Ο Στρατής και ο Cereus (της Μαρίζας Ντεκάστρο)

0
369

της Μαρίζας Ντεκάστρο

 

΄Ένα βραδάκι, θα ’ταν ασφαλώς κάπου στη μέση της πορείας του περιοδικού, συναντηθήκαμε, σύσσωμη η τότε συντακτική επιτροπή του Α, για να συζητήσουμε μετά φαγητού ρεφενέ και να προγραμματίσουμε, δεν θυμάμαι τι.

Σ’ εκείνη τη συνεδρίαση κατέφθασαν όλοι, όπως το ’χαμε συνήθειο, με κρασιά, ξηροκάρπια φαγώσιμα και οπωσδήποτε γλυκό, παρέλαβα όμως και κάτι ομολογουμένως εντελώς ανορθόδοξο. Ο Στρατής εμφανίστηκε με ένα κομμάτι κάκτου, φερμένου, έχω την εντύπωση, από την Αριζόνα. «Ανθίζει νύχτα για λίγες ώρες, Μαρίζα. Φρόντισε να τον προλάβεις!»

Εκείνη τη στιγμή δεν συγκράτησα την επιστημονική ονομασία του φυτού. Συγκράτησα μόνο την ιδιορρυθμία του να ανθίζει στο σκοτάδι και έτσι τον έψαξα, και νομίζω πως τον βρήκα ανάμεσα στις δεκάδες φωτογραφίες κάκτων στο google: Epiphyllum Oxypetalum Cereus, της οικογένειας των κάκτων που ανοίγουν το λουλούδι τους μεσονυχτίς.

Ο Cereus άνθισε μια μοναδική φορά όταν ο Στρατής Χαβιαράς ήταν ήδη άρρωστος, και μετά τίποτα.

Τον βάφτισα Κάκτο του Στρατή και μεγαλώνει, μεγαλώνει στιλπνός στην πρώτη του γλάστρα, και εξακολουθεί κυριολεκτικά να θεριεύει με την ίδια καταπληκτική δύναμη και ταχύτητα εκεί όπου τυχαία έχωσα μερικά κλαδιά του.

Τώρα, δυο χρόνια μετά το πέταγμα του δωρητή του σε άλλους ουρανούς και στα δεκάχρονα του Α, τον παραφυλάω καθώς ετοιμάζει το δώρο του φίλου που λείπει.

Το λουλούδι του φύτρωσε από ένα φύλλο, έμεινε πέντε έξι μέρες κρεμασμένο, βαρύ και μυτερό κοιτάζοντας τις ρίζες του, μετά πήρε δύναμη, άλλαξε με φόρα πορεία και στράφηκε προς τα πάνω όμοιο με αγκαθωτό φυτικό αγκίστρι.

14 Ιουνίου 2022. Με το πρώτο σκοτάδι ο Cereus, ο κάκτος του Στρατή, μου χάρισε ένα μεγάλο λευκό ευωδιαστό λουλούδι…

 

ωτό

 

Με τον Στρατή, διαβάζαμε τα γραπτά ο ένας του άλλου, όμως μας θυμάμαι τις πιο πολλές φορές να μιλάμε για κηπουρική.

Προηγούμενο άρθροΣτην Ζατέλη το Μεγάλο βραβείο του “Α” , στον Φαίδωνα Ταμβακάκη το βραβείο Νίκου Θέμελη
Επόμενο άρθροΣήμερα η γιορτή του βιβλίου -10α Βραβεία Αναγνώστη 8μμ. Μουσείο Μπενάκη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ