Πέθανε ο αστροφυσικός και συγγραφέας Γιώργος Γραμματικάκης

0
174

Έφυγε από τη ζωή ο Έλληνας αστροφυσικός, ακαδημαϊκός, συγγραφέας και πρώην ευρωβουλευτής, Γιώργος Γραμματικάκης. Ένας διανοούμενος με πολύ σύγχρονες απόψεις. Δραστήριος, σκεπτόμενος, παρεμβατικός.

Ο Γιώργος Γραμματικάκης έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 84 ετών, βυθίζοντας στη θλίψη τόσο τους δικούς του ανθρώπους και όσους τον γνώριζαν, όσο και την επιστημονική κοινότητα.

Ο Γιώργος Γραμματικάκης νοσηλευόταν τις τελευταίες δύο μέρες στην εντατική του ΠΑΓΝΗ με αναπνευστική ανεπάρκεια και δυστυχώς νωρίς το πρωί σήμερα κατέληξε.

Το 1982 εξελέγη καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής. Διετέλεσε πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης κατά την περίοδο 1990 – 1996. Συνταξιοδοτήθηκε και εξελέγη ομότιμος καθηγητής του Τμήματος το 2006. Eξελέγη ευρωβουλευτής με «Το Ποτάμι» το 2014.

Ήταν ένας επιστήμονας που το έργο του έγινε γνωστός και γιατί κατάφερνε να εκλαικεύει το έργο της επιστήμης του. Το Βιβλίο του “Η Κόμη της Φερενίκης” ήταν δημοφιλές και συνετέλεσε στα μέγιστα για να καταλάβουμε το σύμπαν.

Από τα χρόνια του περιοδικού Διαβάζω αντιγράφω τα λίγια του Αλέξη Ζήρα για τον Γιώργο Γραμματικάκη:

Στη στήλη του “Οξύτονα”  ο Αλέξης Ζήρας βλέπει στο πρόσωπο του Γ. Γραμματικάκη έναν από τους ελάχιστους ακαδημαϊκούς που δεν είναι περιχαρακωμένος στη φοβική ή στη συμφεροντολογική αυτάρκεια των εκατοντάδων συναδέλφων του αλλά διατυπώνει δημόσιο λόγο και υπογραμμίζει την ανάγκη να βγούμε από την αδράνεια, την αυτοκαταστροφική λογική και την απόδοση ευθυνών στο πολιτικό και μόνο σύστημα. Αντί η κρίση να φέρει στη χώρα την σοβαρότητα και την ευθύνη, έχει εκτραπεί σε μια περιδίνηση περί το μηδέν, σε μια αφόρητη φλυαρία με λίγο περιεχόμενο. Αρνούμαι στο εξής να ακούσω όσους επαγγέλλονται διαρκώς την «σωτηρία» μας. Με εξοργίζουν εκείνο που δήθεν υπερασπίζονται τα ιερά και όσια του τόπου – ή την εθνική κυριαρχία μας – ενώ είμαστε οι Έλληνες που τον παραδώσαμε στο μπετόν και την ασχήμια. Δεν με συγκινεί πια ο θρήνος των συνδικαλιστών και των λογής «εκπροσώπων»: την εξουσία τους υπερασπίζονται μόνο, για την δική τους βολή ενδιαφέρονται….

Μερικά από τα βιβλία του:

  • – Η κόμη της Βερενίκης, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, Ηράκλειο 2006.  Στο βιβλίο αυτό βασίσθηκε η τηλεοπτική σειρά «Αναζητώντας τη Βερενίκη» στην ΕΤ1
  • – Κοσμογραφήματα, εκδ. «Πόλις», Αθήνα 1999
  • – Η αυτοβιογραφία του φωτός, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης 2006
  • – Συνομιλίες με το φως, Ιανός 2009,
  • – Ένας αστρολάβος του ουρανού και της ζωής, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης 2012
  • – Η μεταρρύθμιση του ελληνικού πανεπιστημίου, Εκδόσεις Παπαζήση 2007,
  • – Η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας: Η γλώσσα του σχολείου (εισήγηση), Ιανός 2012
Προηγούμενο άρθροPlatforms Project 2023 (Τεχνόπολη, 26-19/10)
Επόμενο άρθροΤο έπος των ανωνύμων (του Βασίλη Λαδά)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ