Όχι το βραβείο Booker 2014

0
116

Της Αλεξάνδρας Σαμοθράκη (Λονδίνο- ανταπόκριση).

Μια ημέρα πριν την απονομή του καθιερωμένου βραβείο Man Booker, η εφημερίδα Guardian απονέμει το ‘Όχι To Βραβείο Booker’, (ένα αντι- Booker) μια πρωτοβουλία του συνεργάτη της εφημερίδας, βιβλιοκριτικού και μπλόγκερ, Sam Jordison.

Περιληπτικά οι κανόνες είναι ο εξής ένας:

Τα προτεινόμενα έργα πρέπει να μην έχουν συμπεριληφθεί στη μακρά λίστα των βραβείων Booker.

Σκοπός του βραβείου ‘Όχι το Booker’ δεν είναι να διορθώσει κατάφωρες παραλήψεις, να ενισχύσει πωλήσεις ή να αφήσει ένα αποτύπωμα στα λογοτεχνικά πράγματα αλλά περισσότερο να δώσει βήμα στους αναγνώστες της εφημερίδας να προτείνουν βιβλία που τους σημάδεψαν την προηγούμενη χρονιά  και πάτημα στον Jordison να κάνει χαβαλέ.

Από τα 6 βιβλία που κατάφεραν να μπουν στη βραχεία λίστα, μέσω μιας αδιαφανούς διαδικασίας που περιλαμβάνει μυστικούς εθελοντές, αναγνώστες που αγνοούν τους κανόνες ή τους καταπατούν επίτηδες, εμπάθειες, αντικρουόμενες κριτικές και αιτιολογήσεις τύπου ‘προτείνω αυτό το βιβλίο γιατί βαριέμαι να διαβάσω τα υπόλοιπα’, ο ίδιος ο Jordison παραδέχτηκε πως είχε απλά ρίξει μια ματιά στο ένα, ‘ Τον Τελευταίο Τίγρη’, και ξεκίνησε να διαβάζει τα υπόλοιπα μόλις ένα μήνα πριν την απονομή.

Το μόνο γνωστό υποψήφιο βιβλίο, ‘Η Καρδερίνα’ της Donna Tart, μπορεί να κατάφερε να κερδίσει το βραβείο Πούλιτζερ, δεν πήρε όμως ούτε μια ψήφο από την κριτική επιτροπή του ‘Όχι Του Βραβείου Booker’ γιατί κατά μια κριτή ‘τα υπόλοιπα βιβλία της λίστας ήταν σαφώς καλύτερα’.

Νικητής τελικά αναδείχθηκαν ‘Οι Επισκέπτες’ (The Visitors)του Simon Sylvester, ένα μυθιστόρημα που εκτυλίσσεται σε ένα απομονωμένο σκωτσέζικο νησί, όπου μετά την άφιξη ενός μυστηριώδους άνδρα και της κόρης του, αρχίζουν να εξαφανίζονται ορισμένοι ντόπιοι. Εκτός από τη στήριξη του κοινού που του έδωσε τις περισσότερες ψήφους,  το συγκεκριμένο έργο είχε και τη στήριξη της επιτροπής με την αιτιολογία ότι πρόκειται για εντυπωσιακά ατμοσφαιρικό και ολοκληρωμένο μυθιστόρημα. Το γεγονός ότι το βιβλίο ‘Ο Τελευταίος Τίγρης’ έλαβε στην πραγματικότητα περισσότερες ψήφους από το κοινό (που ο Jordison θεώρησε άκυρες γιατί στις περιλήψεις του βιβλίου οι αναγνώστες ξεπερνούσαν το όριο των λέξεων που ο Jordison ρητά είχε δηλώσει ότι δε θα μετρούσε) και ότι η κριτική επιτροπή απαρτιζόταν από άτομα που απλά ο Jordison θαύμαζε για το λογοτεχνικό τους γούστο δε φαίνεται να ενόχλησε κανέναν, ίσως επειδή το μόνο βραβείο που απονέμεται στο νικητή του ‘Όχι το Βραβείο Booker’ είναι μια κούπα με το λογότυπο της Guardian.

Προηγούμενο άρθρο« Προσεγγίσεις στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό»
Επόμενο άρθροΣήμερα η εκδήλωση για τα “Εκατό χρόνια από τον Μεγάλο Πόλεμο”

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ