Γιώργος Μιχαηλίδης: In memoriam (24 Φεβρουαρίου 2025, στις 18.00, στο Ηράκλειο Αττικής)

0
123

 

 

«Δεν θα μπορούσα να σκηνοθετήσω αν δεν ήμουν συγγραφέας και δεν θα έγραφα όπως έγραψα αν δεν ήμουν σκηνοθέτης».

Γιώργος Μιχαηλίδης

 

Στο πολύπτυχο θεατρικό και λογοτεχνικό έργο του Γιώργου Α. Μιχαηλίδη (1938-2018), ενός από τους σημαντικότερους ανθρώπους του μεταπολεμικού ελληνικού θεάτρου, είναι αφιερωμένη η εκδήλωση μνήμης και τιμής που διοργανώνει τη Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2025, στις 18.00, στο Ηράκλειο Αττικής, ο «Άλλος Τόπος Επικοινωνίας και Πολιτισμού». Την εκδήλωση, που αποτελεί και ένα πνευματικό μνημόσυνο για τον Γιώργο Μιχαηλίδη, σχεδίασε και επιμελήθηκε ο φίλος και συνεργάτης του Πολύκαρπος Πολυκάρπου, ηθοποιός και σκηνοθέτης κι ο ίδιος.

Η εκδήλωση, που θα έχει τη μορφή ημερίδας, θα πραγματοποιηθεί στο Πολιτιστικό Πολύκεντρο «Ηλέκτρα Αποστόλου» (Κουντουριώτου 18Α και Νεότητας). Στο πρώτο μέρος, αντί προλόγου, θα παρουσιαστεί, σε κείμενο και διδασκαλία Πολύκαρπου Πολυκάρπου, η βιογραφία του Γιώργου Μιχαηλίδη, σε μορφή θεατρικού αναλογίου, στο οποίο συμμετέχουν η ηθοποιός Ελένη Κουκουλάρη και οι εκπαιδευτικοί Μαρία Σκιαδά και Αρίτα Νταμπουρά, με τίτλο Γιώργος Μιχαηλίδης, ένας άνθρωπος για το θέατρο, ενώ  η ηθοποιός Μαριέττα Σγουρδαίου θα διαβάσει μια «Μικρή αναφορά στο πεζογραφικό έργο του Γιώργου Μιχαηλίδη», από το έργο του ποιητή και φίλου του Χρίστου Ρουμελιωτάκη «Από τη σπηλιά του Τροφωνίου».

Στη συνέχεια, πτυχές του έργου και της προσφοράς του Γιώργου Μιχαηλίδη θα παρουσιάσουν οι: Γρηγόρης Ιωαννίδης (καθηγητής τμήματος Θεατρικών Σπουδών ΕΚΠΑ): «Ο Μιχαηλίδης και το νεοελληνικό θέατρο», Σπύρος Κακουριώτης (ιστορικός – δημοσιογράφος): «Το περιοδικό Ανοιχτό Θέατρο, μηνιαία επιθεώρηση πολιτικού θεάτρου», Λάζαρος Μπελίτσης (δικηγόρος, πρώην νομικός σύμβουλος ΕΣΗΕΑ – ΕΣΗΕΜ-Θ): «Ορέστεια, το magnum opus του Γιώργου Μιχαηλίδη», Νάσος Μπράτσος (δημοσιογράφος): «Μιχαηλίδης και τηλεόραση», Μηνάς Τίγκιλης (σκηνοθέτης – θεατρολόγος): «Ο Μπρεχτ στο Ανοιχτό Θέατρο», ενώ την ημερίδα θα κλείσει ο Πολύκαρπος Πολυκάρπου (ηθοποιός, σκηνοθέτης, θεατρολόγος) που θα μιλήσει για «Το Θέατρο Νέας Ιωνίας».

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, την οποία επιμελούνται ο Πολύκαρπος Πολυκάρπου και η Όλγα Φτούλη, θα προβληθούν σπάνια βιντεοσκοπημένα αποσπάσματα από παραστάσεις, συνεντεύξεις και τηλεοπτικές εκπομπές του Γιώργου Μιχαηλίδη.

 

Γιώργος Μιχαηλίδης

Ο Γιώργος Μιχαηλίδης γεννήθηκε το 1938 στη Νέα Ιωνία. Σπούδασε αρχιτεκτονική στο Γκρατς της Αυστρίας, ενώ αποφοίτησε από τη Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Το 1965 ίδρυσε το Θέατρο Νέας Ιωνίας, το πρώτο λαϊκό περιφερειακό θέατρο στην Ελλάδα, στο οποίο ανέβασε, μεταξύ άλλων, την «Αυλή των θαυμάτων» του Καμπανέλλη, την «Τελετή» του Παύλου Μάτεσι και άλλους έλληνες και ξένους δημιουργούς. Με αφορμή την παράσταση Ορέστης του Ευριπίδη, το 1966, έγραφε: «Δεν αντιμετωπίζουμε το θέατρο σαν δύο κλειστές, διασκεδαστικές ίσως, ώρες αλλά σαν μια περιεκτική έκφραση των προβλημάτων του καιρού μας». Η δικτατορία της 21ης Απριλίου 1967 έκλεισε το Θέατρο Νέας Ιωνίας.

Το 1972 άνοιξε το πρώτο Ανοιχτό Θέατρο στην οδό Κεφαλληνίας, στην Κυψέλη, και παράλληλα εξέδωσε το περιοδικό Ανοιχτό Θέατρο. Μεταξύ πολλών άλλων, παρουσίασε και τα δικά του έργα «Η δίκη των έξι» (1974) και «Η μάχη της Αθήνας» (1975). Η δεύτερη περίοδος του Ανοιχτού Θεάτρου αρχίζει το 1985. Στο υπόγειο θέατρο στη συμβολή των οδών Γκύζη και Κάλβου ανεβάζει, μεταξύ άλλων: «Ορέστεια» του Αισχύλου, «Λούλου» του Βέντεκιντ, «Ο κύκλος με την κιμωλία» και «Η μάνα κουράγιο» του Μπρεχτ, «Προς Ελευσίνα» του Μάτεσι, «Τρικυμία», «Πολύ κακό για το τίποτα» και άλλα έργα του Σαίξπηρ, «Τρεις αδελφές», «Βυσσινόκηπος», «Πλατόνοφ» του Τσέχοφ, «Μαρία Στιούαρτ» του Σίλερ, «Πελεκάνος» του Στρίντμπεργκ, «Μετά την πρόβα» του Μπέργκμαν, αλλά και έργα Καμπανέλλη, Σκαρίμπα, Αντρέγιεφ, Μέτερλινγκ, Σνίτσλερ, Αισχύλου, Γιαλαμά, Χάινερ Μίλερ κ.ά.

Προηγούμενο άρθροΤο Μάτι της Λέξης (του Μάριου ΜΙχαηλίδη)
Επόμενο άρθροΣώμα πάσχον οριακή καταφυγή (γράφει ο Νίκος Σιδέρης)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ