Μιμητές του Νταν Μπράουν για νέους

0
398

της Μαρίζας Ντεκάστρο.

 

Είναι γεγονός ότι η Αρχαιολογία, η Ιστορία, ο μυστικισμός, οι συνωμοσίες συναρπάζουν. Και  όσα από τα πραγματικά προσπάθησαν να αποκρυπτογραφήσουν οι επιστήμονες μέσα στα χρόνια, γρίφους και μυστήρια, παραδόθηκαν στη λογοτεχνία για να λειτουργήσουν ως καμβάς ευκολοδιάβαστων μυθιστορημάτων που διαδραματίζονται στο σήμερα σε γνωστές ευρωπαϊκές πόλεις στη Ρώμη, το Λονδίνο, το Βερολίνο, και σε χώρους της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς όπως η Ουρ στο Ιράκ και το Σιαν, στην Κίνα.

 

Η αρχή έγινε μάλλον με τον Νταν Μπράουν και τον Κώδικα Ντα Βίντσι, που δημιούργησε ρεύμα. Τα νεανικά βιβλία δεν έμειναν πίσω: Ίδιο μοτίβο, με ήρωες εφήβους αυτή τη φορά οι οποίοι, μόνοι ή με κάποιον μεγάλο, κινδυνεύουν πέφτοντας στα γρανάζια εγκληματικών οργανώσεων, στύβουν το μυαλό τους για να βρουν τα κρυμμένα στοιχεία, να λύσουν όλα τα πιθανά είδη κωδίκων που τελικά… θα σώσουν τον κόσμο μας. Ευκολοδιάβαστα παραμύθια λοιπόν διανθισμένα με αρκετή συνωμοσιολογία και αστυνομική πλοκή, λίγη μαγεία, πολλή φαντασία – ακριβείς είναι οι περιγραφές των πόλεων- και αρκετές ιστορικές πληροφορίες για αρχαίες λατρείες, οικοδομήματα, αυτοκράτορες, σοφούς και θεωρίες, αρχαίους χάρτες, μυστικούς κώδικες.

 

Είναι εντυπωσιακά τα κοινά στοιχεία των περισσοτέρων  μυθιστορημάτων του είδους. Είναι στοιχεία που καταλήγουν να γίνουν αναγνωρίσιμα στερεότυπα, συστατικά που υποστηρίζουν τη συνέχειά τους με δεύτερο και τρίτο βιβλίο. Στερεότυπα όχι μόνο στην πλοκή αλλά και στο λεξιλόγιο και τους χαρακτήρες. Παράξενο παράδειγμα, η χρήση της λέξης Άρχισε που υποδηλώνει την έναρξη της υπόθεσης. Κατά τα άλλα πάντα δύο αγόρια και δύο κορίτσια- η ισορροπία μεταξύ των φύλων-, αδίστακτοι εγκληματίες ντυμένοι στα μαύρα, και μεταξύ αυτών μια πανέμορφη γυναίκα, η χρήση πανάρχαιων όπλων ή της πιο εξελιγμένης τεχνολογίας, η σημαντική παρουσία σοφών καθηγητών με ειδίκευση στην αστρονομία, τη φυσική και τα μαθηματικά.

 

Να τα διαβάζουμε; Ναι, γιατί όχι; Δεν περιμένουμε βάθος εννοιών. Ομολογουμένως πρόκειται για εξαιρετικά καλογραμμένα βιβλία passa tempo όπου απολαμβάνεις τη γρήγορη πλοκή, τις εναλλαγές και τις περιπέτειες,  και αν είσαι παιδί μπορείς να ακονίσεις και το μυαλό σου με τους γρίφους.

 

Από τα πολλά που κυκλοφορούν επιλέξαμε:

 

Century, Το δαχτυλίδι της φωτιάς. Τόπος η Ρώμη. Δυο αγόρια και δυο κορίτσια, γεννημένα στις 29 Φεβρουαρίου, επιλέγονται από κάποιους για να βρουν το Δαχτυλίδι της Φωτιάς. Η τύχη τα έφερε να συναντηθούν και να παραλάβουν από κάποιον κυνηγημένο, που στη συνέχεια δολοφονείται, ένα χαρτοφύλακα γεμάτο παράξενα αντικείμενα που από πρώτη ματιά δεν συνδέονται μεταξύ τους. Και αποφασίζουν από παιδική περιέργεια να το σκάσουν από το ξενοδοχείο όπου μένουν για να λύσουν το μυστήριό του. Η διαλεύκανση της ταυτότητας του δολοφονημένου- ήταν φυσικά ένας εκκεντρικός καθηγητής που ασχολιόταν με τους αρχαίους έλληνες και λατίνους συγγραφείς και τον αστρονομικό χάρτη των Χαλδαίων-, η επίσκεψη στο γραφείο του στη μεγάλη ρωμαϊκή βιβλιοθήκη και στο διαμέρισμά του τούς οδηγούν κατευθείαν στα νύχια των εγκληματιών και σ’ έναν αγώνα δρόμου στις ιστορικές τοποθεσίες της Ρώμης για να βρουν πού είναι κρυμμένο το Δαχτυλίδι, που δεν είναι δαχτυλίδι, όπως θα περίμεναν οι αναγνώστες! Οι ήρωες, ένας κινέζος, μια ιταλίδα, μια γαλλίδα και ένας αμερικανός, προσθέτουν, καθένας με την ιδιαιτερότητα του χαρακτήρα του, σκέψεις για το puzzle που πρέπει να λυθεί. Ένθετο στο βιβλίο ένα έγχρωμο παράρτημα με εικόνες από τα σημεία όπου εκτυλίσσεται η δράση.

Απαγωγές, ανατροπές και ό, τι άλλο είναι απαραίτητο για ένα χορταστικό περιπετειώδες μυθιστόρημα.

 

Η κληρονομιά του Κοπέρνικου, Ο απαγορευμένος λίθος, μια περιπέτεια που ξεκινά από το ‘Οστιν του Τέξας και, μέσω Βερολίνου, Μπολόνιας, Ρώμης, καταλήγει στη νήσο Γκουάμ, στο Νότιο Ειρηνικό. Ο καθηγητής αστρονομίας Κάπλαν, λαμβάνει ένα κρυπτογραφημένο μήνυμα από τον παλιό του καθηγητή Χάινριχ Βόγκελ που μένει στο Βερολίνο. Ο Βόγκελ πεθαίνει και ο Κάπλαν αποφασίζει μαζί με τους δύο γιους του και δυο κορίτσια που ήρθαν να περάσουν τις διακοπές μαζί τους να πάνε στην κηδεία του και να καταλάβουν τι σημαίνει το μήνυμα. Από κει κι ύστερα αρχίζει μια συναρπαστική περιπέτεια αναζήτησης -τι άλλο;-  των 12 μαγικών κειμηλίων  που άφησε ο Κοπέρνικος κρυμμένα στις τέσσερις γωνιές του πλανήτη. Κειμήλια που προστατεύουν οι φρουροί, που ο ένας παραδίδει το καθήκον αυτό σε κάποιον δικό του ανά τους αιώνες μέχρι σήμερα. Και διαβάζουμε πάλι για μια εγκληματική οργάνωση, η οποία ενεργοποίησε το τάγμα των Τευτόνων ιπποτών, και που καταδιώκει τα παιδιά, όχι τόσο για να σκοτώσει όσο για να τους κλέψει όλα τα στοιχεία που έχουν βρει και τελικά το πρώτο κειμήλιο.

 

Endgame: Το Κάλεσμα, 660 σελίδες σε δυο μέρες μοιάζει αναγνωστικός άθλος ακόμα και για τους επαγγελματίες. Όμως το Endgame συναρπάζει. Μια ομάδα 12 παικτών, που καθένας είναι η μετενσάρκωση ενός εξαφανισμένου πολιτισμού (βασίλειο των Αξούμ, Ναβαταίοι, Ολμέκοι, κ. ά.) επιλέγονται από τους προαιώνιους θεούς για να καταστρέψουν τη γη, την οποία έχουν καταστρέψει με τη σειρά τους οι άνθρωποι, και να την αποδώσουν στο λαό τους. Οι παίκτες είναι έφηβοι, εκπαιδευμένοι γι’ αυτή τη δουλειά, στυγνοί δολοφόνοι που αλληλοεξοντώνονται και αγωνίζονται να κερδίσουν το κλειδί που θα τους οδηγήσει στο σκοπό τους. Τα κεφάλαια, γραμμένα από την οπτική καθενός από τους ήρωες, κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον με γρίφους που πρέπει να λύσουν και οι ήρωες και οι αναγνώστες. Είναι τόσο συναρπαστικό αυτό το παιχνίδι των γρίφων του βιβλίου που δεν μετατράπηκε τυχαία σε παγκόσμιο on line video game με αληθινούς παίκτες και προσομοίωση αληθινής δράσης, και με σημαντικό δέλεαρ για τους παίκτες: χρυσάφι αξίας χιλιάδων δολαρίων να περιμένει το νικητή! Ο γρίφος σχεδιάστηκε από τρεις διδάκτορες του ΜΙΤ και προφανώς είναι απίστευτα δύσκολος.

Θυμίζουμε το συγγενές βιβλίο του Έρνεστ Κλάιν, Αν είσαι έτοιμος, πάτα ENTER (εκδ. Πατάκη, 2011).

 

 

 

INFO

P.D. Paccalario

Century, Το Δαχτυλίδι της Φωτιάς

Εικ. Iacopo Bruno

Μετ. Θεοδώρα Δαρβίρη

Εκδ. Διόπτρα

 

Τόνι Άμποτ

Η κληρονομιά του Κοπέρνικου, Ο απαγορευμένος λίθος

Εικ. Bill Perkins

Μετ.Παλμύρα Ισμυρίδου

Εκδ. Μεταίχμιο

 

Τζέιμς Φρέι & Νιλς Τζόνσον-Σέλτον

Endgame: Το Κάλεσμα

Μετ. Ευγενία Κολυδά

Εκδ. Ψυχογιός

Προηγούμενο άρθροΣερσέ λα φαμ: Η αναζήτηση πέτυχε
Επόμενο άρθροΠαζάρι, η απαξίωση του βιβλίου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ