Εβδομάδα Μικρών Βιβλιοπωλείων, 22 – 27 Μαΐου

0
601

 

Πάνω από 100 μικρά βιβλιοπωλεία σε όλη την Ελλάδα γιορτάζουν από χθες έως τις  27 Μαΐου την Εβδομάδα Μικρών Βιβλιοπωλείων με ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων ανοιχτό για όλους και όλες.  Ο Αναγνώστης στηρίζει τον θεσμό και έχει αναλάβει χορηγός επικοινωνίας.

Για μια εβδομάδα τα μικρά βιβλιοπωλεία φιλοξενούν μοναδικές δράσεις για βιβλία και υποδέχονται αγαπημένους και αγαπημένες συγγραφείς και εικονογράφους. Συζητήσεις, παρουσιάσεις βιβλίων και αφιερώματα είναι μόνο μερικά από τα διαφορετικά είδη των εκδηλώσεων, ενώ από το πρόγραμμα δεν λείπουν η μουσική, οι προβολές και τα πάρτι.

Παράλληλα με το πρόγραμμα εκδηλώσεων για ενήλικες, τα μικρά βιβλιοπωλεία έχουν επιμεληθεί ένα ξεχωριστό πρόγραμμα ειδικά για παιδιά. Έτσι, σε όλη τη διάρκεια της Εβδομάδας Μικρών Βιβλιοπωλείων τους μικρούς αναγνώστες και τις μικρές αναγνώστριες περιμένουν δημιουργικά εργαστήρια, παιχνίδια και αφηγήσεις παραμυθιών.

Ανάμεσα στους συγγραφείς που θα συναντήσουμε στα μικρά βιβλιοπωλεία είναι η Λένα Διβάνη, ο Γιάννης Μακριδάκης, η Αλκυόνη Παπαδάκη, ο Γιώργος- Ίκαρος Μπαμπασάκης, ο Νικόλας Σεβαστάκης, ο Πάνος Σταθογιάννης, η Έρη Ρίτσου, η Γιώτα Τεμπρίδου, η Ευλαμπία Τσιρέλη, η Ελένη Ανδρεάδη κ.α. Θα παρουσιάσουν τα νέα τους βιβλία ενώ αρκετοί θα γίνουν βιβλιοπώλες και βιβλιοπώλισσες για μια μέρα. Δηλαδη, θα συναντήσουν αναγνώστες και αναγνώστριες, θα τους προτείνουν νέα αναγνώσματα και θα υπογράψουν τα δικά τους βιβλία. 

ΟΙ ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Στο επίκεντρο της διοργάνωσης βρίσκονται νέοι και νέες δημιουργοί αλλά και σύγχρονες προκλήσεις, όπως η κλιματική κρίση. Επίσης, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται σε φωνές, ιστορίες και ταυτότητες που δεν εκπροσωπούνται εξίσου και αντιμετωπίζουν διακρίσεις σε πολλαπλά μέτωπα της καθημερινής ζωής. 

Οι εκδηλώσεις που φιλοξενούν τα μικρά βιβλιοπωλεία περιστρέφονται γύρω από τους παρακάτω θεματικούς άξονες:

 

Νέοι/ες δημιουργοί:  Για την ανάδειξη της νέας πολλά υποσχόμενης γενιάς δημιουργών.

Άλλες Ιστορίες: Για την εξερεύνηση άλλων πολιτισμών, τη γνωριμία με διαφορετικούς τρόπους ζωής και τον στοχασμό της διαφορετικής όσο και κοινής ανθρώπινης κατάστασης.

Περήφανες φωνές: Για την ενδυνάμωση των διαφορετικών φωνών, την καλλιέργεια του σεβασμού και της ενσυναίσθησης. Την αμφισβήτηση των προκαταλήψεων και στερεοτύπων.

Πλη-Γη: Για την ανάδειξη της κλιματικής κρίσης, των αιτιών της, των τρόπων που μπορεί να συμβάλει ο καθένας/μια στην μείωση του οικολογικού του/της αποτυπώματος, αλλά και την αναζήτηση τρόπων επανασύνδεσης με τη Φύση.

Βιβλία που μας δημιούργησαν: Για την αναζήτηση των αναγνωστικών τόπων που διαμόρφωσαν την ταυτότητά μας.

 

Θα βρείτε όλο το πρόγραμμα των εκδηλώσεων στην ιστοσελίδα της Εβδομάδας Μικρών Βιβλιοπωλείων

Δείτε όλα τα βιβλιοπωλεία της Εβδομάδας Μικρών Βιβλιοπωλείων στο χάρτη.

 

Η Εβδομάδα Μικρών Βιβλιοπωλείων είναι μια ανοιχτή γιορτή στα μικρά βιβλιοπωλεία της κάθε γειτονιάς. Στόχος της είναι να ενδυναμώσει τη σχέση των ανθρώπων με τα μικρά βιβλιοπωλεία και να τα αναδείξει ως αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτισμού και των τοπικών κοινοτήτων. Πραγματοποιείται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Στο  πλαίσιο της Εβδομάδας Μικρών Βιβλιοπωλείων 2023 πρόκειται να πραγματοποιηθούν περίπου 150 εκδηλώσεις για βιβλία.

Την Εβδομάδα Μικρών Βιβλιοπωλείων διοργανώνει το LITTLE BOOKSTORES. Η Εβδομάδα Μικρών Βιβλιοπωλείων 2023 πραγματοποιείται με τη στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

 

Χορηγοί: Εκδόσεις Διόπτρα, Εκδόσεις Επόμενος Σταθμός, Εκδόσεις Key books, Εκδόσεις Κόκκινο, Εκδόσεις Νεφέλη, Εκδόσεις Πατάκη, Εκδόσεις Ψυχογιός

Υποστηρικτές: Εκδόσεις Ίκαρος, Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο, Κάπα εκδοτική, Εκδόσεις Κείμενα, Εκδόσεις Κίχλη, Εκδόσεις Κλειδάριθμος, Εκδόσεις Κριτική, Εκδόσεις Μεταίχμιο, Εκδόσεις Νήσος, Εκδόσεις Petites Maisons, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, Εκδόσεις Πόλις, Εκδόσεις σιέλ

Χορηγοί Επικοινωνίας: Κόκκινη Αλεπού

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Εβδομάδας Μικρών Βιβλιοπωλείων

Η Εβδομάδα Μικρών Βιβλιοπωλείων στο facebook και το Instagram.

* Τα εικαστικά της δράσης επιμελήθηκε ο εικονογράφος Χρήστος Κούρτογλου.

Προηγούμενο άρθροΔυστροπίες της διαβουλευτικής δημοκρατίας (του Στέφανου Δημητρίου)
Επόμενο άρθρο Ένα ταξίδι από τον Γιάννη Χουβαρδά «στην αγκαλιά της γης» (της Όλγας Σελλά)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ