Το βραβείο λογοτεχνίας PEN/Faulkner 2020 στη Χλόη Αρίτσις (Χρ.Τσιάμης, ανταπόκριση)

0
950
Χλόη Αρίτσις

Χρήστος Τσιάμης, Μανχάταν – ανταπόκριση

 

Το σημαντικό Αμερικανικό βραβείο λογοτεχνίας PEN/Faulkner αυτή τη χρονιά απενεμήθη στην συγγραφέα Χλόη Αρίτσις για το μυθιστόρημά της “Θαλάσσια Τέρατα” (Sea Monsters).  Η Αρίτσις που είναι ελληνικής καταγωγής από τον πατέρα της, τον σημαντικό Μεξικανό ποιητή και περιβαλλοντολόγο ακτιβιστή Ομέρο Αρίτσις, έχει γεννηθεί στη Νέα Υόρκη (η μητέρα της είνα Αμερικανίδα), έχει μεγαλώσει στο Αμστερνταμ και στην Πόλη του Μεξικού, έχει ζήσει στο Βερολίνο για πολλά χρόνια και πάνω από μια δεκαετία τώρα ζεί στο Λονδίνο.  Ο παππούς της είχε γεννηθεί και είχε μεγαλώσει στην Μικράν Ασία, είχε ενταχθεί στον ελληνικό στρατό και, μετά την Μικρασιατική Καταστροφή, κατέληξε μέσω Ελλάδος και Βελγίου στο Μεξικό όπου διέμεινε καθ’ όλον το υπόλοιπο της ζωής του.  Ο πατέρας της είχε διατελέσει πρεσβευτής του Μεξικού για πολλά χρόνια, εξ ού και η περιπατητική ζωή της συγγραφέως.

Το βραβείο PEN/Faulkner δημιουργήθηκε σαν απόρροια του αρχικού βραβείου William Faulkner για πρώτο μυθιστόρημα.  Το βραβείο εκείνο είχε δημιουργηθεί από τον μεγάλο Αμερικανό συγγραφέα και Νομπελίστα που φέρει το όνομά του. Ο Γουίλλιαμ Φώκνερ είχε διαθέσει το χρηματικό ποσό που έλαβε όταν του απενεμήθη το βραβείο Νόμπελ για να δημιουργήσει το νέο βραβείο με σκοπό “να υποστηρίξει [χρηματικώς] και να ενθαρρύνει νέους συγγραφείς.”  Το πρώτο βραβείο απενεμήθη το 1961 και ανάμεσα στους βραβευθέντες συγκαταλέγεται και ο Ρόμπερτ Κούβερ για το  μυθιστόρημα του The Origin of the Brunists το 1967.  Ο οργανισμός που απένεμε το βραβείο έπαψε να λειτουργεί μετά το 1970, αλλά ο παγκόσμιος σύλλογος συγγραφέων PEN ανασύστησε το βραβείο μετά το 1979 ως αντίδραση του συλλόγου αυτού για την απονομή των Κρατικών Βραβείων Βιβλίου που ο οργανισμός PEN θεώρησe ότι έδιναν μεγαλύτερο βάρος στην εμπορικότητα των βιβλίων παρά στην αισθητική τους αξία.

Στο παρελθόν, ανάμεσα στα βιβλία γνωστών Αμερικανών συγγραφέων που έχουν τιμηθεί με το βραβείο αυτό συμπεριλαμβάνονται και τα εξής:  «Μάο ΙΙ» του Ντον ΝτεΛίλλο, «Κάρτ Ποστάλ» (Postcards) της Αννυ Πρου, «Ημέρα Ανεξαρτησίας» (Independence Day) του Ρίτσαρντ Φόρντ, «Οι Ωρες» (The Hours) του Μάϊκλ Κάνιγχαμ, «Η Εκαστρατεία» (The March) του Ε.Λ. Ντόκτοροου, και  «Καθένας….» (Everyman) του Φίλιπ Ρόθ.

Είχαμε γράψει για το βραβευθέν βιβλίο της Χλόης Αρίτσις στον Αναγνώστη πριν ένα χρόνο περίπου. Διαβάστε εδώ το σχετικό κείμενο.

Προηγούμενο άρθροΤα παιδία γράφει: ιδέες και παιχνίδια από βιβλία και ιστοσελίδες (της Ελένης Σβορώνου)
Επόμενο άρθροΧειμάρριασε το αίμα, χτύπος κι αναβλυσιά  (του Αρτέμη Μαυρομμάτη)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ