Κήπος Φιλοβίβλων και ΕΚΤ, τα πάντα για τις βιβλιοθήκες

1
574

 

Μια νέα προσπάθεια για τη γνωριμία και τεκμηρίωση των Βιβλιοθηκών στην Ελλάδα έρχεται από την Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Κήπος Φιλοβίβλων». Ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 2020 στην Αθήνα  και στόχος της είναι η συλλογή, οργάνωση, τεκμηρίωση και ψηφιακή φύλαξη του επιστημονικού και πολιτιστικού περιεχομένου που παράγεται στην Ελλάδα με πυρήνα την ιστορία του θεσμού της βιβλιοθήκης. Απώτερος σκοπός είναι η προώθηση του ψηφιακού πολιτισμού μέσω της ανάδειξης της σημασίας του θεσμού των βιβλιοθηκών και του έντυπου βιβλίου στην πνευματική διαδρομή του ανθρώπου και στην εξέλιξη και διάδοση της συλλογικής γνώσης. Η επίτευξη του σκοπού αυτού προϋποθέτει την ανίχνευση και την καταγραφή της πορείας και της τυπολογίας των βιβλιοθηκών, από την αρχαιότητα έως σήμερα, σε όλο τον κόσμο, καθώς και τη διερεύνηση των ιστορικών αιτίων και των πνευματικών ρευμάτων που τις διαμόρφωσαν.

Το σχετικό ερευνητικό και εικαστικό υλικό που συλλέγεται αξιολογείται και στη συνέχεια οργανώνεται, ταξινομείται και ψηφιοποιείται για δημόσια χρήση. Από αυτό σταχυολογείται ό,τι μπορεί να λειτουργήσει ως συνοδευτικό υλικό στην ψηφιακή εγκυκλοπαίδεια «Περί Βιβλιοθηκών». Μέχρι σήμερα, τα εικαστικά τεκμήρια που έχουν συγκεντρωθεί ανέρχονται σε χιλιάδες εικόνες και απαρτίζονται από χαρακτικά, μικρογραφίες, φωτογραφίες, σχέδια, σελίδες τίτλου κ.ά.  Ιδρυτής και νόμιμος εκπρόσωπος του «Κήπου Φιλοβίβλων» είναι ο αρχιτέκτονας και ιστορικός του βιβλίου Κωνσταντίνος Σπ. Στάικος.

Με τη συνεργασία του ΕΚΤ (Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου) δημιουργήθηκε ο ιστότοπος «Περί Βιβλιοθηκών» που αποτελεί έναν ψηφιακό χώρο που επικεντρώνεται στις βιβλιοθήκες και την ιστορία τους, στην παρουσίαση σπουδαίων συλλογών και προσωπικοτήτων που συνδέονται με τις βιβλιοθήκες σε Ανατολή και Δύση από την αρχαιότητα έως σήμερα. Φιλικός και λειτουργικός για τον χρήστη, προσφέρει έναν μοναδικό πληροφοριακό πλούτο, ο οποίος διαρθρώνεται στις εξής θεματικές ενότητες: Βιβλιοθήκες, Πρόσωπα, Αρχιτεκτονική, Φωτοθήκη, Βιβλιογραφία.

Το περιεχόμενό του βασίζεται στο πλούσιο εικονογραφικό υλικό και στις τεκμηριωμένες πληροφορίες που έχει συγκεντρώσει ο Κωνσταντίνος Σπ. Στάικος, ο οποίος είναι ιδρυτής της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Κήπος Φιλοβίβλων». Ο Κ. Σπ. Στάικος είναι αρχιτέκτονας και ιστορικός του βιβλίου, με πολύχρονη και συστηματική έρευνα σχετική με την εκδοτική και τυπογραφική δραστηριότητα για την παραγωγή βιβλίων, με την αρχιτεκτονική, την ιστορία και το περιεχόμενο των βιβλιοθηκών. Το υλικό αυτό, διαθέσιμο και στα αγγλικά (στο μέλλον και στα αραβικά και κινέζικα), συμπληρώνεται και εμπλουτίζεται με την προσθήκη νέων λημμάτων και τεκμηρίων.

Σκοπός της συνεργασίας του ΕΚΤ με τον «Κήπο Φιλοβίβλων» είναι η ανάδειξη αυτού του περιεχομένου με τη χρήση μίας τεχνολογικά άρτιας υποδομής που υποστηρίζει ευχρηστία και λειτουργικότητα στον χρήστη του διαδικτύου. Ο ιστότοπος απευθύνεται σε γενικό και ειδικό κοινό, στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, στον κόσμο της έρευνας και της εκπαίδευσης, με εύληπτα λήμματα, βασισμένα σε ερευνητικά δεδομένα, επεξεργασμένα και τεκμηριωμένα, τα οποία συνοδεύονται από χρήσιμες βιβλιογραφικές αναφορές και πλούσιο εικαστικό υλικό (μικρογραφίες χειρογράφων, ξυλογραφίες, χαλκογραφίες, λιθογραφίες, ζωγραφικά έργα, αναπαραστάσεις και φωτογραφικές απεικονίσεις γλυπτών και αρχιτεκτονικών έργων κ.λπ.).

 

Σε αυτόν τον σύνδεσμο μπορείτε να δείτε το πληροφοριακό φυλλάδιο για το 2022.

 

Χρήσιμες διευθύνσεις

Περί Βιβλιοθηκών – aboutlibraries.gr
http://www.aboutlibraries.gr
Κήπος Φιλοβίβλων
https://www.aboutlibraries.gr/libraries/kipos.jsp
Ο κατάλογος της έκθεσης «Περί Βιβλιοθηκών»
https://www.aboutlibraries.gr/libraries/htmlDocs/exhibition_catalogue_2022.pdf
To βίντεο της εκδήλωσης «Περί Βιβλιοθηκών»

Facebook Event Έκθεση «Περί Βιβλιοθηκών»
(ΕΣΗΕΑ, 29/09-25/11/2022)
https://www.facebook.com/events/633096551645046

 

Προηγούμενο άρθροΑΦΙΕΡΩΜΑ 2, Πιέρ Πάολο Παζολίνι, Μεταξύ μύθου και πραγματικότητας, ο κινηματογράφος (του Λούκα Μπαντιράλι)
Επόμενο άρθροΑΦΙΕΡΩΜΑ 3, Πιερ Πάολο Παζολίνι, Βιογραφία και Ιδεολογία (του Φοίβου Γκικόπουλου)

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Εξοχη πρωτοβουλια για την διαδοση των ηλεκτρονικων βιβλιων σε καθε ενδιαφερομενο!
    Τωρα πρεπει να αρχισει η φωτογραφηση και ψηφιοποιηση ΟΛΩΝ των αντικειμενων που εκτιθενται και αποθηκευονται στα Ελληνικα Μουσεια ωστε ΟΛΟΙ να τα γνωρισουμε εφοσον ειναι αδυνατο να ταξιδεψουμε σε καθε Μουσειο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ