Παίζοντας με την πολιτική Βιβλίου (του Γιάννη Ν. Μπασκόζου)

0
579

 

του Γιάννη Ν. Μπασκόζου

 

Τα χρόνια περνάνε αλλά η δημόσια πολιτική βιβλίου παραμένει ακίνητη και αόρατη. Παραμονές εκλογών το Υπουργείο Πολιτισμού σκέφτηκε να μας κάνει έκπληξη: Παρουσίασε νομοσχέδιο στην Βουλή για τη δημιουργία Ελληνικού Ιδρύματος Βιβλίου (τι ευφάνταστος τίτλος). Οι πάντες το πληροφορήθηκαν από τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες αλλά αυτοί που το έμαθαν τελευταίοι (όπως η σύζυγος του μοιχού) ήταν τα σωματεία εκδοτών. Φυσικά δεν τους κάλεσαν προηγουμένως να γνωμοδοτήσουν και ας είχαν κάτι υποψιαστεί αυτοί και είχαν απευθύνει επιστολή στην υπουργό Πολιτισμού στις 13 Ιανουαρίου 2023 ζητώντας συνάντηση. Παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις δεν υπήρξε απάντηση.  Όπως αναφέρουν οι ίδιοι στην επιστολή τους «Έχουμε βιώσει σε καθημερινή βάση την άρνηση του υπουργείου Πολιτισμού να συνεργαστεί –δημιουργικά και όχι προσχηματικά– με τους εκδότες και τους συγγραφείς, αλλά στην περίπτωση αυτή η υπουργός και ο υφυπουργός υπερέβησαν κάθε όριο αλαζονείας και ασέβειας προς τον πνευματικό κόσμο της χώρας».

Και φυσικά το πρώτο ερώτημα που τίθεται είναι:  γιατί πέρασαν τέσσερα χρόνια χωρίς να γίνει κάποια σχετική κίνηση από την μεριά του Υπουργείου; Σημειώστε ότι στις 30 Σεπτεμβρίου 2019 απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Βασίλη Βασιλικού – να προχωρήσει στην ίδρυση εθνικού φορέα για το βιβλίο η κυρία Υπουργός είχε απαντήσει ως εξής : «η δημιουργία ενός νέου φορέα για το βιβλίο δεν αποκλείεται a priori. Θεωρούμε ότι θα ήταν θετική ως επιχειρησιακός βραχίονας που θα συντόνιζε τις επιμέρους δράσεις των κρατικών δομών, και θα βρισκόταν σε άμεση συνεργασία με όλες τις κατηγορίες επαγγελματιών της αγοράς του βιβλίου».  Και μετά σκοτάδι.

Οι εκδότες δεν τα παρατάνε. Έστω και την ύστατη στιγμή, την καλούν « να συνεργαστεί άμεσα με τον πνευματικό κόσμο, ώστε ο φορέας για το βιβλίο να δομηθεί με τρόπο που να εγγυάται την απρόσκοπτη λειτουργία του, την οικονομική αυτοτέλειά του και την ικανότητά του να αναβαθμίσει το βιβλίο και τη φιλαναγνωσία στη χώρα μας».

****

Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης: Ακόμα ένα προβληματάκι

Η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου έχει ανακοινωθεί για τις 4-7 Μαΐου. Είναι παγκόσμια πρωτοτυπία (τουλάχιστον πανευρωπαϊκή) ότι οι εργασίες προχωρούν χωρίς Διευθυντή Προγράμματος. Αν κάποιος θέλεις να μιλήσει με κάποιον υπεύθυνο τον παραπέμπουν σε μια (δραστήρια βεβαίως) διοικητική υπάλληλο.  Το αφιερωματικό περίπτερο στην αμερικανική λογοτεχνία έχει ανατεθεί στο Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, το οποίο ευτυχώς, μαζί με την Ζωζώ Λιδωρίκη, (Πρόεδρο της Επιτροπής Πολιτισμού του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου), έχει πείρα και έχει αρχίσει να  κινείται, σίγουρα θα έχει κάποια καλά αποτελέσματα. Τα υπόλοιπα προγράμματα; Οι εκδότες, οι άλλοι φορείς; Κανείς δεν ξέρει.

Το υπουργείο είναι επιβαρυμένο και με την κακή οργάνωση  (και την επίσης κακή αισθητική) του ελληνικού περιπτέρου στην περσινή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου στην Φρανκφούρτη (2022). Πολλά παράπονα ακούω από τους εκδότες και για την πλημμελή ενημέρωσή  τους για το επικείμενο Διεθνές Φεστιβάλ Παιδικού Βιβλίου στην Μπολόνια, όπου η χώρα μας είναι τιμώμενη (BolognaBookPlus, Μάρτιος 2023).

Όλα τα προηγούμενα (Διεθνείς Εκθέσεις, νέο ΕΚΕΒΙ) ανήκουν δικαιωματικά στο Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, το οποίο κάπως πρέπει να μας πείσει ότι εκτός από τιμητικές διακρίσεις και παράτες έχει λόγο ύπαρξής. Αν έχει.

 

 

 

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθροΑντόν Τσέχωφ: Σπανίως επικοινωνώ με τη συνείδησή μου ενώ γράφω (επιμ. Αλεξάνδρα Σαμοθράκη)
Επόμενο άρθρο«Ελευθερία στη Βρέμη»: οι καφέδες της απόγνωσης (της Όλγας Σελλά)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ