Βραδιές Αστυνομικής Μυθοπλασίας 2023! (crimes n’ beer)

0
220

 

 Οι Βραδιές Αστυνομικής Μυθοπλασίας! (crimes n’ beer), που διοργανώνουν η Ελληνική Λέσχη Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας (ΕΛΣΑΛ) και το βιβλιοκαφέ red n’ noir, επιστρέφουν για δεύτερη χρονιά την Παρασκευή 1, το Σάββατο 2 και την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου στον πολυχώρο του Κέντρου Ελέγχου Τηλεοράσεων – ΚΕΤ (Κύπρου 91Α & Σικίνου, Κυψέλη). Ο Αναγνώστης συμμετέχει με φίλους και συνεργάτες του στις εκδηλώσεις του ενώ είναι και χορηγός επικοινωνίας.

Μετά την ιδιαίτερα επιτυχημένη περσινή διοργάνωση, οι φετινές εκδηλώσεις επιχειρούν να φωτίσουν δύο ιδιαίτερες (και εξαιρετικά επίκαιρες) πτυχές της αστυνομικής αφήγησης σε όλες τις εκδοχές της (λογοτεχνία, κινηματογράφος, τηλεόραση).

Αστυνομική μυθοπλασία-δημοσιογραφία και απεικονίσεις της έμφυλης βίας

Την πρώτη ημέρα (Παρασκευή 1/12) θα εξεταστεί η διαχρονική σχέση της αστυνομικής μυθοπλασίας με τη δημοσιογραφία και τη λογοτεχνία τεκμηρίων. Στα τρία θεματικά πάνελ, επιμέρους όψεις της σχέσης αυτής θα συζητήσουν ο πεζογράφος και μεταδιδακτορικός ερευνητής στη Δημιουργική Γραφή Κώστας Καβανόζης, η ερευνήτρια και συγγραφέας Μαίρη Μαργαρίτη, ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Γιάννης Ράγκος, ο συγγραφέας Βασίλης Δανέλλης, ο συγγραφέας Τάσος Θεοφίλου, ο συγγραφέας Φίλιππος Φιλίππου, ο σκηνοθέτης, μεταφραστής και συγγραφέας Ανδρέας Αποστολίδης, ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Κώστας Κυριακόπουλος και ο σεναριογράφος και συγγραφέας Βαγγέλης Μπέκας.

Η τρίτη μέρα (Κυριακή 3/12) επικεντρώνεται στις απεικονίσεις της έμφυλης βίας στην αστυνομική αφήγηση. Οι εκδηλώσεις της μέρας πραγματοποιούνται σε συνεργασία με το Δίκτυο Γυναίκες Συγγραφείς κατά της Έμφυλης Βίας και των Γυναικοκτονιών «Η φωνή της». Θα προβληθεί η ταινία μικρού μήκους «Παγωμένο νερό» (19΄, σκ. Κωνσταντία Κονταξή), σε σενάριο της Έλενας Χουσνή και θα ακολουθήσουν παρουσιάσεις και συζητήσεις με την συγγραφέα Έλενα Χουσνή, την ψυχολόγο και πρόεδρο του ΔΣ του Ευρωπαϊκού Δικτύου κατά της Βίας Κική Πετρουλάκη, τη δημοσιογράφο και συγγραφέα Έρικα Αθανασίου, την Μαίρη Μαργαρίτη, τη δικηγόρο, εγκληματολόγο και συγγραφέα Έλενα Μπολονάση, τη δημοσιογράφο και συγγραφέα Κωνσταντίνα Μόσχου, τη συγγραφέα και μεταφράστρια Χίλντα Παπαδημητρίου, τη δικηγόρο και συγγραφέα Κατερίνα Παπαντωνίου και τη σεναριογράφο και συγγραφέα Βίκυ Χασάνδρα.

Η δεύτερη μέρα (Σάββατο 2/12) είναι αφιερωμένη σε βιβλία μελών της ΕΛΣΑΛ που εκδόθηκαν εντός του 2023. Θα παρουσιαστούν τα νέα μυθιστορήματα των Ανδρέα Αποστολίδη «Ρομάντικα» (Άγρα), Ανδρέα Λύκου «Ματωμένο χειρόγραφο» (Τραυλός), Δημήτρη Μαμαλούκα «Σκότωσε σαν τον Στίβεν Κίνγκ» (Κέδρος) και Βίκυς Χασάνδρα «Μαύρη άσφαλτος» (Bell).

Η  βραδιά θα ολοκληρωθεί με ειδική αφιερωματική εκδήλωση για τον συγγραφέα Κώστα Καλφόπουλο (1956-2023), ιδρυτικό μέλος και πρώην γραμματέα της ΕΛΣΑΛ.

 

 

Και τις τρεις μέρες οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιούνται από τις 19:00 έως τις 22:00, ενώ θα ακολουθούν μπαρ, μπίρα και μπίρι-μπίρι.

Στον χώρο θα λειτουργεί, επίσης, ενημερωμένο θεματικό βιβλιοπωλείο.

Περίπατοι, συναυλία, και παιδικό εργαστήρι

Την ίδια στιγμή, το πρόγραμμα των Βραδιών Αστυνομικής Μυθοπλασίας! (crimes n’ beer) εμπλουτίζεται φέτος και με παράλληλες εκδηλώσεις.

Την Κυριακή 19 Νοεμβρίου, ο Τάσος Θεοφίλου οργανώνει έναν «εγκληματικό» περίπατο στην οδό Αγίου Μελετίου, παρουσιάζοντας τρεις υποθέσεις, τέσσερις φόνους και οχτώ απόπειρες που σημειώθηκαν εκεί. Ο περίπατος θα ξεκινήσει στις 12:00 από το βιβλιοκαφέ red nnoir (Δροσοπούλου 52, Κυψέλη) και θα έχει διάρκεια 60΄.

Την Κυριακή 26 Νοεμβρίου, ο Γιάννης Ράγκος πραγματοποιεί μια πρωτότυπη διαδρομή στο Πεδίο του Άρεως, που βρέθηκε στο επίκεντρο μερικών από τα πλέον ταραχώδη και βίαια γεγονότα της νεοελληνικής ιστορίας. Ο περίπατος θα ξεκινήσει στις 12:00 από το άγαλμα του Κωνσταντίνου και θα έχει διάρκεια 90΄.

Το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου η βραδιά στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων (ΚΕΤ) θα κλείσει με τζαζ συναυλία από τους Jazz Tree με μουσικές από νουάρ ταινίες, ενώ στις 11:00 το πρωί της Κυριακής 3 Δεκεμβρίου στο ΚΕΤ οργανώνεται Εργαστήρι αστυνομικής ιστορίας (για παιδιά από 6 ετών) από την εικαστικό και σκηνογράφο Πολυτίμη Μαχαίρα και τον συγγραφέα και δημοσιογράφο Κώστα Στοφόρο.

Αναλυτικά το πρόγραμμα:

 ΚΥΡΙΑΚΗ 19 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

 

12:00: ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ – Έγκλημα στην Αγίου Μελετίου | Δυο σημεία, τρεις υποθέσεις, τέσσερις φόνοι και οχτώ απόπειρες

 Με τον Τάσο Θεοφίλου – Συγγραφέα-μέλος ΕΛΣΑΛ, Red n’ Noir

 – Το δικαστικό σκέλος της υπόθεσης του Νίκου Κοεμτζή στο νυχτερινό κέντρο «Νεράιδα της Αθήνας» στην οδό Αγίου Μελετίου 45, τον Φλεβάρη του 1973.

– Το ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ του περιβόητου νταή Αργύρη Περιορή και του μπάρμαν της οδού Αγίου Μελετίου 55, τον Γενάρη του 1976.

– Η ληστεία της Εθνικής Τράπεζας της οδού Αγίου Μελετίου 55, από τον ηθοποιό και αναρχικό ιλλεγκαλιστή Δημήτρη Μελέτη, τον Μάρτη του 1981.

 

Σημείο συνάντησης: Βιβλιοκαφέ red n’noir (Δροσοπούλου 52, Κυψέλη)

Διάρκεια: 60΄

 

  • ΚΥΡΙΑΚΗ 26 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

 

12:00: ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ – Πεδίο του Άρεως: Τόπος γαλήνης, αναψυχής και… βίας

Με τον Γιάννη Ράγκο – Δημοσιογράφο, συγγραφέα-μέλος ΕΛΣΑΛ

Μια πρωτότυπη διαδρομή στον μεγαλύτερο πνεύμονα πρασίνου στο κέντρο της Αθήνας και διαχρονικά δημοφιλή τόπο για τις βόλτες των κατοίκων της πρωτεύουσας, που βρέθηκε στο επίκεντρο μερικών από τα πλέον ταραχώδη και βίαια γεγονότα της νεοελληνικής ιστορίας.

Σημείο συνάντησης: Άγαλμα Κωνσταντίνου

Στάσεις: Άγαλμα Αθηνάς, Ναός Αγίου Χαραλάμπους, Δικαστήρια (πρώην Σχολή Ευελπίδων)

Διάρκεια: 90΄

 

  • ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 1 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ (Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων)

 

Δημοσιογραφία και αστυνομική λογοτεχνία | Από τον 19ο στον 21ο αιώνα

19.00: Fact is often the best fiction | Δημοσιογραφία / Λογοτεχνία τεκμηρίων / Αστυνομική λογοτεχνία

 Ομιλητές:

Κώστας Καβανόζης – Πεζογράφος, μεταδιδακτορικός ερευνητής στη Δημιουργική Γραφή

Μαίρη Μαργαρίτη – Ερευνήτρια,συγγραφέας-μέλος ΕΛΣΑΛ

Γιάννης Ράγκος – Δημοσιογράφος, συγγραφέας-μέλος ΕΛΣΑΛ

 

20:00: Δημοσιογραφία και αστυνομική λογοτεχνία στον Ελληνικό Μεσοπόλεμο | Οι περιπτώσεις Θωμόπουλου, Μαράκη, Πικρού 

Ομιλητές:

Βασίλης Δανέλλης – Συγγραφέας-μέλος ΕΛΣΑΛ

Τάσος Θεοφίλου – Συγγραφέας-μέλος ΕΛΣΑΛ, Red n’ Noir

Φίλιππος Φιλίππου – Συγγραφέας-μέλος ΕΛΣΑΛ

 

21:00: Οργανωμένο έγκλημα, δημοσιογραφική έρευνα, αστυνομική πεζογραφία και αστυνομικές σειρές

Ομιλητές:

Ανδρέας Αποστολίδης – Σκηνοθέτης, μεταφραστής, συγγραφέας-μέλος ΕΛΣΑΛ

Κώστας Κυριακόπουλος – Δημοσιογράφος, συγγραφέας

Βαγγέλης Μπέκας – Σεναριογράφος, συγγραφέας-μέλος ΕΛΣΑΛ

 

Μετά το τέλος των εκδηλώσεων, η βραδιά κλείνει με μπαρ, μπύρες και μπίρι-μπίρι.

 

  • ΣΑΒΒΑΤΟ 2 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ (Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων)

 

Double Indemnity | Συγγραφείς της ΕΛΣΑΛ παρουσιάζουν βιβλία συγγραφέων της ΕΛΣΑΛ

 

19:00: Η συντονίστρια της Λέσχης Ανάγνωσης Αστυνομικής Λογοτεχνίας των εκδόσεων «Μεταίχμιο» Όλγα Γεωργιάδου παρουσιάζει το βιβλίο της Βίκυς Χασάνδρα «Μαύρη άσφαλτος» (Bell, 2023).

 

19:45: Ο Τεύκρος Μιχαηλίδης παρουσιάζει το βιβλίο του Ανδρέα Λύκου «Ματωμένο χειρόγραφο» (Εκδόσεις Τραυλός, 2023).

 

20:30: Ο Ανδρέας Αποστολίδης μιλά για το βιβλίο του Δημήτρη Μαμαλούκα «Σκότωσε σαν τον Στίβεν Κίνγκ» (Εκδόσεις Κέδρος, 2023).

Ο Δημήτρης Μαμαλούκας μιλά για το βιβλίο του Ανδρέα Αποστολίδη «Ρομάντικα» (Εκδόσεις Άγρα, 2023).

 

21:15: Μνήμη Κώστα Καλφόπουλου (1956-2023) | Με αφορμή το βιβλίο του «Ό,τι αρχίζει ωραίο τελειώνει με φόνο» (Καστανιώτης, 2023)

 

Ομιλητές:

Φάνης Δαλέζιος, Εκδότης περιοδικού «Πολάρ»

Γιάννης Μπασκόζος – Δημοσιογράφος, διευθυντής του ηλεκτρονικού περιοδικού για το βιβλίο «Ο Αναγνώστης»

Συντονίζει: Τεύκρος Μιχαηλίδης – Συγγραφέας-μέλος ΕΛΣΑΛ

 

Μετά το τέλος των εκδηλώσεων, η βραδιά κλείνει με τζαζ συναυλία από την μπάντα «Jazz Tree» (Κωνσταντίνος Στουραΐτης – κιθάρα, Κίμων Καρούτζος – κοντραμπάσο, Γιώργος Τηλιγάδης – τύμπανα) με μουσικές από νουάρ ταινίες.

 

  • ΚΥΡΙΑΚΗ 3 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ (Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων)

 

11:00: Εργαστήρι αστυνομικής ιστορίας (για παιδιά από 6 ετών)

Μαζί με τα παιδιά δημιουργούμε και εικονογραφούμε μια αστυνομική ιστορία, αξιοποιώντας τη Μαγική Τράπουλα των Παραμυθιών. Τη δραματοποιούμε καθώς ξετυλίγεται το κουβάρι της ιστορίας, κρατάμε σημειώσεις και στη συνέχεια την εικονογραφούμε. Το αποτέλεσμα θα είναι κι ένα βιβλιαράκι με τη συλλογική δημιουργία.

Με τους Πολυτίμη Μαχαίρα (εικαστικό – σκηνογράφο) και Κώστα Στοφόρο (συγγραφέα – δημοσιογράφο).

«Και ο θεός έπλασε τη γυναίκα» | Πατριαρχία, φύλο, βία και αστυνομικό μυθιστόρημα  

 Σε συνεργασία με το δίκτυο «Γυναίκες Συγγραφείς κατά της Έμφυλης Βίας και των Γυναικοκτονιών “Η φωνή της”»

19:00: Το τραύμα της βίας και η ζωή μετά

Προβολή της ταινίας μικρού μήκους «Παγωμένο νερό» (19΄, σκ. Κωνσταντία Κονταξή), σε σενάριο της Έλενας Χουσνή, βασισμένο στο ομότιτλο μυθιστόρημα της.

Ομιλήτριες:

Έλενα Χουσνή –  Συγγραφέας-μέλος ΕΛΣΑΛ

Κική Πετρουλάκη –  Ψυχολόγος, πρόεδρος του ΔΣ του Ευρωπαϊκού Δικτύου κατά της Βίας

 

20:00: Από την πραγματικότητα ως τη λογοτεχνία: Η θυματοποίηση της γυναίκας

Ομιλήτριες:

Έρικα Αθανασίου – Δημοσιογράφος, συγγραφέας-μέλος ΕΛΣΑΛ

Μαίρη Μαργαρίτη –  Ερευνήτρια,συγγραφέας-μέλος ΕΛΣΑΛ

Έλενα Μπολονάση – Δικηγόρος, εγκληματολόγος, συγγραφέας

Συντονίζει: Κωνσταντίνα Μόσχου – Δημοσιογράφος, συγγραφέας-μέλος ΕΛΣΑΛ

 

21:00: Τα έμφυλα στερεότυπα στην αστυνομική λογοτεχνία του 20ου αιώνα

 

Ομιλήτριες:

Χίλντα Παπαδημητρίου – Συγγραφέας, μεταφράστρια

Κατερίνα Παπαντωνίου – Δικηγόρος, συγγραφέας,

Βίκυ Χασάνδρα – Σεναριογράφος, συγγραφέας-μέλος ΕΛΣΑΛ

 

Μετά το τέλος των εκδηλώσεων, η βραδιά κλείνει με μπαρ, μπύρες και μπίρι-μπίρι.

______________________

 

  • Η Ελληνική Λέσχη Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας (ΕΛΣΑΛ)δημιουργήθηκε το 2010, έχοντας ως βασική ιδέα ότι η αστυνομική λογοτεχνία έχει οριστικά αποβάλει το στίγμα της «παραλογοτεχνίας», καθώς είναι πλέον εξίσου κοντά και στο «αστυνομικό» και στο «λογοτεχνικό» της περιεχόμενο. Στους στόχους της περιλαμβάνονται η συστηματική καταγραφή της συγγραφικής, εκδοτικής και μεταφραστικής παραγωγής τίτλων αστυνομικής λογοτεχνίας από την Ελλάδα και το εξωτερικό, η διοργάνωση εκδηλώσεων και συζητήσεων γύρω από βασικά θέματα που αφορούν την ιστορία, αλλά και τις εξελίξεις στο συγκεκριμένο λογοτεχνικό είδος, η ευρύτερη προβολή της αστυνομικής λογοτεχνίας σε συνεργασία με φορείς ή βιβλιοπωλεία, καθώς και η έκδοση συλλογικών έργων με την υπογραφή των μελών της.

Σήμερα, απαρτίζεται από 51 γνωστούς και καταξιωμένους συγγραφείς του είδους, ο οποίοι πέρα από τη κύρια συγγραφική τους ιδιότητα, θεωρούν ότι παραμένουν «υποψιασμένοι αναγνώστες», αποτίοντας παράλληλα φόρο τιμής στη μνήμη και το έργο του «πρώτου διδάξαντος», Γιάννη Μαρή.

 

  • Το red n’ noir είναι ένα συνεργατικό εγχείρημα που ενεργεί σε μια σειρά από πεδία στον χώρο του βιβλίου. Είναι εκδόσεις, είναι βιβλιοκαφέ, είναι χώρος εκδηλώσεων, είναι ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο, είναι ηλεκτρονικό περιοδικό και επίσης διοργανώνει φεστιβάλ και μπαζάρ βιβλίου. Ορμητήριο έχει το red n’ noir bookstore café bar (Δροσοπούλου 52, Κυψέλη).

 

  • Το Δίκτυο «Γυναίκες Συγγραφείς κατά της Έμφυλης Βίας και των Γυναικοκτονιών – Η Φωνή Της» ιδρύθηκε το 2021, και σκοπό έχει να αναγνωριστεί και να αναδειχθεί η γυναικοκτονία ως σεξιστικό έγκλημα και ταυτόχρονα να ευαισθητοποιηθεί η κοινωνία μας απέναντι σε κάθε είδους βία

 

  • Το Κέντρου Ελέγχου Τηλεοράσεων(ΚΕΤ) ιδρύθηκε το Μάιο του 2012 από τη Φωτεινή Μπάνου και τον Δημήτρη Αλεξάκη στη θέση μιας παλιάς βιοτεχνίας ασπρόμαυρων τηλεοράσεων, στη γειτονιά της Κυψέλης. Ανεξάρτητος καλλιτεχνικός χώρος, φιλοξενεί από τον Σεπτέμβριο μέχρι τα τέλη Ιουνίου θεατρικές και χορογραφικές παραστάσεις από την Ελλάδα και το εξωτερικό, προβολές, με έμφαση στο δημιουργικό ντοκιμαντέρ και τα live sountracks (προβολή κινηματογραφικού έργου με ταυτόχρονη live μουσική επένδυση), συναυλίες (με έμφαση στον αυτοσχεδιασμό και τον πειραματισμό), performances, σεμινάρια, dj sets. Από τον Νοέμβριο του 2015, η Αγγελική Καράμπελα αποτελεί το τρίτο μέλος της ομάδας του KET.
Προηγούμενο άρθροRomantica: “εποχή γεμάτη παγίδες για όλους” (του Φίλιππου Φιλίππου)
Επόμενο άρθροΚώστας Καλφόπουλος :Hommage at Γιάννης Μαρής ή Παίζοντας με τον αναγνώστη (του Γιάννη Ν.Μπασκόζου)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ