Η «καρδιά» των Νεοελληνικών Σπουδών χτυπά στη Βιέννη τον Σεπτέμβριο

0
703

 

Αυτό τον Σεπτέμβριο στη Βιέννη χτυπά η «καρδιά» των Νεοελληνικών Σπουδών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.  Με την υποστήριξη του πρύτανη του Πανεπιστημίου της Βιέννης, η έδρα Νεοελληνικών Σπουδών, το Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών και η Αυστριακή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών ανέλαβαν, κατόπιν αναθέσεως από την Ευρωπαϊκή́ Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών (ΕΕΝΣ), τη διοργάνωση του 7ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Νεοελληνικών Σπουδών. Παίρνοντας τη σκυτάλη από το Πανεπιστήμιο του Λουντ (Lund, Σουηδία), όπου πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο συνέδριο το 2018, το Πανεπιστήμιο της Βιέννης διοργανώνει από τις 11 έως τις 14 Σεπτεμβρίου 2023 τη μεγαλύτερη ακαδημαϊκή συνάντηση Νεοελληνικών Σπουδών στην Ευρώπη, στους χώρους του Campus AAKH του πανεπιστημίου.

Το Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Βιέννης ιδρύθηκε το 1962, από τον περίφημο Βυζαντινολόγο Herbert Hunger (1914-2000), ενώ πρώτος τακτικός καθηγητής στην έδρα Νεοελληνικών Σπουδών από το 1983 υπήρξε ο εξαίρετος ιστορικός της ελληνικής ιστορίας και της ιστορίας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, Gunnar Hering (1934-1994), του οποίου πολλά έργα έχουν μεταφραστεί από τα γερμανικά στα ελληνικά, με πιο γνωστή τη δίτομη Ιστορία των πολιτικών κομμάτων στην Ελλάδα, 1821-1936 (ΜΙΕΤ, 2004). Το τμήμα παρέχει σπουδές και τίτλους προπτυχιακού, μεταπτυχιακού και διδακτορικού επιπέδου, ενώ είναι το μοναδικό πανεπιστημιακό τμήμα στην Αυστρία και ένα από τα σημαντικότερα στην Ευρώπη που ασχολείται με τη συστηματική έρευνα και διδασκαλία της νεότερης και σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, λογοτεχνίας, γλώσσας, τέχνης και πολιτισμού (https://www.byzneo.univie.ac.at). Την έρευνα στηρίζει και η ειδική βιβλιοθήκη Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου, με περίπου 50.000 τόμους και πολλούς διεθνείς επισκέπτες και χρήστες (https://bibliothek.univie.ac.at/fb-byzantinistik/). Από μέλη και φοιτητές του τμήματος ιδρύθηκε το 1988 η Αυστριακή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών (Österreichische Gesellschaft für Neugriechische Studien, ÖGNS), η οποία είναι από το 1995 ιδρυτικό μέλος και συμμετέχει ενεργά στις εκδηλώσεις της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Νεοελληνικών Σπουδών (https://www.eens.org).

Το συνέδριο φέρει τον τίτλο «Προσεγγίσεις και εστιάσεις στον Νέο Ελληνισμό: κείμενα, εικόνες, αντικείμενα, ιστορίες». Οι ανακοινώσεις αφορούν, μεταξύ άλλων, τις μεταναστεύσεις και τις αναγκαστικές μετακινήσεις πληθυσμών (μία από τις κεντρικές θεματικές ενότητες που προτάθηκαν στην πρόσκληση υποβολής ανακοινώσεων, λόγω της χρονικής σύμπτωσης του συνεδρίου με τα εκατό χρόνια από τη συνθήκη της Λωζάνης), χειρόγραφα του ύστερου μεσαίωνα και έντυπα των πρώιμων νεότερων χρόνων, την νεότερη και σύγχρονη λογοτεχνία (με κεντρικό άξονα ζητήματα ιστορικής μνήμης), τη μετάφραση και τη συγκριτική φιλολογία, το θέατρο, τον κινηματογράφο και τον τύπο, καθώς και την ιστορία και τη συγχρονία, αλλά και τη διδακτική της ελληνικής γλώσσας.

Την σημασία του συνεδρίου καταδεικνύει η συμμετοχή 280 ομιλητών και ομιλητριών από 25 χώρες. Οι ανακοινώσεις εγκρίθηκαν μετά από διπλή ανώνυμη αξιολόγηση του συνόλου των περιλήψεων που είχαν υποβληθεί (double blind peer review). Γλώσσες του συνεδρίου είναι η ελληνική και η αγγλική. Το συνέδριο υποστηρίζουν με ποικίλους τρόπους και με οικονομική χορηγία η Σχολή Ιστορικών και Πολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Βιέννης, η Πόλη της Βιέννης, το Υπουργείο Πολιτισμού της Ελλάδας και το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας της Κύπρου, καθώς και το Κληροδότημα Τσίτερ-Κοντοπούλου του Τμήματος Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών, η Ευρωπαϊκή́ Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών και η Αυστριακή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών.

Τους εναρκτήριους χαιρετισμούς κατά την έναρξη του συνεδρίου, τη Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2023, θα απευθύνουν η αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου της Βιέννης, Manuela Baccarini, ο αντικοσμήτωρ της Σχολής Ιστορικών και Πολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Βιέννης, Gerald Moers, ο αντιπρόεδρος του Τμήματος Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών, Andreas E. Mueller, ο πρόεδρος της ΕΕΝΣ, Βασίλειος Σαμπατακάκης, και η κάτοχος της έδρας Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Βιέννης και πρόεδρος της ÖGNS, Μαρία Α. Στασινοπούλου.

 

info

7ο Ευρωπαϊκό́ Συνέδριο Νεοελληνικών Σπουδών, 11-14 Σεπτεμβρίου 2023

https://7th-european-congress-of-modern-greek-studies.univie.ac.at

Πρόγραμμα του Συνεδρίου

Προηγούμενο άρθροΗ διαρκής επινόηση του εαυτού (γράφει η Παγώνα – Νίκη Ευσταθοπούλου)
Επόμενο άρθροΟ πειρασμός του Καζαντζάκη όταν ο Orwell πέθαινε στην Καταλωνία (της Σοφίας Σ. Κιόρογλου)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ