της Αλεξάνδρας Σαμοθράκη
1.Από τα 13 υποψήφια βιβλία, τα 3 ανήκουν σε πρωτοεμφανιζόμενες: «Οι Χάρτες των Καταπληκτικών μας Σωμάτων» της Maddie Mortimer (γεν ’96), «Έρπομαι τη Νύχτα» της Leila Mottley (γεν 2003) και «Μετά τη Σαπφώ» της Selby Wynn Schwartz. Το πρώτο είναι η ιστορία μιας κακοήθειας, στο οποίο η πρωταγωνίστρια αφηγείται τη ζωή του θύματός της ενώ το σκοτώνει- γνωρίζουμε την ηρωίδα ως πεδίο μάχης, με μοναδικό σύμμαχο ένα αγοράκι-χημειοθεραπεία με το παρατσούκλι «Κόκκινος». Το δεύτερο αφορά τις περιπέτειες μιας 17χρονής στον ενήλικο κόσμο και το τίμημα της ειλικρίνειας, ενώ το τρίτο είναι μια πολυφωνική ανθολογία της ζωής καθιερωμένων φεμινιστριών του 19ου και 20ου αιώνα.
2.Η «Δόξα» της NoViolet Bulawayo επίσης έχει «κουλό» πρωταγωνιστή- ένα χορό ζώων που αφηγούνται την ιστορία μιας εξέγερσης για την ελευθερία στη χώρα τους. Η γεννηθείσα το 1981 Bulawayo είχε φτάσει στη βραχεία λίστα των Booker το 2013 με το πρώτο της μυθιστόρημα «Χρειαζόμαστε Νέα Ονόματα»
3. Δυο βιβλία καταρρίπτουν το μύθο του συνδρόμου του «δύσκολου δεύτερου μυθιστορήματος»: «Η Εμπιστοσύνη» του φιναλίστα του Pulitzer και του Pen/Faukner, Hernan Diaz, και «Τα 7 Φεγγάρια του Maali Almeida», μια σάτιρα επικών διαστάσεων που αφηγείται την ιστορία της εξέγερσης στη Σρι Λάνκα του 1990 από τον ροκ σταρ συγγραφέα της Σρι Λάνκα Shehan Karunatilaka.
4. O Graeme Macrae Burnet που είχε κάνει πάταγο με το «Ματωμένο του Έργο», έχει γράψει και δυο βιβλία φόρο τιμής στον George Simenon « Την Εξαφάνιση της Adele Bedeau» και το «Ατύχημα στον Α35». Το « Case Study» είναι μια σειρά τετραδίων που υποτίθεται πως στάλησαν στον συγγραφέα από μια νεαρή γυναίκα που ερευνούσε την υπαιτιότητα ενός γνωστού ψυχαναλυτή στο θάνατο της αδελφής της, προσποιούμενη η ίδια την ασθενή.
5. Η φετινή μακρά λίστα ανήκει στους ανεξάρτητους εκδοτικούς οίκους καθώς 8 από τα 13 βιβλία προέρχονται από αυτούς. Ο Faber έχει δυο βιβλία: την «Αποικία», την ιστορία ενός Άγγλου και ενός Γάλλου που επισκέπτονται ένα ξερονήσι ανοικτά της Ιρλανδίας προσπαθώντας να αποτυπώσουν τη ζωή των ντόπιων και τα «Μικροπράγματα σαν Αυτά», που εκτυλίσσεται επίσης στην Ιρλανδία μέσα από τα μάτια ενός εμπόρου κάρβουνου και ξυλείας. Οι πολύ μικροί εκδότες επίσης εκπροσωπούνται επάξια με το «Μετά τη Σαπφώ» (Galley Beggar Press), “Τα 7 Φεγγάρια του Maali Almeida” (Sort of Books),το «Case Study» (Saraband) και τα «Δέντρα» (Influx Press).
6. Αν κερδίσει τα «Μικροπράγματα σαν Αυτά» της Ιρλανδής Claire Keegan θα είναι το συντομότερο έργο που κερδίζει, καθώς αναπτύσσεται σε μόλις 116 σελίδες. Το συντομότερο έργο που έχει βραβευτεί ποτέ με Booker είναι η νουβέλα της Penelope Fitzgerald «Offshore» το 1979 με 132 σελίδες.
7. Η φετινή λίστα είναι των άκρων, τουλάχιστον ηλικιακά: διαθέτει τη νεότερη και τον γηραιότερο υποψήφιο: Ο πολυβραβεμένος (και Sir για τις υπηρεσίες του στη λογοτεχνία) Alan Garner είναι 88 ενώ η Leila Mottley είναι μόλις 20. Τα αντίστοιχα ρεκόρ προς το παρόν κατέχουν η Margaret Atwood (βραβεύτηκε στα 79) και η Eleanor Catton (στα 28 με τα «Φώτα» το 2013).
- Ο ιστορικός απόηχος είναι εντονότερος φέτος- στα «Δέντρα» μια ιστορία μυστήριων φόνων στο Μισίσιπι, όπου δίπλα σε κάθε πτώμα εντοπίζεται και ένας δεύτερος νεκρός- ένα αγόρι που μοιάζει στον Emmett Till, το μαύρο 14χρονο αγόρι που είχε βρει φρικτό θάνατο δια λιντραρίσματος 65 χρόνια πριν στον Μισισιπί- από τον πολυγραφότατο Αμερικανό Percival Everett. Στο Booth, την ιστορία της οικογένειας που δίνει το όνομά της στον τίτλο του βιβλίου, διερευνάται το παρελθόν του δολοφόνου του Abraham Loncoln. Στο «Μετά τη Σαπφώ» ξαναζωντανεύουν ριζοσπαστικές φεμινίστριες όπως η Virginia Woolf και η Γερτρούδη Στάιν, ενώ στο « Case Study» έχουν φιλική συμμετοχή υπαρκτά πρόσωπα όπως ο ψυχιάτρος R.D Laing και ο ηθοποιός Dirk Bogarde.
- Οι «Χάρτες των Υπέροχων Σωμάτων μας» βασίζεται στην αληθινή ιστορία της μητέρας της Mortimer που πέθανε από καρκίνο όταν εκείνη ήταν ακόμη παιδί, ενώ το «Ερπομαι τη Νύχτα» εμπνέεται από το αληθινό περιστατικό Καλιφορνέζων αστυνομικών που εκμεταλλεύτηκαν σεξουαλικά μια νέα κοπέλα.
- Τέσσερις από τους 13 υποψηφίους έχουν ξαναδει το όνομά τους να φιγουράρει στις λίστες των Booker: εκτός από την Balawayo, o Burnet και η μπεστσελλερίστρια Fowler έχουν ξαναφτάσει μέχρι τη μακρά λίστα, ενώ η Elizabeth Strout έχει φτάσει μέχρι τη βραχεία.
- Τα 7 Φεγγάρια του Maali Almeida αρχικά εκδόθηκε στην Ινδία με τίτλο « Συνομιλίες με τους Νεκρούς». Το προηγούμενο έργο του Karunatilaka, «Chinaman» έχει λάβει το βραβείο του δεύτερου καλύτερου βιβλίου για το κρίκετ όλων των εποχών (Ναι, υπάρχει και τέτοιο βραβείο).
- Το “Αχ, William!» αποτελεί συνέχεια του «Το Όνομά μου είναι Lucy Barton» που είχε φτάσει στη μακρά λίστα του Booker το 2016 συνεχίζοντας την παράδοση της Hilary Mantel ( «Γουλφ Χωλ», «Τα Γεράκια», «Ο Καθρέφτης και το Φως») και της Margaret Atwood («Η Ιστορία της Θεραπαινίδας», «Οι Διαθήκες»)
- Αν και το Booker απευθύνεται σε ενηλικους, πολλοί από τους φετνούς συγγραφείς έχουν προϋπηρεσία στον χώρο του παιδικού βιβλίου: Ο Garner είναι γνωστός για το βιβλίο του «Υπηρεσία Κουκουβάγιας» (1967) με το οποίο απέσπασε ταυτόχρονα το βραβείο της Guardian και το μετάλλιο Carnegie. Ο Everett έχει γράψει το εικονογραφημένο βιβλίο «Αυτό που Ξέφυγε», ενώ ο Karunatilaka έχει γράψει το « Σε Παρακαλώ, Όχι αυτό στο Στόμα!» σε εικονογράφηση του αδελφού του, Lalith. Τέλος η Mottley προάγει την ποίηση στους νέους ως Επίσημη Ποιήτρια (Laureate) του Oakland.