“Περιπατητικό συνέδριο του ‘Αναγνώστη’ “: Τι είναι; τι θα γίνει;

6
2241

 

 Λίγα λόγια για αρχή

Η ιδέα άρχισε να μας απασχολεί πέρυσι, λίγο μετά το Συνέδριο που κάναμε για την Ελληνική Λογοτεχνία του 21ου αιώνα. Οι ομιλητές,τότε, ήταν κυρίως κριτικοί λογοτεχνίας. Σήμερα θέλουμε να δώσουμε τον λόγο στους συγγραφείς.

«Περιπατητικό συνέδριο του ‘Αναγνώστη’ για νέους πεζογράφους» λοιπόν.

Κατ’ αρχάς, γιατί «περιπατητικό»; Γιατί φιλοδοξούμε να αναδείξουμε προβληματισμούς και σκέψεις με επίκεντρο τη νεότερη ελληνική πεζογραφία, με τρόπο που θα ευνοεί την χαλαρή, παρεΐστικη κουβέντα, ανάμεσα σε συγγραφείς, δημοσιογράφους και αναγνώστες, και λιγότερο μια από καθέδρας διαδοχή αναλύσεων και έτοιμων κειμένων. Γι’ αυτό το λόγο άλλωστε δίνουμε το βήμα σε αρκετούς δημιουργούς, εικοσιπέντε συνολικά τον αριθμό, ώστε να ευνοηθεί η ζύμωση και η ανταλλαγή ιδεών.

Επίσης, τι εννοούμε με τον όρο «νέοι πεζογράφοι»; Θα πει πως θέλουμε να φιλοξενήσουμε ηλικιακά νεαρούς θεράποντες του πεζού λόγου, αλλά εξίσου και μεγαλύτερους, που ωστόσο αναδείχθηκαν και έχουν εκδώσει τον κύριο όγκο του έργου τους εντός του αιώνα που διανύουμε. Και όλα αυτά, με μια διάθεση κοιτάγματος προς το μέλλον, προς εκείνο που έρχεται και που ακόμα προσπαθούμε να το μαντέψουμε ή να το ψυχανεμιστούμε.

Οι θεματικές θα είναι τρεις:

α) Ελληνική πεζογραφία: «Δέντρο ή Νησίδες;» Διερεύνηση της έννοιας της παράδοσης, των γενεών και της επίδρασης στο έργο των νεότερων ελλήνων πεζογράφων. Υπάρχουν «προπάτορες» και «επίγονοι» στην ελληνική πεζογραφία, ή κάθε γενιά διαπραγματεύεται εξ αρχής το ύφος και τη θεματολογία της; Το θέμα εδώ θα είναι η έννοια της συνέχειας στην πεζογραφία μας – κατά πόσο αυτή υφίσταται, ή αν κάθε γενιά πιάνει το μίτο κάθε φορά απ’ την αρχή, συνομιλώντας περισσότερο με διεθνείς επιρροές και λιγότερο με τους εγχώριους δημιουργούς που προηγούνται.

 

H συζήτηση θα γίνει στο Βιβλιοπωλείο επί λέξει 10.30-12.30 (Ακαδημίας 32)

 

β) Ελληνικό Μυθιστόρημα: «Η Μεγάλη Χίμαιρα;» Η μεγάλη φόρμα και η διαρκής αμφισβήτηση της θέσης του μυθιστορήματος στη λογοτεχνία μας. Τι είναι αυτό που κάνει τόσους πολλούς να μιλούν για «ατροφική ανάπτυξη» του μυθιστορήματος στην Ελλάδα; Είναι μια συζήτηση που μοιάζει καταδικασμένη να συνεχίζεται εσαεί, όπως έχουν δείξει και πρόσφατες σχετικές αναλύσεις σε εφημερίδες και λογοτεχνικά περιοδικά, αλλά ακόμα και στο περσινό συνέδριο του «Αναγνώστη». Ποιος ή τι ευθύνεται για την πεποίθηση ότι στην Ελλάδα ευδοκιμούν πραγματικά μονάχα η ποίηση και το διήγημα;

Η συζήτηση θα γίνει στο Βιβλιοπωλείο Free Thinking Zone 12.45- 14.45 (Σκουφά 64)

 

γ) Πεζογραφία και Πραγματικό: η «Δίψα για Πραγματικότητα», η Ιστορία, η Αυτο-μυθοπλασία. Γράφουμε για τη ζωή μιλώντας μόνο για την πραγματικότητα, ή μήπως η λογοτεχνική αλήθεια εξακολουθεί να βρίσκεται στην μυθοπλαστική επινόηση; Σύνορα, όρια και νέοι κανόνες, σε μια εποχή όπου αφηγηματικότητα και παραδοσιακή μυθοπλασία δείχνουν να επανατίθενται εκ βάθρων. Πρόκειται για μια θεματική με τεράστιο ενδιαφέρον, τόσο για τη χώρα μας όσο και διεθνώς, με την επέλαση του auto-fiction, του docu-fiction και όλων των νέων πεζογραφικών ειδών που δείχνουν να προτάσσουν την «αυθεντικότητα» και την «πραγματικότητα» σε βάρος της παραδοσιακής μυθοπλασίας. Επιπλέον, αφορά άμεσα και τα ζητήματα της εκπροσώπησης των μειονοτήτων, των έμφυλων προσδιορισμών και της πολιτικής ορθότητας, που κατά κάποιους έχουν έρθει για να αποκαταστήσουν μια αίσθηση δικαιοσύνης, ενώ κατά άλλους περιορίζουν ανεπανόρθωτα τη δημιουργική ελευθερία των συγγραφέων. Μεγάλα θέματα, σε συντονισμό με την παγκόσμια συνθήκη.

H συζήτηση θα γίνει στο Βιβλιοπωλείο Έναστρον 15.00- 17.00 (Σόλωνος 101)

 

Μια σπονδυλωτή συζήτηση, σε χώρους ζεστούς, φιλικούς, που αποδεδειγμένα αγαπούν το βιβλίο και τη γραφή, και με ανθρώπους που έχουν την πεζογραφία στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και της ζωής τους.

Τι καλύτερο, λοιπόν, για ένα ανοιξιάτικο πρωινό Σαββάτου;

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο ΑΩ ΓΡΑΦΕΣ ΤΟΥ ΡΙΓΟΥΣ
Επόμενο άρθροX. Λιναρδάκη : ένα ηχηρό ποιητικό autofiction (της Βαρβάρας Ρούσσου)

6 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ποτε θα γινει το περιπατητικο συνεδριο; Υπαρχει η προτροπη για πεζοπορια, οι ωρες και τα βιβλιο-καφε, αλλα δεν βρισκω ποιο Σαββατο θα μου δοθει αυτη η ωραια ευκαιρια να περπατησω!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ