του Δημήτρη Β. Τριανταφυλλίδη (ανταπόκριση).
Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά και στις 80 περιφέρειες της Ρωσίας, περισσότερες από 1000 βιβλιοθήκες, μουσεία, βιβλιοπωλεία, γκαλερί και art café τη νύχτα του Σαββάτου 26 Απριλίου άνοιξαν τις πύλες τους για να υποδεχτούν το κοινό για τους γιορτασμούς της «Νύχτας βιβλίου».
Παρόλο που ο θεσμός διανύει την παιδική του ηλικία στη Ρωσία, είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι χιλιάδες κόσμου συμμετέχει με ενθουσιασμό. Πραγματοποιούνται συναντήσεις με συγγραφείς, ποιητές και δοκιμιογράφους, γίνονται ολονύχτιες αναγνώσεις και απαγγελίες, παρουσιάσεις βιβλίων και λευκωμάτων. «Εδώ και τρία χρόνια, εκατομμύρια κατοίκων της Ρωσίας συμμετείχαν στις εκδηλώσεις αυτού του θεσμού», δήλωσε η Αλεξάντρα Βαχρουσιόβα που ήταν μία από εκείνους που ανέλαβαν την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση.
* * *
Ανακοινώθηκαν οι νικητές του λογοτεχνικού «Ρωσικού βραβείου», το οποίο επιβραβεύει έργα συγγραφέων που γράφουν στη ρωσική γλώσσα σε διάφορες χώρες του κόσμου.
Στην κατηγορία «Ποίηση» το πρώτο βραβείο απονεμήθηκε στον Αντρέι Πολιακόφ από τη Συμφερούπολη. Τη δεύτερη θέση κατέλαβε ο Σαμσάμπ Αμπτουλάγιεφ από τη Φεργκάνα και την τρίτη ο Νιντζάτ Μαμέντοφ από το Μπακού.
Στην κατηγορία «Μικρή πρόζα» το πρώτο βραβείο δόθηκε στον Ιλιά Οντέγκοφ από την Άλμα Ατά, τη δεύτερη θέση κατέλαβε ο Αλεξάντρ Στέσιν από τη Νέα Υόρκη και τη τρίτη η Γιλένα Σταζκίναγια από το Ντονέτσκ.
Στην κατηγορία «Μεγάλη πρόζα» πρώτος νικητής ήταν ο Σάσα Φιλιππένκο από το Μίνσκ, τη δεύτερη και τρίτη θέση κατέλαβαν ο Αλεξέι Νικίτνι από το Κίεβο και Βαλέρι Μποτσκόφ από την Ουάσιγκτον, αντίστοιχα.
Ειδικό βραβείο και τιμητικό δίπλωμα της οργανωτικής και κριτικής επιτροπής «Για τη συμβολή του στην ανάπτυξη και διάσωση των παραδόσεων της ρωσικής κουλτούρας εκτός της Ρωσικής Ομοσπονδίας» απονεμήθηκε στον Ζωρζ Νιβά, ιστορικό της λογοτεχνίας, μεταφραστή του Αντρέι Μπέλι και του Αλεξάντρ Σολζενίτσιν στη γαλλική γλώσσα.
* * *
Ένα βιβλίο με αυτόγραφο της Μαρίνας Τσβετάγιεβα πρόκειται να πωληθεί στη δημοπρασία σπάνιων βιβλίων «Από τον Ζουκόφσκι και τον Πούσκιν μέχρι την Τσβετάγιεβα και την Αχμάτοβα» στον οίκο «Παλαιοβιβλιοπωλείο» της Μόσχας.
Συνολικά θα δημοπρατηθούν περίπου 1000 σπάνια βιβλία, μεταξύ των οποίων βρίσκονται εκδόσεις των έργων του Πούσκιν και ποιητών του περιβάλλοντός του όσο εκείνοι ζούσαν, οι πρώτες εκδόσεις έργων του Βενενιτίνοφ, Γιάζικοφ, Μπαρατίνσκι και Μπατουσκόφ, ένας χειρόγραφος κατάλογος του διάσημου ποιήματος του Λέρμοντοτ «Ο θάνατος του ποιητή». Ανάμεσα σε όλα αυτά, την ιδιαίτερη προσοχή του κοινού και τον αγοραστών έχει συγκεντρώσει ένα βιβλίο με χειρόγραφη αφιέρωση της Μαρίνας Τσβετάγιεβα στον Κερένσκι, τον δημοκρατικά εκλεγμένο πρωθυπουργό της Ρωσίας που ανέτρεψαν βίαια οι μπολσεβίκοι το 1917.
Σύμφωνα με όσα δήλωσαν οι διοργανωτές της δημοπρασίας, πρόκειται για μια ιδιωτική συλλογή, την οποία συγκέντρωσε ο ιδιοκτήτης της τα τελευταία 20 και πλέον χρόνια. Το βιβλίο με τη χειρόγραφη αφιέρωση της Μαρίνας Τσβετάγιεβα αναμένεται να πωληθεί μεταξύ 16 και 22 χιλιάδων δολαρίων. Η Μαρίνα Τσβετάγιεβα το Φεβρουάριο του 1924 στην Πράγα, έγραψε την αφιέρωση στο αντίτυπο της ποιητικής της συλλογής «Τσάρος – παρθένος» που χάρισε στον Κερένσκι με τα λόγια «Στον αγαπητή Αλεξάντρ Φιοντόροβιτς Κερένσκι – ένα ρωσικό παραμύθι όπου τίποτα δεν πηγαίνει καλά. Μαρίνα Τσβετάγιεβα».
* * *
Ο Βλαντίμιρ Σορόκιν, η Σβετλάνα Αλεξέγιεβιτς και ο Γιούρι Αράμποφ περιλαμβάνονται στους υποψήφιους του λογοτεχνικού βραβείου «Μεγάλο βιβλίο». Στον κατάλογο των υποψηφίων περιλαμβάνονται 29 έργα. Ανάμεσα τους η «Τελλούρια» του Βλαντίμιρ Σορόκιν, που πέρσι κέρδισε το βραβείο «Ρωσικό Booker», το έργο «Χρόνος από δεύτερο χέρι» της υποψήφιας για το βραβείο Νόμπερλ Σβετλάνα Αλεξέγιεβιτς και «Σύγκρουση με την πεταλούδα» του Γιούρι Αράμπορ, νικητή του φεστιβάλ των Καννών για το σενάριο της ταινίας «Μολώχ». Το βραβείο διεκδικούν επίσης το έργο «Δηλητήριο και μέλι» του Γιούρι Μπούιντα, «Οι χρυσαλίδες του Χαρμπίν» του Αντρέι Ιβανόφ, «Η σκήτη» του Ζαχάρ Πριλεπίν, το «1993» του Σεργκέι Σαργκουνόφ και άλλα. Τα ονόματα των νικητών θα ανακοινωθούν στα τέλη του Μαΐου στο περίφημο πλέον Λογοτεχνικό Δείπνο. Ο νικητής θα εισπράξει 6.1 εκατομμύρια ρούβλια, από τον ιδρυτή του βραβείου, το «Κέντρο για την υποστήριξη της ημεδαπής γραμματείας».