Η πρώτη και η δεύτερη ημέρα στο Φεστιβάλ Χανίων κύλησαν με ενδιαφέροντα βιβλιοφιλικά γεγονότα.
Η έρευνα «Τι διαβάζει η γενιά Ζ» παρουσιάστηκε από το Τμήμα ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Τα αποτελέσματα δεν μας εξέπληξαν αλλά σίγουρα μας προβλημάτισαν. Η έρευνα που έγινε σε ικανοποιητικό δείγμα 1000 περίπου ατόμων ηλικίας 18-25 έδειξε ότι ένα 37% δεν αφιερώνει χρόνο στο διάβασμα σε αντίθεση με το 32,2% που θεωρεί ότι το βιβλίο είναι ένα στοιχείο του ελεύθερου χρόνου του.
Οι περισσότεροι πάνω από το 60% όταν μιλάνε για βιβλίο εννοούν το έντυπο βιβλίο ενώ το 32% κοιτάζει εναλλακτικά και το ηλεκτρονικό βιβλίο. Αυτό που τους συγκινεί πιο πολύ (40%) είναι διάφορες ηλεκτρονικές ιστορίες που διαβάζουν στις πλατφόρμες.
Σημαντικό ήταν το εύρημα ότι το βιβλίο δεν αποτελεί κοινωνικό αντικείμενο, δηλαδή δεν συζητιέται στις παρέες, δεν επιλέγεται ως δώρο, δεν πάνε οι νέοι σε εκδηλώσεις για το βιβλίο κ.ά. Δεν έχουν επίσης αντίρρηση να δανείζουν βιβλίο αλλά΄ δεν δανείζονται ποτέ.
ΟΙ νέοι του δείγματος λένε επίσης ότι δύσκολα συγκεντρώνονται σε ένα βιβλίο αλλά θα ήθελαν να μπορούσαν να το κάνουν όπως και φαντάζονται ότι ένα βιβλίο μπορεί να είναι απολαυστικό αλλά δεν το προτιμούν για τον ελεύθερο χρόνο τους.
Ο Γκοσμποντίνοφ, ο Βούλγαρος μυθιστοριογράφος, βραβευμένος με το Μπούκερ μιλώντας στην Κυριακή Μπειόγλου ήταν πολύ συγκεκριμένος, απλός και καθαρός στις απόψεις του για την Ευρώπη, το μέλλον και το πως αυτά αντανακλώνται στα βιβλία του. Είπε ότι ο σύγχρονος λαϊκισμός επιδιώκει την επιστροφή στο παρελθόν. Ο κομμουνισμός δε πίστευε στο παρελθόν αλλά μιλούσε για ένα ψευδεπίγραφο μέλλον. Υπενθύμισε ένα τσιτάτο από το βιβλίο του «Ένας θεός με αλτσχάιμερ θα μας απελευθέρωνε από όλες τις υποχρεώσεις μας», θέλοντας να τονίσει πόσο σημαντική είναι η μνήμη και η γνώση του παρελθόντος. Βλέπει σήμερα την Ευρώπη να οπισθοδρομεί φέρνοντας τα παραδείγματα της Ουγγαρίας, της Αυστρίας, της Γαλλίας. Όσον αφορά τα Βαλκάνια και μας τους Έλληνες σημείωσε ότι έχουμε ίσως μεγάλη ιδέα για την ιστορία μας πράγμα που μας εμποδίζει ίσως να βρίσκουμε διόδους συνομιλίας με τα γειτονικά κράτη.
Κατά τα άλλα η δεύτερη ημέρα ανήκε στους νεότερους πεζογράφους, τον Μιχάλη Αλμπάτη, τον Μιχάλη Μαλανδράκη, τον Φώτη Δούσο, τον Κώστα Καλτσά.
Χθες ανακοινώθηκε ότι ο Δήμος Χανίων και η Περιφέρεια Κρήτης θα τιμήσουν φέτος, το Σάββατο 29 Ιουνίου, την σπουδαία Κρητικιά συγγραφέα, Ρέα Γαλανάκη για την προσφορά της στη σύγχρονη ελληνική λογοτεχνική δημιουργία. Στη συγγραφέα ως γνωστόν απονεμήθηκε το 2024 το Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων για τη συνολική προσφορά της στα γράμματα. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το σκεπτικό της επιτροπής των Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας 2023, η συγγραφέας, μέσα από έργα όπως «Ο βίος του Ισμαήλ Φερίκ Πασά» και «Εμμανουήλ και Αικατερίνη» (εκδ. Καστανιώτη), έχει ανοίξει «νέους δρόμους στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε την εγγραφή της Ιστορίας και του ιστορικού βιώματος στο σύγχρονο λογοτεχνικό κείμενο».
Η τιμητική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της παρουσίασης του βιβλίου της Ρέας Γαλανάκη «Πού ζει ο λύκος;», την ίδια μέρα, στις 21:00, στο Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης. Το «Πού ζει ο λύκος;», με την αφιέρωση «Για τις παρέες, από το ’67 ώς το ’74», εξαντλημένο από δεκαετίες, επανεκδίδεται ακριβώς πενήντα χρόνια από το εμβληματικό 1974, με εκτενές επίμετρο γραμμένο σήμερα. Η Ρέα Γαλανάκη θα συνομιλήσει με την Μαρίνα Αρετάκη, μέλος ΕΔΙΠ του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.