ΦΠΑ βιβλίου: Πώς μια μείωση είναι..αύξηση

2
5301

 

 

H μεταφορά του ΦΠΑ στο βιβλίο από το 6.30% στο 6% δεν έλευσε κανένα πρόβλημα μάλλον δημιούργησε κι άλλο. Πώς; Το εξηγεί πολύ καλά η επιστολή της Ένωσης Ελληνικού Βιβλίου προς τον πρωθυπουργό και τα πολιτικά κόμματα.

«Αξιότιμε κ. πρωθυπουργέ,

Το σύνολο των εκδοτικών και βιβλιοπωλικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας επιθυμεί να σας ενημερώσει για ένα πιθανό λάθος που έγινε με την τροποποίηση του νόμου για τους συντελεστές του ΦΠΑ.

Στον προηγούμενο νόμο, το βιβλίο ετύγχανε 50% έκπτωσης από τον χαμηλό ΦΠΑ 13%, ήτοι 6,5%, και την ίδια έκπτωση ελάμβαναν και οι υπηρεσίες φασόν που χρειάζονται για την παραγωγή του βιβλίου (εκτυπώσεις, βιβλιοδεσίες, κοκ) και άρα επιβαρύνονταν με 6,5%.

Στον νέο νόμο, ενώ το βιβλίο εντάχθηκε στο 6%, οι υπηρεσίες για την παραγωγή του βιβλίου υπόκεινται σε ΦΠΑ 23%. Όπως καταλαβαίνετε, η τεράστια αυτή διαφορά (από το 6% στο 23%) δεν μπορεί να καλυφθεί από τις πωλήσεις των βιβλίων, καθώς το περιθώριο μικτού κέρδους μας επ’ ουδενί δεν φτάνει για να καλύψει τη διαφορά των δύο συντελεστών.

Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν ότι, εξαιτίας των ειδικών συνθηκών, οι οποίες διαμόρφωσαν στενά χρονικά περιθώρια, οι υπηρεσίες φασόν του βιβλίου δεν υπήχθησαν στον συντελεστή 6%.

Στην περίπτωση όμως που αυτό έγινε εν γνώσει των αρμόδιων υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών, θα θέλαμε να σας παραθέσουμε τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν άμεσα από αυτή την απόφαση:

  • Η αύξηση της αξίας της παραγωγής κατά 16% θα είναι εξαιρετικά επιβαρυντική για τη ρευστότητα της μικρομεσαίας εκδοτικής επιχείρησης.
  • Είναι εξαιρετικά δύσκολο και χρονοβόρο, σήμερα, να διεκδικήσει μια μικρομεσαία εκδοτική  επιχείρηση την επιστροφή ή τον συμψηφισμό του ΦΠΑ με άλλους φόρους.
  • Επίσης, είναι εξαιρετικά επιβαρυντική για το λιγοστό προσωπικό των εφοριών η διαδικασία ελέγχου και έγκρισης της επιστροφής του ΦΠΑ τόσων πολλών επιχειρήσεων.
  • Ακριβώς λόγω όλων των ανωτέρω, οι περισσότερες εκδοτικές επιχειρήσεις θα στραφούν στην ανάθεση της παραγωγής τους σε τυπογραφεία άλλων Ευρωπαϊκών χωρών (Βουλγαρία, Ρουμανία, Ιταλία) προκειμένου να μηδενίσουν τον ΦΠΑ στο στάδιο της παραγωγής. Με αυτόν τον τρόπο το Ελληνικό κράτος θα χάσει και την έγκαιρη είσπραξη ΦΠΑ (στο στάδιο της παραγωγής), καθώς και άλλα φορολογικά έσοδα αφού η εκδοτική παραγωγή θα κατευθυνθεί στο εξωτερικό.
  • Οι εγχώριες μονάδες εκτύπωσης και βιβλιοδεσίας θα χάσουν το μεγαλύτερο μέρος των εργασιών τους και πολλές από αυτές θα κλείσουν.
  • Τέλος, με αυτόν τον τρόπο θα χειροτερεύσει και το εμπορικό ισοζύγιο του κράτους.

Πιστεύουμε πως είναι επωφελές για όλους – κράτος, επιχειρήσεις, αναγνωστικό κοινό – να δοθεί άμεσα λύση στο τεράστιο αυτό πρόβλημα που έχει προκύψει.

Με εκτίμηση

 

Το Δ.Σ. της Ένωσης Ελληνικού Βιβλίου

 

Ιωάννης Κωνστανταρόπουλος,                                    Κωνσταντίνος Γκοβόστης

              Πρόεδρος                                                                 Γενικός Γραμματέας

     (Εκδόσεις Μίνωας)                                                           (Εκδόσεις Γκοβόστη)

   

         Ελένη Πατάκη                                                      Αργύρης Καστανιώτης

              Αντιπρόεδρος                                                                      Ταμίας

         (Εκδόσεις Πατάκη)                                                            (Εκδόσεις Καστανιώτη)

 

Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος

Αναπληρ. Γενικός Γραμματέας

                                                        (Εκδόσεις Διόπτρα)

 

Προηγούμενο άρθροΧαρτογραφώντας τη μνήμη
Επόμενο άρθροΑνθρωπόμορφα ζώα και ζωόμορφοι άνθρωποι.

2 ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ