15 χρόνια Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού – βοηθάμε να γίνουν τα δικαιώματα πράξη

0
385

 

 

Το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού (Δίκτυο) γιορτάζει φέτος 15 χρόνια από τη σύστασή του ως σωματείο μη κερδοσκοπικό …

Η επέτειος των 15 μχρόνων συμπίπτει με μια, ακόμη πιο σημαντική επέτειο: αυτή της συμπλήρωσης 30 χρόνων από την υιοθέτηση της Διεθνούς Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Παιδιού́ (ΣΔτΠ) από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Η σημασία της συγκεκριμένης Σύμβασης είναι αδιαμφισβήτητη: Μέσω αυτής, για πρώτη φορά στην ιστορία, το παιδί αναγνωρίστηκε ως ολοκληρωμένη ανθρώπινη ύπαρξη, με εγγενή αξιοπρέπεια, αναπτυσσόμενη αυτονομία και κατοχυρώθηκε ως υποκείμενο δικαιωμάτων, τα οποία δεν συνιστούν επιλογή, αλλά υποχρέωση και ευθύνη όλων να τα προασπίζουν και να τα σέβονται.

Από τη θεωρία όμως στην πράξη η απόσταση είναι μεγάλη και οι προκλήσεις στην εφαρμογή των δικαιωμάτων του παιδιού παραμένουν αμείωτες σε ολόκληρο τον κόσμο, καθώς και στην Ελλάδα. Το Δίκτυο, εδώ και 15 χρόνια βοηθά να υπερκεραστούν οι προκλήσεις και τα δικαιώματα να γίνουν πράξη. Με παρεμβάσεις σε αρμόδιους φορείς και αρχές, με ενέργειες ευαισθητοποίησης αλλά κυρίως με δράσεις που απευθύνονται στα ίδια τα παιδιά, το Δίκτυο προσπαθεί να συμβάλει στην κατανόηση και εφαρμογή όσων ορίζει η ΣΔτΠ.

Από την πρώτη μέρα της λειτουργίας του, το Δίκτυο με την εξειδικευμένη ομάδα του (κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους, δικηγόρους, παιδαγωγούς, λογοθεραπευτές κ.α.) αλλά και τους εθελοντές του, με τη Δανειστική Βιβλιοθήκη του (που πλέον αριθμεί 7000 ελληνικούς και δίγλωσσους τίτλους), την Πλανόδια Βιβλιοθήκη του (που επισκέπτεται καθημερινά σχολεία, πλατείες και προσφυγικούς καταυλισμούς), αλλά και τα υπόλοιπα διαπαιδαγωγικά, ψυχαγωγικά και πολιτιστικά προγράμματά του (όπως την εφημερίδα «Αποδημητικά Πουλιά», την εφηβική Θεατρική του Ομάδα κλπ), καθώς και τις δημιουργικές και άτυπης μορφής εκπαίδευσης δράσεις του, δίνει σε όλα τα παιδιά, χωρίς εξαιρέσεις, βήμα έκφρασης και χώρο ώστε να κάνουν κτήμα τους τα δικαιώματά τους και να γίνουν τα ίδια ενεργοί πολίτες, που σέβονται και προασπίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά και το περιβάλλον.

Από όλες τις παραπάνω δράσεις την προηγούμενη χρονιά επωφελήθηκαν 8265 παιδιά. Με τη βοήθειά σας μπορεί να συνεχίσει και να κάνει  τη διαφορά για ακόμη περισσότερα παιδιά.

Μάθετε περισσότερα για το Δίκτυο και πως να  βοηθήσετε στο www.ddp.gr

 

Προηγούμενο άρθροΆτομο και όχλος (γράφει ο Ελευθέριος Μακεδόνας για 4 διεθνείς ταινίες)
Επόμενο άρθροΕκδοχές μιας σύγχρονης ουμανιστικής διηγηματικής (της Άννας Αφεντουλίδου)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ