“Κουρά” , μια πρωτοποριακή παράσταση στο Αρχαίο Θέατρο Γιτάνων (27, 28 Ιουλίου)

0
144

 

Στο Αρχαίο Θέατρο Γιτάνων ανεβαίνει η θεατρική παράσταση «Κουρά», σε σκηνοθεσία του Θοδωρή Γκόνη και κείμενα της Γλυκερίας Μπασδέκη, στο πλαίσιο του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός». Η παράσταση θα δοθεί στις 27 και 28 Ιουλίου 2023.

Ο Μέγας Κουρέας και η Κορυφαία (ενός χορού που δεν υπάρχει πια), βρίσκονται ολομόναχοι μαζί σ’ έναν κόσμο κατεστραμμένο, αφύσικο και αγνώριστο πια. Με μέσον σωτηρίας ένα ψαλίδι κουράς και τον κατακερματισμένο Λόγο προσπαθούν να θυμηθούν όσα ξέχασαν και να επαναφέρουν τη φυσική τάξη των πραγμάτων. Σ’ αυτή την προσπάθεια, η κουρά της Κορυφαίας – αμνού αποτελεί την έσχατη χειρονομία στην υπονόμευση της φυσικής τάξης και της επανάληψης ως εθιμικού δικαίου που κρατά την κοινότητα σε συνοχή. Τα μαλλιά προσφέρονται με αντάλλαγμα έναν νέο, ‘ανάλαφρο’ και ‘αναμάρτητο’ εαυτό. Το κειρόμενο σώμα πρέπει να λατρευτεί, αλλιώς η τελετή θα μείνει μόνον στην περιγραφή και η φύση θα ξαναγίνει αμείλικτη.

Η Κουρά είναι μια αλληγορία περί φύσεως, μια σκληρή και τρυφερή τελετουργία σ’ έναν διαλυμένο κόσμο που αντιστέκεται στη φυσική καταστροφή του. Ο Μέγας Κουρέας και η Κορυφαία, «το τελευταίο ζευγάρι στη γη», θα αλληλολατρευτούν για να μπορέσουν να σώσουν τη Μητέρα Φύση τους, τη Μεγίστη Κομμώτρια των πάντων.

Η παράσταση

Σε ένα υπαίθριο σκηνικό ετοιμάζεται η μεγάλη γιορτή της κουράς. Οι καλεσμένοι σχηματίζουν έναν κύκλο και ξεκινούν να τραγουδούν σιγανόφωνα ένα ρεμίξ από Δημοτικά τραγούδια και ψαλμούς. O Mέγας Κουρέας (Χάρης Χαραλάμπους-Καζέπης) στέκεται στο υπερυψωμένο βάθρο του, στη σκηνή περιμένοντας την έναρξη της κουράς. Στη θυμέλη, τον βωμό της κουράς, η Κορυφαία του ιδιότυπου αυτού χορού (Αναστασία Χατζάρα) τροχίζει το κουροψάλιδο εκφέροντας με συγκίνηση τα λόγια της: αποσπάσματα από τα Γεωργικά του Βιργίλιου, τα Εἰδύλλια του Θεόκριτου (Με πρόβειο κόκκινο μαλλί στόλισε τη λεκάνη, αυτόν που με βαρέθηκε να τον μαγέψω πάλι…), τον Οἰκονομικό του Ξενοφώντα (φύσιν χρῆναι πρῶτον τῆς γῆς εἰδέναι… κάλλιστόν τε καὶ ἄριστον ἥδιστον ἀπὸ γεωργίας τὸν βίον ποιεῖσθαι…), τα Πολιτικά του Αριστοτέλη (Πασῶν τῶν ἐπιστημῶν μήτηρ τε καὶ τροφὸς Γεωργία ἐστί…) και αποσπάσματα από το Μεγάλο Ευχολόγιο της Εκκλησίας.

Η Κορυφαία της Κουράς παραδίδει το ψαλίδι εξαγνισμένο στον Μέγα Κουρέα. Μπροστά του στέκονται στη σειρά οι υποψήφιοι προς κουρά: Ένας βοσκός κρατώντας ομοίωμα κριαριού, ένας υποψήφιος Μοναχός πριν δεχθεί το σχήμα, μια μάνα κρατώντας ομοίωμα βρέφους, όλοι σαν έτοιμοι από καιρό. Ο Μέγας κουρέας τότε τρεις φορές θα δώσει στον κειρόµενο το ψαλίδι της κουράς του και ο κειρόμενος άλλες τρεις αντίστοιχα θα αντιδώσει το ψαλίδι διαμέσου της Κορυφαίας .

Οι Μουσικοί ξεκινούν τον σκοπό τους. Ψαλμωδίες συνοδεύουν τα λόγια του Μεγάλου Κουρέα που σε καθέναν από τον κειρόμενο απευθύνει τα ξεχωριστά λόγια ευχών και παραίνεσης σε μια νέα ακέραια και καθαρή ζωή…

Συντελεστές

Κείμενο: Γλυκερία Μπασδέκη

Σκηνοθεσία: Θοδωρής Γκόνης

Σκηνικά, κοστούμια: Ματίνα Μέγκλα

Μουσική: Αλέξανδρος Γκόνης

Σκηνοθεσία βίντεο: Ελπίδα Σκούφαλου

Ερμηνεύουν: Χάρης Χαραλάμπους-Καζέπης, Αναστασία Χατζάρα

Μουσικοί: Ράνια Σταματέλου, Στέλιος Μίχας-Εγγλέζος, Γεωργία Μερεντίτη

Ιδέα-παραγωγή:Βασίλης Μπούτος

ΑΜΚΕ: Ars Anima

 

 

Πληροφορίες

 

  • Όλες οι εκδηλώσεις προσφέρονται δωρεάν από το Υπουργείο Πολιτισμού.

 

  • H προκράτηση θέσης είναι υποχρεωτική.

 

  • Καταβάλλεται μόνο το αντίτιμο εισόδου του αρχαιολογικού χώρου, όπου υπάρχει.

 

Προηγούμενο άρθροHerbie Hancock στην Αθήνα – μικρό αφιέρωμα (του Γιάννη Μουγγολιά)
Επόμενο άρθρο«Ιππόλυτος» του Ευριπίδη: «Ποιος είν’ τρελός από έρωτα;» (της Όλγας Σελλά)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ