Βραβεία ΙΒΒΥ 2023, ελληνικό τμήμα

0
310
Δόθηκαν χθες τα Βραβεία του  Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου (ΙΒΒΥ).
Βραβείο «Πηνελόπη Μαξίμου» σε συγγραφέα βιβλίου αφήγησης βραχείας φόρμας για παιδιά: απονέμεται στον Μάκη Τσίτα για το βιβλίο Έρχεται ο γίγαντας, Εκδόσεις Μεταίχμιο.
Βραβείο σε εικονογράφο και σε συγγραφέα εικονοβιβλίου (picture book ή graphic novel) για την εικονογράφηση και για το κείμενο: απονέμεται στην Ίριδα Σαμαρτζή (εικονογράφηση) και στη Μαρία Παπαγιάννη (συγγραφή) για το βιβλίο Στο Πικεφί, Εκδόσεις Πατάκη.
Βραβείο «Φανή Αποστολίδου» σε συγγραφέα εκτενούς αφηγήματος για παιδιά μεγάλων τάξεων Δημοτικού και Γυμνασίου: απονέμεται στη Λίλη Λαμπρέλλη για το βιβλίο Το πέρασμα. Αϊβαλί-Μυτιλήνη, 1922, Εκδόσεις Πατάκη.
Βραβείο σε συγγραφέα εφηβικού – νεανικού βιβλίου για εφήβους και νέους: απονέμεται στον Πολυχρόνη Κουτσάκη για το βιβλίο Φωτιά, Εκδόσεις Καστανιώτη.
Βραβείο «Βίτω Αγγελοπούλου» σε συγγραφέα βιβλίου με πληροφοριακά κείμενα (γνώσεων) για παιδιά: απονέμεται στην Ιουλίτα Ηλιοπούλου για το βιβλίο Ο Ελύτης για παιδιά, Εκδόσεις Ίκαρος.
Βραβείο σε ξένο συγγραφέα, Έλληνα εκδότη και μεταφραστή βιβλίου μεταφρασμένου στα
ελληνικά για παιδιά ή νέους:
α) για παιδιά έως 12 ετών: απονέμεται στη Mary Richards (συγγραφή), στον Ηλία Μαγκλίνη
(μετάφραση) και στις Εκδόσεις Καπόν για το βιβλίο Η ιστορία των λέξεων για παιδιά.
β) για εφήβους και νέους/νέες: απονέμεται στην Kimberly Brubaker Bradley (συγγραφή), στη Βάσια Τζανακάρη (μετάφραση) και στις Εκδόσεις Παπαδόπουλος για το βιβλίο Μας μεγάλωσαν λύκοι.
Βραβείο «Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου» σε πρωτοεμφανιζόμενο συγγραφέα βιβλίου για παιδιά ή νέους: στη Δανάη Δραγωνέα για το βιβλίο Το νησί της βροχής. Ένα μυστικό ημερολόγιο, Εκδόσεις Α.Α.Λιβάνη.
Βραβείο σε συγγραφέα για τη διασκευή λογοτεχνικού έργου της ελληνικής ή παγκόσμιας
λογοτεχνίας για παιδιά και νέους: απονέμεται στον Cob Kanellos για το βιβλίο Ο θησαυρός της Βαγίας (συγγραφή Ζωρζ Σαρή), Εκδόσεις Πατάκη.
Ειδικό βραβείο σε εικονογράφο για την εικονογράφηση βιβλίου με εικόνες για παιδιά και νέους*:
απονέμεται στον Αχιλλέα Ραζή για την εικονογράφηση του βιβλίου Είναι τέρας; (συγγραφή Αχιλλέας  Ραζής), Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο.
Προηγούμενο άρθροΗ πραγματικότητα είναι τέχνη και η τέχνη είναι πραγματικότητα (του Θανάση Αγάθου)
Επόμενο άρθρο«Goodbye, Lindita»: ένα «αντίο» κι ένα καλωσόρισμα (της Όλγας Σελλά)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ