Επιτροπές για την καλλιτεχνική εκπαίδευση

0
136

 

(επιμέλεια: O Αναγνώστης)

Με χρονοκαθυστέρηση το Υπουργείο Πολιτισμού και το Υπουργείο Παιδείας αποφάσισαν να συστήσουν τρεις επιτροπές εργασίας προκειμένου να μελετηθεί το ζήτημα με την διαβάθμιση των καλλιτεχνικών σχολών αναγνωρίζοντας έτσι ότι υπάρχει πρόβλημα και δεν βαίνουν όλα καλώς, όπως διαβεβαίωναν μέχρι στιγμής επισήμως οι παράγοντες αυτών των δύο υπουργείων. Η διαβάθμιση των καλλιτεχνικών σχολών είναι ένα ζήτημα που έρχεται από πολύ παλιά, σχεδόν από τα χρόνια της μεταπολίτευσης, το οποίο ουδέποτε αντιμετωπίστηκε ουσιαστικά. Ίσως γιατί για να λυθεί πρέπει να “σπάσουν αυγά” και να ξεβολευτούν κάποιες δήθεν καλλιτεχνικές εκπαιδευτικές επιχειρήσεις ενώ πρέπει να αντιμετωπίσει και την πληθώρα θεατρολόγων και μουσικολόγων που παράγουν ήδη οι πανεπιστημιακές σχολές. Στο μεταξύ 1 και 2 Φεβρουαρίου απεργούν οι έλληνες ηθοποιοί με αίτημα την κατάργηση του πρόσφατου ΠΔ.

Έτσι λοιπόν: Τα Υπουργεία Πολιτισμού και Αθλητισμού και Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοίνωσαν σήμερα το αντικείμενο και τη σύνθεση των τριών Ομάδων Εργασίας για την επεξεργασία θεμάτων που αφορούν στην καλλιτεχνική εκπαίδευση. Οι ομάδες αυτές θα πρέπει να παραδώσουν το έργο τους στις 31 Μαρτίου 2023. Μετά εκλογές και βλέπουμε!

Σύμφωνα με την ανακοίνωση : Έργο των τριών Ομάδων Εργασίας (Θέατρο, Χορός, Μουσική) είναι η εκπόνηση αναλυτικών προτάσεων προς τον σκοπό ανάληψης κοινής νομοθετικής πρωτοβουλίας των συναρμόδιων Υπουργείων για την δημιουργία δημόσιας πανεπιστημιακού επιπέδου σχολής στις παραστατικές τέχνες. Επιπλέον, η Ομάδα Εργασίας Μουσικής θα έχει ως έργο και την εκπόνηση αναλυτικών προτάσεων για την διαμόρφωση εθνικού πλαισίου Ωδειακής Εκπαίδευσης. Υπενθυμίζεται ότι στις 28 Ιανουαρίου ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε την δημιουργία δημόσιων πανεπιστημιακού επιπέδου σπουδών παραστατικών τεχνών ως το 2025.

Πρόεδρος και των τριών ενδεκαμελών Ομάδων Εργασίας ορίζεται η Γενική Γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού του ΥΠΠΟΑ, Ελένη Δουνδουλάκη, ενώ και στις τρεις Ομάδες Εργασίας συμμετέχουν ο Γενικός Γραμματέας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Δια Βίου Μάθησης και Νεολαίας του ΥΠΑΙΘ, Γιώργος Βούτσινος, ο Γενικός Γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης του ΥΠΑΙΘ, Οδυσσέας Ζώρας και ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού στην Προεδρία της Κυβέρνησης, Θανάσης Κοντογεώργης, καθώς και ο Πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης, Περικλής Μήτκας, και η Διευθύνουσα Σύμβουλος του Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού, Ιωάννα Λυτρίβη.

Επιπλέον, στην Ομάδα Εργασίας Θεάτρου, συμμετέχουν μεταξύ άλλων η Διευθύντρια Σπουδών της Ανώτερης Σχολής Δραματικής Τέχνης Εθνικού Θεάτρου, Δηώ Καγγελάρη, και ο Διευθυντής της Ανώτερης Σχολής Δραματικής Τέχνης Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, Γιάννης Ρήγας. Στην Ομάδα Εργασίας Χορού, συμμετέχουν μεταξύ άλλων ο Γιώργος Κουμεντάκης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και ο Δάφνις Κόκκινος, Διευθυντής της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης. Στην Ομάδα Εργασίας Μουσικής συμμετέχουν ο Γεώργιος-Ιούλιος Παπαδόπουλος, Διευθυντής του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης και ο Σίμος Παπάνας, Διευθυντής της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης.

Οι Ομάδες Εργασίας θα διαβουλεύονται σε τακτά χρονικά διαστήματα με αντιπροσωπευτικούς φορείς παραστατικών τεχνών και αντιπροσωπευτικά όργανα σπουδαστών, δύνανται να συνεργαστούν με εμπειρογνώμονες και προσωπικότητες εγνωσμένου κύρους του χώρου, ενώ προβλέπεται να ολοκληρώσουν το έργο τους μέχρι τις 31 Μαρτίου 2023.

Προηγούμενο άρθροΗ μεταμόρφωσή τους; Σκέψεις από, και προς, έναν μετα-πλημμυρικό κόσμο (της Άντζελας Δημητρακάκη)
Επόμενο άρθροΗ μεγάλη αγαπημένη του Καμύ (του Ηλία Καφάογλου)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ