Βραβεία Αναγνώστη 13/6 – Πως ψηφίζουν οι Επιτροπές

1
1244

(επιμέλεια: Ο Αναγνώστης)

Φέτος τα Βραβεία Λογοτεχνίας του περιοδικού Ο Αναγνώστης μπαίνουν στον ενδέκατο χρόνο τους. Οι φίλοι και οι συντάκτες του περιοδικού θα γιορτάσουν την 11η κατά σειρά Απονομή των  Λογοτεχνικών Βραβείων την Τρίτη 13 Ιουνίου, 8μμ, στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138).

Πώς ψηφίζουν οι επιτροπές

Οι παλιότεροι φίλοι γνωρίζουν,  οι νεότεροι ρωτούν συχνά ποια είναι η διαδικασία απονομής των Βραβείων Ένα από τα πρώτα θέματα που μας απασχόλησαν όταν ιδρύσαμε τον Αναγνώστη ήταν το πως θα ψήφιζαν οι Κριτικές Επιτροπές και τις είδους Βραβεία θα δίναμε. Κρατήσαμε τα είδη Βραβείων που απονέμονταν και επί εποχής Διαβάζω, προσθέσαμε το Βραβείο Καλλιτεχνικού Σχεδιασμού που τα τελευταία  χρόνια λόγω της πανδημίας covid, εποχή στην οποία δεν είχαμε καλή πρόσβαση στα βιβλιοπωλεία, δεν απονεμήθηκαν. Στις κατηγορίες των βιβλίων για παιδιά προστέθηκαν τα βιβλία γνώσεων. Επίσης διατηρήσαμε τις κατηγορίες πρωτοεμφανιζόμενων (με όριο ηλικίας το ανώτερο 50) διαχωρίζοντας τις σε ποιητές και πεζογράφους, ενώ από πέρυσι για πρώτη φορά διαχωρίσαμε το βραβείο νουβέλας από αυτό του διηγήματος, κατηγορία που όλα αυτά τα χρόνια ήταν κοινή για τα δύο είδη. Το Μεγάλο Τιμητικό Βραβείο και το Βραβείο Νίκου Θέμελη επιλέγεται κατόπιν πολλών συζήτησεων σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς από την Κριτική Επιτροπή που κρίνει τα βιβλία ενηλίκων.

Όλα τα βιβλία κρίνονται μέσα από μία διαδικασία που λαμβάνει υπόψη τις λίστες νέων κυκλοφοριών της Βιβλιονέτ, τους καταλόγους των εκδοτών, αλλά και μεμονωμένες εκδόσεις που αποστέλλονται στα γραφεία του Αναγνώστη. Εξαιρούνται οι επανεκδόσεις, οι συλλογικοί τίτλοι και τα βιβλία που πρωτοεκδόθηκαν στο εξωτερικό και στη συνέχεια κυκλοφόρησαν στην χώρα μας μεταφρασμένα. Εξαιρούνται επίσης βιβλία των μελών της Συντακτικής Επιτροπής και των μελών της Επιτροπής Βραβείων. Οι διαδοχικές συνεδριάσεις των επιτροπών (για τους ενήλικες αλλά και για τα βιβλία που απευθύνονται σε παιδιά) σχηματίζουν τις Μικρές Λίστες των βραβείων του περιοδικού, που αποτελούνται συνήθως από δέκα υποψήφιους τίτλους ανά κατηγορία. Μέλη των επιτροπών, που ανανεώνονται τακτικά μέσα στα χρόνια, έχουν υπάρξει κριτικοί λογοτεχνίας, φιλόλογοι, συγγραφείς, δημοσιογράφοι πολιτιστικού, ειδικοί του παιδικού βιβλίου και πανεπιστημιακοί.

Οι Κριτικές Επιτροπές μετά την δημοσιοποίηση των Μικρών Λιστών δεν συνεδριάζουν ξανά. Ψηφίζουν την παραμονή της εκδήλωσης στέλνοντας τις προτιμήσεις τους με σειρά αξιολόγησης στην δικηγόρο Αθανασία Τριανταφυλλοπούλου. Η δικηγόρος ανακοινώνει τα βραβευθέντα βιβλία στην Συντακτική Επιτροπή του Αναγνώστη την παραμονή της τελετής.

Η  μυστική ψηφοφορία επιλέχθηκε για να αποφευχθούν οι πιέσεις στα μέλη των επιτροπών αλλά κυρίως για να αποφύγουμε την «συναλλαγή», δηλαδή ψηφίζω τη δική σου πρόταση στο τάδε βιβλίο της κατηγορίας τάδε αλλά ψήφισε και συ την δική μου πρόταση σε άλλη κατηγορία. Όπως επίσης για να αποφύγουμε τα λεγόμενα «εξ ημισείας» Βραβεία (κατά κόρον λύση που επιλέγουν τα κρατικά βραβεία), που είναι συνήθως μια ενδιάμεση λύση όταν υπάρχουν διαφωνίες. Βεβαίως και στα Βραβεία Αναγνώστη μπορεί να υπάρξει ισοψηφία σε κάποια κατηγορία βραβείων (στη μυστική ψηφοφορία), κάτι που έχει χρόνια  να συμβεί.

Οι επιτροπές Κρίσης είναι οι ακόλουθες:

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΡΙΣΗΣ ΓΙΑ ΒΙΒΛΙΑ ΕΝΗΛΙΚΩΝ

 Αγγελής Δημήτρης, ποιητής, διευθυντής περ.Φρέαρ, Γιώργος Περαντωνάκης, κριτικός λογοτεχνίας, φιλόλογος, Γιάννης Μπασκόζος, συγγραφέας, δημοσιογράφος, Βαρβάρα Ρούσσου, ΕΔΙΠ, ΑΣΚΤ, Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών,Αριστοτέλης Σαΐνης, κριτικός λογοτεχνίας, Κατερίνα Σχινά, μετφράστρια, κριτικός λογοτεχνίας, Βαγγέλης Χατζηβασιλείου, κριτικός λογοτεχνίας.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΡΙΣΗΣ ΒΙΒΛΙΩΝ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ

Ελένη Γεωργοστάθη, συγγραφέας, κριτικός, Αγγελική Γιαννικοπούλου, Καθηγήτρια Παιδικής Λογοτεχνίας ΕΚΠΑ, Άντα Κατσίκη-Γκίβαλου, ομότιμη καθηγήτρια ΕΚΠΑ. Χαρά Μαραντίδου, εικαστικός. Αγγελική Φουρνάρη, Βιβλιοθηκονόμος.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ

Δημήτρης Αρβανίτης, γραφίστας, Γιάννης Κουρούδης, γραφίστας, Γιώργος Ματθιόπουλος, επ.καθηγητής στο Τμήμα Γραφιστικής και Οπτικής Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής .

Προηγούμενο άρθροΟ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ- Ξέρω τι έκανες εδώ και 11 χρόνια (του Γιάννη Ν. Μπασκόζου)
Επόμενο άρθροΤο παράδειγμα των Ανωγείων: η ποίηση ψηλά (της Κωνσταντίνας Κορρυβάντη)

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Καλησπέρα και καλή επιτυχία σήμερα!
    Υπάρχει πρόβλεψη για κάλυψη της εκδήλωσης μέσω διαδικτύου;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ