Ο ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ- Ξέρω τι έκανες εδώ και 11 χρόνια (του Γιάννη Ν. Μπασκόζου)

0
403

του Γιάννη Ν. Μπασκόζου

Φέτος τα Βραβεία Λογοτεχνίας του περιοδικού Ο Αναγνώστης μπαίνουν στον ενδέκατο χρόνο τους. Οι φίλοι και οι συντάκτες του περιοδικού θα γιορτάσουν την 11η κατά σειρά Απονομή των  Λογοτεχνικών Βραβείων την Τρίτη 13 Ιουνίου, 8μμ, στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138).

Ας θυμηθούμε λίγα πράγματα από την ιστορία του Αναγνώστη 

 

Έντεκα γεμάτα χρόνια

Ο Αναγνώστης από την αρχή της δημιουργίας του ήταν ένα ηλεκτρονικό περιοδικό με δύο στόχους: την παρουσίαση βιβλίων και έργων τέχνης που έχουν σχέση με τον λόγο και κατά δεύτερον λόγο την παρέμβασή του σε ζητήματα λογοτεχνίας και κριτικής. Όλα αυτά τα χρόνια οι παρεμβάσεις του έγινα σε πολλά πεδία.

Από το συνεδριο “Η ελληνική λογοτεχνία του 21ου”

Τη χρονιά που πέρασε υπήρξαν δύο μεγάλες παρεμβάσεις που συζητήθηκαν. Η πρώτη ξεκίνησε πέρυσι τέτοια εποχή με τη συζήτηση που είχε τίτλο «Γιατί δεν μας διαβάζουν στο εξωτερικό;» με μεγάλη συμμετοχή αρθρογράφων που συνεχίστηκε όλο το καλοκαίρι. Δεύτερη μεγάλη παρέμβαση έγινε τον περασμένο Μάρτιο με το συνέδριο που διοργανώθηκε υπό τον τίτλο «Η ελληνική λογοτεχνία του 21ου αιώνα». Από το συνέδριο ξεκίνησαν δύο μεγάλοι κύκλοι συζητήσεων: η σύνδεση ή μη της κυπριακής γλώσσας με την ελληνική και το ποια είναι η ποίηση της τελευταίας 20ετίας. Και οι δύο συζητήσεις είχαν έντονα χαρακτηριστικά με αρκετές αντιπαραθέσεις αισθητικές και ιδεολογικές.

Οι παλιότεροι φίλοι του Αναγνώστη θα θυμούνται τις συζητήσεις για «το μη ρεαλιστικό ελληνικό μυθιστόρημα», για το «ιστορικό μυθιστόρημα», για «το πως γράφεται ένα κακό παιδικό βιβλίο». Τον διαγωνισμό ποίησης με αφορμή έναν στίχο του Μανώλη Αναγνωστάκη, τον μήνα Βιβλίου σε συνεργασία με την ΕΡΑ 2. Εκδήλωση για τα 100 χρόνια από τον Μεγάλο Πόλεμο, για το μεταφραστικό πρόβλημα- εκδήλωση στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Τιμητικές βραδιές για τον Η.Χ.Παπαδημητρακόπουλο, τον Βασίλη Βασιλικό και την Άλκη Ζέη. Οι εκδηλώσεις για το σινεμά με τίτλο «Μεγάλα μυθιστορήματα – μεγάλες ταινίες» κ.ά

Ο Ν.Ξυδάκης μελοποίησε Σαχτούρη ειδικά για τις εκδηλώσεις του “Α” στην Ύδρα

Σημαντική ήταν η παρέμβαση του περιοδικού για τα 100 χρόνια του ποιητή Μίλτου Σαχτούρη με εκδηλώσεις που οργανώθηκαν (2019-2020) με τον εικαστικό Αλέξη Βερούκα, τον εκλιπόντα σκηνοθέτη και ποιητή Λευτέρη Ξανθόπουλο και τον Δήμο Ύδρας, στην Ύδρα.  Ο Αναγνώστης συμμετείχε δύο χρονιές στο Φεστιβάλ Φιλίππων στην Καβάλα, πέρυσι με το θέμα «1922, Γραφή, μνήμη, δημιουργία», και λίγο παλιότερα με την εκδήλωση «Ο Σεφέρης κατά μόνας».

60 συγγραφείς παρουσιάζουν αστυνομικές ιστορίες με 100 λέξεις

Οι φίλοι των αστυνομικών ιστοριών γνωρίζουν τις πολλαπλές παρεμβάσεις του Αναγνώστη. Θα θυμούνται τις παραστάσεις που οργανώθηκαν στο τρένο στο Ρουφ με συγγραφείς αστυνομικών ιστοριών που καλούσαν το κοινό να βρει το τέλος της ιστορίας. Διαδραστικές εκδηλώσεις που απευθύνθηκαν τόσο σε ενήλικες όσο και σε παιδιά. Τον διαγωνισμό αστυνομικού διηγήματος με τη συνεργασία του περιοδικού Πολάρ, τον διαγωνισμό και την πετυχημένη βραδιά στο Public με θέμα «γράψτε σε εκατό λέξεις μια αστυνομική ιστορία» ενώ το περιοδικό συμμετείχε ενεργά  σε εκδήλωση στο Βόλο με θέμα «Η σχέση της αστυνομικής λογοτεχνίας με την ελληνική λογοτεχνία», όπως και στις εκδηλώσεις «Βραδιές αστυνομικής μυθοπλασίας 2022) κ.ά

Ξεχώρισαν ακόμα οι εκδηλώσεις στο πλαίσιο της Αθήνας Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης του 2018 με έκθεση εικονογράφων (Τα παιδιά βλέπουν- 20 καλλιτέχνες εικονογραφούν), δίγλωσση έκδοση ανθολογίας πεζογράφων, ποιητικές εκδηλώσεις στον δρόμο και τα αστικά λεωφορεία υπό τον τίτλο «Ποίηση on the road» με τη συνεργασία του Δήμου Αθηναίων και του Δήμου Πειραιώς, «Απαγορευμένες λέξεις», εκδηλώσεις σε 30 βιβλιοπωλεία της Αθήνας κ.α.

Οι εκδηλώσεις – πάρτι ήταν πάντα συγκεντρώσεις χαράς, όπως το πάρτι για τα «100 χρόνια dada»  ή οι εκδηλώσεις ερωτικής λογοτεχνίας υπό τον τίτλο Dirty Valentine.

 

 

 

Πάρτυ: 100 χρόνια dada
H πρώτη εκδήλωση dirty valentine στη Δράμα
Η ομάδα του Αναγνώστη στις εκδηλώσεις “Ο Σεφέρης στο Χαλιλ Μπέη Τζαμί” στην Καβάλα
Η Χίλντα Παπαδημητρίου και η Ευτυχία Γιαννάκη στο “Ποιος είναι ο δολοφόνος” (Το τρένο στο Ρουφ)
Μεγάλα μυθιστηρόματα- Μεγάλες ταινίες (εκδηλώσεις στο βιβλιοπωλείο Books +)

 

Δίγλωσση ανθολογία
Η ιστορία της ελληνικής αστυνομικής λογοτεχνίας (εκδήλωση στο Επίκεντρον)
Ποίηση on the road, Ιανουάριος στην Διονυσίου Αεροπαγίτου με 3 βαθμούς θερμοκρασία

 

Προηγούμενο άρθροΒραβεία Αναγνώστη, Τρίτη, 13 Ιουνίου, 8μμ, Μπενάκη
Επόμενο άρθροΒραβεία Αναγνώστη 13/6 – Πως ψηφίζουν οι Επιτροπές

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ