Περιπατητικό Συνέδριο, Θέματα, Ομιλητές (Σάββατο 30 Μαρτίου 2024 σε τρία κεντρικά βιβλιοπωλεία)

0
2049

 

Οι μέρες πλησιάζουν για το Συνέδριο του Αναγνώστη που θα γίνει το Σάββατο 30 Μαρτίου 2024 με τίτλο «Οι νέοι πεζογράφοι μιλούν». Το είπαμε  «Περιπατητικό» πρώτον γιατί θα γίνει διαδοχικά σε τρία βιβλιοπωλεία του κέντρου και ως εκ τούτου οι συμμετέχοντες θα περπατήσουν μια μικρή διαδρομή από το Επί λέξει στην Ακαδημίας στο Free Thinking Zone της Σκουφά και από εκεί στο Έναστρον της Σόλωνος .

Δεύτερον για φιλοδοξούμε να αναδείξουμε προβληματισμούς και σκέψεις με επίκεντρο τη νεότερη ελληνική πεζογραφία, με τρόπο που θα ευνοεί την χαλαρή, παρεΐστικη κουβέντα, ανάμεσα σε συγγραφείς, δημοσιογράφους και αναγνώστες, και λιγότερο μια από καθέδρας διαδοχή αναλύσεων και έτοιμων κειμένων. Γι’ αυτό το λόγο άλλωστε δίνουμε το βήμα σε αρκετούς δημιουργούς, εικοσιέξι συνολικά τον αριθμό, ώστε να ευνοηθεί η ζύμωση και η ανταλλαγή ιδεών.

Επίσης, τι εννοούμε με τον όρο «νέοι πεζογράφοι»; Θα πει πως θέλουμε να φιλοξενήσουμε ηλικιακά νεαρούς θεράποντες του πεζού λόγου, αλλά εξίσου και μεγαλύτερους, που ωστόσο αναδείχθηκαν και έχουν εκδώσει τον κύριο όγκο του έργου τους εντός του αιώνα που διανύουμε. Και όλα αυτά, με μια διάθεση κοιτάγματος προς το μέλλον, προς εκείνο που έρχεται και που ακόμα προσπαθούμε να το μαντέψουμε ή να το ψυχανεμιστούμε.

 

Οι ομιλητές και η  θεματολογία

 

  1. Ελληνική πεζογραφία: «Δέντρο ή Νησίδες;» Διερεύνηση της έννοιας της παράδοσης, των γενεών και της επίδρασης στο έργο των νεότερων ελλήνων πεζογράφων. Υπάρχουν «προπάτορες» και «επίγονοι» στην ελληνική πεζογραφία, ή κάθε γενιά διαπραγματεύεται εξ αρχής το ύφος και τη θεματολογία της;

Χρήστος Αστερίου, Αλεξάνδρα Κ*, Χάρης Καλαϊτζίδης, Λευτέρης Καλοσπύρος, Χρίστος Κυθρεώτης, Μαρία Ξυλούρη,Κάλλια Παπαδάκη, Βασιλική Πέτσα, Μαρία Φακίνου. 

Συντονίζει η δημοσιογράφος Μικέλα Χαρτουλάρη

H συζήτηση θα γίνει στο Βιβλιοπωλείο επί λέξει 10.30-12.30 (Ακαδημίας 32)

***

  1. Ελληνικό Μυθιστόρημα: «Η Μεγάλη Χίμαιρα;» Η μεγάλη φόρμα και η διαρκής αμφισβήτηση της θέσης του μυθιστορήματος στη λογοτεχνία μας. Τι είναι αυτό που κάνει τόσους πολλούς να μιλούν για «ατροφική ανάπτυξη» του μυθιστορήματος στην Ελλάδα;

Ιάκωβος Ανυφαντάκης,Μίνως Ευσταθιάδης,Δημήτρης Καρακίτσος, Λίλα Κονομάρα, Μιχάλης Μαλανδράκης, Νίκος Μάντης, Έλενα Μαρούτσου,Κωνσταντίνος Τζαμιώτης, Βάσια Τζανακάρη. 

Συντονίζει η δημοσιογράφος Τίνα Μανδηλαρά

Η συζήτηση θα γίνει στο Βιβλιοπωλείο Free Thinking Zone 12.45- 15.00 (Σκουφά 64)

                                 

***

  1. Πεζογραφία και Πραγματικό: η «Δίψα για Πραγματικότητα», η Ιστορία, η Αυτο-μυθοπλασία. Γράφουμε για τη ζωή μιλώντας μόνο για την πραγματικότητα, ή μήπως η λογοτεχνική αλήθεια εξακολουθεί να βρίσκεται στην μυθοπλαστική επινόηση; Σύνορα, όρια και νέοι κανόνες, σε μια εποχή όπου αφηγηματικότητα και παραδοσιακή μυθοπλασία δείχνουν να επανατίθενται εκ βάθρων.

Μαρία Γιαγιάννου, Βασίλης Δρόλιας, Κώστας Καβανόζης,Αμάντα Μιχαλοπούλου, Χρήστος Οικονόμου, Καλιρρόη Παρούση, Bίβιαν Στεργίου, Κυριάκος Χαρίτος, Χρήστος Χρυσόπουλος.

Συντονίζει η δημοσιογράφος Αλεξάνδρα Χαΐνη

 H συζήτηση θα γίνει στο Βιβλιοπωλείο Έναστρον 15.15- 17.15 (Σόλωνος 101)

 

 

 

Προηγούμενο άρθροΜια αντεστραμμένη νέκυια κι ένα βιβλίο με δύο καρδιές στα ίχνη ενός αυτοκράτορα (της Τώνιας Τζιρίτα Ζαχαράτου)
Επόμενο άρθροΔεκατρείς υποψηφιότητες για το Διεθνές Βραβείο Booker 2024 (της Αλεξάνδρας Χαΐνη)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ