Πέθανε ο Χρόνης Αηδονίδης

0
15

Πέθανε σε ηλικία 95 ετών, ο Χρόνης Αηδονίδης, ένας από τους γνωστότερους ερμηνευτές της παραδοσιακής μας μουσικής, που έκανε γνωστή στα πέρατα του κόσμου τη μουσική της πατρίδας του, της Θράκης.

Ο Χρόνης Αηδονίδης γεννήθηκε στις 23 Δεκεμβρίου 1928 στην Καρωτή Διδυμοτείχου, όπου και μυήθηκε στον κόσμο της παραδοσιακής μουσικής, πρώτα από τη μητέρα του, έπειτα από τον ιερέα πατέρα του, από τον οποίο διδάχθηκε βυζαντινή μουσική, και αργότερα από τον δάσκαλο Μιχάλη Κεφαλοκόπτη.

Είχε δάσκαλο, όταν κατέβηκε στην Αθήνα, τον Ιεόδωρο Χατζηθεοδώρου. Μετά το 1953 συμμετείχε στην εκπομπή “Θρακικοί αντίλαλοι” στο κρατικό ραδιόφωνο και αργότερα απέκτησε δική του ρδιοφωνική εκπομπή.

Έγινε επίσης πολύ γνωστός  μέσα από δίσκους με  δημοφιλείς τραγουδιστές όπως με τον Γιώργο Νταλάρα στο  «Τ’ Αηδόνια της Ανατολής», καθώς και με αυτόν που εξέδωσαν οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης,με τίτλο«Τραγούδια και σκοποί της Θράκης». Επίσης με τον δίσκο “Τα μυστικά του Κήπου» του Νίκου Κυπουργού ή αυτόν του Παντελή Θαλασσινού, με τιτλο «Στης καρδιάς μου τ΄ ανοιχτά».

 

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθροΤυφλοί στα σύνορα του κόσμου (του Βαγγέλη Χατζηβασιλείου)
Επόμενο άρθροPlatforms Project 2023 (Τεχνόπολη, 26-19/10)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ