Αρχίζει το συνέδριο : Η Επανάσταση του 1821 και οι Νεοελληνικές Τέχνες (14 και 15/4)

0
864

 

 

Το ηλεκτρονικό περιοδικό O Αναγνώστης”  συμμετέχει στην οργάνωση του   επιστημονικού συνεδρίου με θέμα: «Η Επανάσταση του 1821 και οι Νεοελληνικές Τέχνες», την Πέμπτη 14 και την Παρασκευή 15 Απριλίου 2022 στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος Θεοχαράκη. Το διήμερο συνδιοργανώνεται με το Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη  στο πλαίσιο των επετειακών δράσεων της “Πρωτοβουλίας 1821-2021”.

Καμία επανάσταση δεν έγινε χωρίς να αποτυπωθεί στην τέχνη και χωρίς η τέχνη να επηρεάσει τις συνειδήσεις των αγωνιστών. Διακόσια χρόνια μετά ποια ήταν η συμβολή της τέχνης στην Επανάσταση του 1821 και ποια η συμβολή της Επανάστασης στην τέχνη; Συμβάδισαν και με ποιο τρόπο οι τέχνες με την καθημερινότητα του Αγώνα;  Ποια ήταν η σχέση των καθημερινών ανθρώπων της εποχής με την τέχνη; Ποιοι ήταν οι καλλιτέχνες που αποτύπωσαν  τα πάθη και τους αγώνες; Ποιες ήταν οι μορφές με τις οποίες η τέχνη εξέφρασε το επαναστατικό πνεύμα; Και τέλος ποιο ήταν το απόσταγμα της τέχνης που δημιουργήθηκε λίγο πριν, κατά και αμέσως μετά την Επανάσταση και τι προσλαμβάνουμε εμείς σήμερα από αυτό; Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που θα συζητηθούν από έγκυρους ερευνητές, ακαδημαϊκούς, πανεπιστημιακούς καθηγητές και καλλιτέχνες στο διεπιστημονικό συνέδριο, οι θεματικές του οποίου αφορούν τη λογοτεχνία, τη μουσική, το θέατρο, την εκκλησιαστική τέχνη και τη νεοελληνική γλυπτική.

Οι διήμερες εργασίες του συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν δια ζώσης στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος Θεοχαράκη (Βασ. Σοφίας 9 και Μέρλιν 1, Τ.Κ. 10 671, Αθήνα) και θα προβάλλονται διαδικτυακά μέσω των καναλιών επικοινωνίας του Ιδρύματος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η είσοδος στο αμφιθέατρο επιτρέπεται με την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή πιστοποιητικού νόσησης.

 

Οι διήμερες εργασίες του συνεδρίου «Η Επανάσταση του 1821 και οι Νεοελληνικές Τέχνες» θα πραγματοποιηθούν δια ζώσης στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος Θεοχαράκη (Βασ. Σοφίας 9 και Μέρλιν 1, Τ.Κ. 10 671, Αθήνα) και θα προβάλλονται διαδικτυακά στη σελίδα του Ιδρύματος στο Facebook [https://www.facebook.com/thf.gr/@thf.gr

Μάθετε περισσότερα – αναζητήστε το αναλυτικό πρόγραμμα του συνεδρίου:

Πρωτοβουλία 1821-2021: https://www.protovoulia21.gr/

Περιοδικό «O Αναγνώστης»: https://www.oanagnostis.gr/

Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη: https://thf.gr/

 

Αναλυτικά το Πρόγραμμα

1821_Art_Conference_Program (1)

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθροΤο Ιστορικό Αρχείο του ΕΚΠΑ… διαβάζει για το Πανεπιστήμιο (του Σπύρου Κακουριώτη)
Επόμενο άρθροΜισέλ Ουελμπέκ, ο δυσοίωνος προφήτης της παρακμής και της αγάπης (της Δήμητρας Ρουμπούλα)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ