Δυο-τρία πράγματα που πρέπει να ξέρω για τα Βραβεία Αναγνώστη (αύριο Πέμπτη, 8μμ, Μουσείο Μπενάκη)

0
948

(επιμ. Ο ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ)

 

Τα Λογοτεχνικά Βραβεία Αναγνώστη θα απονεμηθούν φέτος για 12η φορά αύριο, Πέμπτη 13 Ιουνίου, στις 8μμ σε τελετή που θα γίνει στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138).

Φέτος το Μεγάλο Τιμητικό Βραβείο θα απονεμηθεί στην Λίζυ Τσιριμώκου, ομότιμη καθηγήτρια, δοκιμιογράφο και μεταφράστρια Λίζυ Τσιριμώκου.

Το Βραβείο Νίκου Θέμελη θα απονεμηθεί στον Κώστα Φέρρη και την Πέρσα Κουμούτση για το βιβλίο τους. Η Γέφυρα των λεμονιών(εκδ. Ποταμός)

Τα υπόλοιπα Βραβεία θα ανακοινωθούν στη διάρκεια της τελετής.

 

Πώς δουλεύουν οι Επιτροπές των Βραβείων

Επειδή πολλές συζητήσεις γίνονται για τα Βραβεία, το πως απονέμονται, ποια είναι τα κριτήρια, ποιες οι διαδικασίες ας δούμε πώς γίνεται όλο αυτό.

Οι Κριτικές Επιτροπές των Βραβείων του Αναγνώστη δουλεύουν ως εξής: παίρνουν υπόψη τους τις λίστες της Βιβλιονετ, τους καταλόγους των εκδοτών και μεμονωμένες εκδόσεις που έρχονται στα γραφεία του Αναγνώστη και αρχίζουν το «ψιλοκοσκίνισμα». Αφαιρούνται στην αρχή οι επανεκδόσεις, οι συλλογικές εκδόσεις, τα ελληνικά βιβλία που έχουν γραφτεί στο εξωτερικό από έλληνες αλλά εκδόθηκαν στην χώρα μας μεταφρασμένα. Κατόπιν οι επιτροπές σε διαδοχικές συνεδριάσεις «μικραίνουν» τις λίστες μέχρι να καταλήξουν στις τελικές (συνήθως) δεκάδες. Σε κάποιες κατηγορίες προηγείται εργασία ανά ομάδες 2-3 μελών της επιτροπής  για να διευκολυνθεί η λειτουργία της επιτροπής.

Σε αυτή τη διαδικασία υπάρχουν συμφωνίες και ασυμφωνίες. Συγκλίσεις και αποκλίσεις. Έντονες συζητήσεις αλλά και ομοφωνίε.  Σε κάποιες περιστάσεις δεν αποφεύγεται και η εσωτερική ψηφοφορία για να καταρτιστεί η τελικά δεκάδα της λίστας. Τα μέλη των επιτροπών γνωρίζουν ότι πρόκειται για δημιουργικές, ζωντανές και ευχάριστες διαδικασίες.

Μετά τη δημοσίευση των μικρών λιστών οι επιτροπές δεν ξανασυναντιούνται. Δύο μέρες πριν την τελετή αρχίζει η ψηφοφορία , η οποία γίνεται μυστικά. Τα μέλη των επιτροπών αποστέλλουν την δική τους αξιολόγηση στην δικηγόρο Αθανασία Τριανταφυλλοπούλου, η οποία και ανοίγει τους φακέλους και δίνει τα τελικά αποτελέσματα που ανακοινώνονται στη διάρκεια της τελετής.

Η μυστική ψηφοφορία επιλέχτηκε για να προστατευθούν τα μέλη των δύο επιτροπών και να μην πιέζονται από εξωτερικούς παράγοντες. Επίσης η μυστική ψηφοφορία αφαιρεί τη δυνατότητα συμψηφισμών και συναλλαγών που δημιουργούνται αναπόφευκτα όταν οι επιτροπές πρέπει να καταλήξουν δια ζώσης στο τελικό αποτέλεσμα.

Εννοείται και ο καθένας το καταλαβαίνει ότι πρόκειται για τις αποφάσεις μιας ομάδας επτά και αντιστοίχως για τα παιδικά πέντε ατόμων. Η διαφορά είναι ότι τα μέλη των επιτροπών αυτών έχουν ως κύριο επάγγελμα το βιβλίο, και οι περισσότεροι από αυτούς/ες είναι κριτικοί βιβλίων. Που σημαίνει ότι διαβάζουν βιβλία όλο τον χρόνο, έχουν εποπτεία των βιβλίων κάθε συγγραφέα και μπορούν να κρίνουν ασφαλέστερα από κάποιον που το βιβλίο δεν είναι η κύρια δουλειά του, θα έμπαινε σε μια επιτροπή και θα έπρεπε να διαβάσει μερικές εκατοντάδες βιβλία σε διάστημα 2-3 μηνών.

 

Οι Κριτικές Επιτροπές είναι οι εξής:

 

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΡΙΣΗΣ ΓΙΑ ΒΙΒΛΙΑ ΕΝΗΛΙΚΩΝ

Αγγελής Δημήτρης, ποιητής, διευθυντής περ.Φρέαρ. Γιώργος Περαντωνάκης, κριτικός λογοτεχνίας.Γιάννης Μπασκόζος,  διευθυντής περ. Ο Αναγνώστης, συγγραφέας. Βαρβάρα Ρούσσου, ΕΔΙΠ, Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, κριτικός ποίησης.Αριστοτέλης Σαΐνης, κριτικός λογοτεχνίας. Κατερίνα Σχινά, κριτικός λογοτεχνίας, μεταφράστρια. Βαγγέλης Χατζηβασιλείου, κριτικός λογοτεχνίας

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΡΙΣΗΣ ΒΙΒΛΙΩΝ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ

Ελένη Γεωργοστάθη, συγγραφέας, κριτικός, Αγγελική Γιαννικοπούλου, Καθηγήτρια Παιδικής Λογοτεχνίας ΕΚΠΑ, Άντα Κατσίκη-Γκίβαλου, ομότιμη καθηγήτρια ΕΚΠΑ. Χαρά Μαραντίδου, εικαστικός. Αγγελική Φουρνάρη, Βιβλιοθηκονόμος.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΡΙΣΗΣ ΒΙΒΛΙΟΥ ΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΥΠΟΤΕΧΝΙΑ

Δημήτρης Αρβανίτης, γραφίστας, Γιάννης Κουρούδης, γραφίστας, Γιώργος Ματθιόπουλος, επ.καθηγητή στο Τμήμα Γραφιστικής και Οπτικής Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής .

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο«Σα μπαίνη το καράβι της αγάπης»: Εκατό χρόνια από το Α΄Υπερρεαλιστικό Μανιφέστο
Επόμενο άρθρο«Το καλοκαίρι της Κάρμεν», του Ζαχαρία Μαυροειδή (του Θόδωρου Σούμα)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ