Τι θα δούμε το χειμώνα (2): θέατρα «Άλμα», «Μπέλλος», «Προσκήνιο» (της Όλγας Σελλά)

0
466

της Όλγας Σελλά

Είναι και τα τρία θέατρα με τη δική τους διαδρομή στην αθηναϊκή θεατρική ζωή. Όλα βρίσκονται σε κεντρικές περιοχές της Αθήνας, άλλες τουριστικές, άλλες λιγότερο φωτεινές και πολύβουες, και τις φωτίζουν. Το θέατρο «Άλμα», το θέατρο «Μπέλλος» και το θέατρο «Προσκήνιο» έχουν περάσει σε χέρια νεότερων ανθρώπων (παραγωγών και σκηνοθετών) που έχουν ήδη δώσει ή φιλοδοξούν να δώσουν νέα πνοή σε μια ήδη μακρά θεατρική διαδρομή. Και τα τρία επιλέγουν λιγότερες παραγωγές, με μεγαλύτερη διάρκεια στο χρόνο παρουσίασης.

Θέατρο «Άλμα» – Νέοι βηματισμοί

Το θέατρο «Άλμα» (Ακομινάτου 15, Μεταξουργείο) ιδρύθηκε από την Κατερίνα Μαραγκού και τον σύντροφό της Βίλλη Ανδρέου το 2004 και ήταν η συνέχεια της επιχειρηματικής τους διαδρομής που ξεκίνησε από το θέατρο «Αθηνών». Το «Άλμα» είναι ένα πολύ καλοφτιαγμένο θέατρο, με δύο σκηνές, με ένα από τα ωραιότερα φουαγιέ που διαθέτουν τα ελληνικά θέατρα (όσα διαθέτουν), που έχει στεγάσει σπουδαίες παραστάσεις και κορυφαίους ηθοποιούς.

Από τη σεζόν 2024-2025 θα το διαχειρίζεται η εταιρεία παραγωγής Prime Entertainment, -που έχει στηρίξει θεατρικές επιτυχίες («MasterClass», «Η μέθοδος Τούρινγκ», «Ο άσχημος», κ.ά.) και φροντίζει ήδη για τις παραγωγές στο  «Νέο Θέατρο Βασιλάκου» (που συνεχίζει να είναι η στέγη του Ορφέα Αυγουστίδη). Τώρα προσθέτει στο δυναμικό της το θέατρο «Άλμα» και τη συνεργασία με τον ηθοποιό και σκηνοθέτη Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο.

FESTEN τωνΤόμας Βίντερμπεργκ και Μπο Χάνσεν (Photos-by-Elina-Giounanli)

Από τις 30 Οκτωβρίου υπάρχει πρόσκληση για μια… οικογενειακή γιορτή στη σκηνή του «Άλμα», με αφορμή το έργο των Τόμας Βίντερμπεργκ και Μπο Χάνσεν «Festen». Ένα συναρπαστικό έργο (και κινηματογραφικό) για τις παθογένειες μιας οικογένειας και τα ασήκωτα κρυμμένα μυστικά. Μια οικογενειακή γιορτή που εξελίσσεται απρόσμενα… Τη διασκευή και τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος. Παίζουν: Ναταλία Τσαλίκη, Γιώργος Ζιόβας, Προμηθέας Αλειφερόπουλος, Ιωάννα Κολλιοπούλου, Αναστάσης Λαουλάκος, Ιωάννα Τζίκα, Γιάννης Καπελέρης, Μιχάλης Αφολαγιάν, Μαριάννα Πουρέγκα. Μια παράσταση που θα έχει συμμέτοχους και τους θεατές, οι οποίοι θα κινούνται στους χώρους του θεάτρου, οι οποίοι θα μετατραπούν σ’ ένα ζωντανό, ρεαλιστικό σκηνικό κόσμο.

Θα προηγηθεί, λίγες μέρες νωρίτερα, στις 7 Οκτωβρίου, το έργο «Blue train» του Γεράσιμου Ευαγγελάτου σε σκηνοθεσία Γιώργου Σουλεϊμάν με τους Σπ. Χατζηαγγελάκη, Γιώργο Μπένο, Αναστ. Στυλιανίδη, Γιάννη Τσουμαράκη, Λουκία Πιστιόλα. Κάθε Δευτέρα και Τρίτη.

-Η προπώληση ξεκίνησε.

 

Θέατρο Μπέλλος

Θέατρο «Μπέλλος» – Σύγχρονα πολιτικά έργα

Ιδρύθηκε το 1977, από τον Γιώργο Μπέλλο, στην υποβαθμισμένη, τότε, περιοχή της Πλάκας, που την αποκαλούσαν «Σόχο» (Κέκροπος 1). Από τον Σεπτέμβριο του 2022 η ομάδα The Young Quill και η σκηνοθέτιδα Αικατερίνη Παπαγεωργίου έχουν αναλάβει την επαναλειτουργία του και την επανένταξή του στον αθηναϊκό θεατρικό χάρτη. Και τα κατάφεραν πολύ γρήγορα, παρουσιάζοντας άγνωστα αλλά άκρως ενδιαφέροντα έργα, ελληνικά ή ξένα.

Η φετινή σεζόν ξεκινάει με την περσινή επιτυχία του θεάτρου και με το έργο του Ρουμάνου Ματέι Βίζνιεκ «Η λέξη πρόοδος στο στόμα της μητέρας μου ηχούσε πολύ φάλτσα», σε σκηνοθεσία Αικατ. Παπαγεωργίου. Παίζουν: Αλέξ. Βάρθης, Τάσος Λέκκας, Μάνια Παπαδημητρίου, Δημήτρης Πετρόπουλος, Ελίζα Σκολίδη. Μια συγκλονιστική προσέγγιση της ιστορίας των διασπασμένων Βαλκανίων, των διαρκών πολέμων, των εμφυλίων, των πληγών που ακόμα χάσκουν. Από τις 3 Οκτωβρίου, κάθε Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή.

Η νέα παραγωγή του θέατρου «Μπέλλος» θα μας συστήσουν το έργο ενός γνωστού Ευρωπαίου διανοούμενου και πολιτικού, του Βάτσλαβ Χάβελ με τον τίτλο «Μεμοράντουμ». Ένα καφκικό περιβάλλον όπου κυριαρχούν η αδηφαγία, η αισχοκέρδεια, ο ωχαδερφισμός. Ένα έργο που θέτει ερωτήματα για τη σχέση του ανθρώπου με το κράτος, την επικαιρότητα, τη δημόσια διοίκηση, τη γραφειοκρατίας, τις επιβεβλημένες συνθήκες και τις αρχές. Ένα αλληγορικό κοινωνικοπολιτικό κείμενο που γράφτηκε ως σχόλιο κατά του σοβιετικού καθεστώτος στην τότε Τσεχοσλοβακία και πρωτοπαρουσιάστηκε στην Ελλάδα τη δεκαετία του ’70, ως σχόλιο κατά της δικτατορίας. Παίζουν: Αλέξανδρος Βάρθης, Θανάσης Βλαβιανός, Τάσος Λέκκας, Αλεξάνδρα Μαρτίνη, Φάνης Μιλλεούνης, Ελίζα Σκολίδη, Ορέστης Χαλκιάς. Από τις 14 Νοεμβρίου.

Εκτός από την πολιτική, όμως, το θέατρο «Μπέλλος» δίνει χώρο και στη λογοτεχνία. Ετσι, από τις 2 Νοεμβρίου, στο θέατρο «Μπέλλος» θα φιλοξενηθεί η παράσταση «Ήλιος με δόντια», βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Γιάννη Μακριδάκη, σε σκηνοθεσία Θανάση Ζερίτη. Παίζουν: Παναγιώτης Εξαρχέας, Γιάννης Λεάκος. Κάθε Σάββατο και Κυριακή.

Και από τον Δεκέμβριο του 2024, η Φένια Παπαδόδημα θα παρουσιάσει το διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη «Ο ξεπεσμένος δερβίσης», σε μια πρωτότυπη μουσική εκδοχή, χρησιμοποιώντας το πιάνο και τη φωνή σαν προέκταση του παπαδιαμαντικού λόγου.

Η προπώληση έχει ξεκινήσει για όλες τις παραστάσεις.

Θέατρο Προσκήνιο, Καλτσίκη, Παπούλια

Θέατρο «Προσκήνιο» – Δύο συναρπαστικές ηρωίδες

Για τέταρτη χρονιά ο σκηνοθέτης Δημήτρης Καραντζάς στεγάζει τις παραστάσεις του στο θέατρο «Προσκήνιο» (Καπνοκοπτηρίου 8, ένας κρυμμένος αθηναϊκός πεζόδρομος, ανάμεσα στην 3η Σεπτεμβρίου και τη Λιοσίων, στο ύψος της Στουρνάρη. Δύο εμβληματικά κείμενα του παγκόσμιου ρεπερτορίου μας καλεί να δούμε ο Δημήτρης Καραντζάς. Και τα δύο έχουν θέμα δύο συναρπαστικές ηρωίδες, που έχουν γράψει τη δική τους ιστορία στη διεθνή δραματουργία: η Μπλανς Ντιμπουά του Τενεσί Ουίλιαμς (από το «Λεωφορείο ο Πόθος») και η Έντα Γκάμπλερ του Χένρι Ίψεν, από το ομώνυμο έργο του Νορβηγού συγγραφέα, θα ξαναζωντανέψουν στη σκηνή, μέσα από την προσέγγιση του Δημ. Καραντζά. Δύο ηρωίδες που μοιάζουν εντελώς διαφορετικές, μέσα από ένα βαθύ υπαρξιακό ταξίδι, αναμετρώνται με τα στερεότυπα της εποχής και επιχειρούν τη δική τους «έξοδο» από μια πραγματικότητα που τις πνίγει. Και τα δύο έργα θίγουν καίρια την κοινωνική ανισότητα και τη δυσχερή θέση της γυναίκας.

Από τις 8 Νοεμβρίου θα παρουσιάζεται το έργο του Τενεσί Ουίλιαμς «Λεωφορείον ο Πόθος», με την Αλεξία Καλτσίκη στο ρόλο της Μπλανς Ντυμπουά και τον Άρη Μπαλή στο ρόλο ενός διαφορετικού Κοβάλσκι. Μαζί τους παίζουν οι: Δήμητρα Βλαγκοπούλου, Βασίλης Μαγουλιώτης, Γιώργος Ζυγούρης, Γιάννης Κόραβος, Ιωάννα Ραμπαούνη. Είναι η δεύτερη φορά που ο Δημήτρης Καραντζάς καταπιάνεται με τον Τενεσί Ουίλιαμς (είχε σκηνοθετήσει τον «Γυάλινο κόσμο» στο Θέατρο της οδού Κεφαλληνίας).

Τον Ιανουάριο του 2025 σειρά έχει η «Έντα Γκάμπλερ» του Ερρίκου Ίψεν με την Αγγελική Παπούλια στον ομώνυμο ρόλο. Τέταρτη φορά σκηνοθετεί Ίψεν ο Δημήτρης Καραντζάς. Έχουν προηγηθεί:  «Ο Μικρός Έγιολφ» Φεστιβάλ Αθηνών, «Όταν ξυπνήσουμε εμείς οι νεκροί» Θέατρο Τέχνης και Εθνικό Θέατρο Νορβηγίας και «Βρυκόλακες» Θέατρο Τέχνης). Στην παράσταση επίσης παίζουν οι: Χρήστος Λούλης, Έκτορας Λιάτσος, Φιντέλ Ταλαμπούκας, Ιωάννα Δεμερτζίδου, Τζωρτζίνα Δαλιάνη.

  • Η προπώληση έχει ξεκινήσει.
Προηγούμενο άρθροΥπαρξιακό μεταίχμιο (του Γιάννη Στρούμπα)
Επόμενο άρθρο“Πατρίδα από βαμβάκι”: Η συγγραφέας ως επίμονη ερευνήτρια – Σημειώσεις επιμελήτριας (της Ελένης Κεχαγιόγλου)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ