει ‘παρτάκι’ ενώ σχετικά με το Globe αναφέρει πως ‘τόσος τοπικισμός είναι κοντοφθαλμος’ ρίχνοντας λάδι στη φωτιά της διαμάχης που οι Times ήδη παραλληλίζουν με τη βεντέτα μεταξύ Μοντέγων και Καπουλέτων.

Προηγούμενο άρθροΟ ιστός του έρωτα και του θανάτου
Επόμενο άρθροΜόνο τα νεκρά ψάρια ακολουθούν το ρεύμα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ