“Με τα λόγια (γίνεται)” , ποίηση live για 12η χρονιά

0
213
Denise Levertov

“Με τα λόγια (γίνεται)”
12η περίοδος / 2022-23

 

 Έχοντας, επί 11 έτη, αναδείξει την ποίηση μέσω της φωνής αυτών που την γράφουν και την μεταφράζουν, κατά την 12η περίοδό του, το “Με τα λόγια (γίνεται)” –πάντα σε συνεργασία με την Ελληνοαμερικανική Ένωση– θα ακούσει ποίηση από την φωνή καλλιτεχνών εγνωσμένου κύρους από άλλα πεδία: καλλιτεχνών που αγαπούν την ποίηση· των οποίων το έργο έχει εστιάσει και στην ποίηση· και παρουσιάζει, το ίδιο, ποιητικά στοιχεία.

Οι άλλες δύο, καθιερωμένες, εκδηλώσεις του (τον Δεκέμβριο και τον Μάρτιο) είναι εκ νέου αφιερωμένες στην επανεπίσκεψη του νεοελληνικού ποιητικού κανόνα και στην αμερικανική ποίηση, αντιστοίχως.

 

Έτσι, το 2022-2023, το ετήσιο πρόγραμμα της 12ης περιόδου του “Με τα λόγια (γίνεται)” θα είναι το εξής:

 

~ Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2022: Η ποίηση των κινηματογραφιστών – με τον Τάκη Σπετσιώτη.

 

~ Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2022: Ξαναδιαβάζοντας τον Νίκο Φωκά (1927-2021). Έναν χρόνο μετά τον θάνατό του (και 95 από την γέννησή του), 14 σύγχρονες/οι Ελλην/ιδ/ες ποιητ/ρι/ες –Βασίλης Αμανατίδης, Δήμητρα Κατιώνη, Δήμητρα Κωτούλα, Ειρήνη Βακαλοπούλου, Ιφιγένεια Ντούμη, Κορίνα Καλούδη, Μάριος Χατζηπροκοπίου, Όλγα Παπακώστα, Ορφέας Απέργης, Παναγιώτης Ιωαννίδης, Παυλίνα Μάρβιν, Στέλλα Βοσκαρίδου, Στέργιος Μήτας, και Χρήστος Σιορίκης–  ξαναδιαβάζουν, επιλέγουν, και σχολιάζουν ποιήματα του μείζονος –καίτοι ανεπαρκώς προβεβλημένου– ποιητή που διέπρεψε επίσης στην μετάφραση και στο δοκίμιο.

 

~ Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2023: Η ποίηση των εικαστικών καλλιτεχνών – με τον Αντώνη Βολανάκη και τον Γιάννη Ισιδώρου.

 

~ Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2023: Η ποίηση των συνθετών – με την Μαρία Βουμβάκη και τον Δημήτρη Καμαρωτό.

 

~ Δευτέρα 20 Μαρτίου 2023: Αφιέρωμα στην Denise Levertov (1923-1997). Με αφορμή τα 100 χρόνια από την γέννηση της σημαντικής Βρετανο-Αμερικανίδας ποιήτριας Ντενίζ Λέβερτοφ, 12 σύγχρονες/οι Ελλην/ιδ/ες ποιητ/ρι/ες –Αντωνία Γουναροπούλου, Γιάννης Δούκας, Δήμητρα Κωτούλα, Κατερίνα Ηλιοπούλου, Λένα Καλλέργη, Λένια Ζαφειροπούλου, Λευτέρης Ζαχαριουδάκης, Μαίρη Γιόση, Ορφέας Απέργης, Παναγιώτης Ιωαννίδης, Στέργιος Μήτας, Χριστιάνα Μυγδάλη– τιμούν το πρωτοπόρο και συναρπαστικό έργο της μεταφράζοντας ποιήματά της.

 

~ Τρίτη 25 Απριλίου 2023: Η ποίηση των πεζογράφων – με την Αμάντα Μιχαλοπούλου και τον Γιάννη Παλαβό.

 

Φέτος, όλες οι εκδηλώσεις –τις οποίες επιμελείται και πάλι ο ιδρυτής του “Με τα λόγια (γίνεται)”, ποιητής Παναγιώτης Ιωαννίδης– επιστρέφουν, στις 19:30, ‘ζωντανά’, στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Αθήνα – όπου ενθέρμως συνιστάται η χρήση προστατευτικής μάσκας, γιατί κάποια άτομα είναι ευάλωτα και οφείλουμε να τα προστατεύουμε) – και με ταυτόχρονη διαδικτυακή αναμετάδοση.

 

 

Προηγούμενο άρθρο«Τσιτάχ». Ένα κείμενο διαμάντι, μια ερμηνεία διαμάντι (της Όλγας Σελλά)
Επόμενο άρθροOkapia Johnstoni ή ο θάνατος…αλλιώς (της Δέσποινας Παπαστάθη)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ