της Όλγας Σελλά
Μ’ ένα πολύ συγκινητικό βίντεο και με τη συνύπαρξη όλων των γενιών του ελληνικού θεάτρου, με φόντο τόπους που συνδέονται και με τους χώρους δράσης του Φεστιβάλ Αθηνών και με την ταυτότητα του τόπου –τη φύση, τα μνημεία και την ιστορία της-, ολοκληρώθηκε χθες το μεσημέρι η παρουσίαση του προγράμματος όλων των εκδηλώσεων. Στην εμβληματική πλέον έδρα του Φεστιβάλ στην Αθήνα, στην Πειραιώς 260, που κι αυτή έχει γενέθλια, αφού πέρασαν κιόλας 20 χρόνια από τότε που ο Γιώργος Λούκος, με παρέα τον Λευτέρη Βογιατζή και όχημα το αξέχαστο μηχανάκι του, ανακάλυψαν το σημείο και επέλεξαν αυτό το παλιό εργοστάσιο για έδρα του Φεστιβάλ Αθηνών. Το βιντεάκι ακολούθησε ένα παρατεταμένο χειροκρότημα για τα γενέθλια των 70 χρόνων του Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου, για το φετινό πρόγραμμα που μόλις είχε παρουσιάσει η καλλιτεχνική διευθύντριά του, Κατερίνα Ευαγγελάτου, για την παρουσία της στην κεφαλή του θεσμού εδώ και έξι χρόνια.
Και ήταν φανερή η συγκίνησή της για την ολοκλήρωση μιας ακόμη διαδρομής, για τον σχεδιασμό ενός ακόμη προγράμματος και την υποδοχή του. Σ’ έναν θεσμό που «επί επτά δεκαετίες, το Φεστιβάλ υπήρξε πυξίδα πολιτιστικής εξέλιξης, ένας ιδανικός τόπος όπου η φωνή του Αρχαίου Δράματος αντηχεί στον σύγχρονο κόσμο, όπου το Θέατρο, η Μουσική και ο Χορός, μέσα από πρωτοπόρες ερμηνείες, συνομιλούν με αιώνιες υπαρξιακές αναμετρήσεις, δημιουργώντας νέες κοινότητες», όπως είπε η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ.
Και πράγματι, το φετινό πρόγραμμα έχει 107 εκδηλώσεις, περίπου 3.000 καλλιτέχνες, έχει προτάσεις, έχει νέα πρόσωπα, έχει θέματα που απασχολούν την κοινωνία, δίνει χώρο στη νεότερη γενιά, χωρίς να παραγκωνίζει τις ενδιάμεσες και τις παλαιότερες γενιές, απευθύνεται σε ενδιαφέροντα που αφορούν τις ευαισθησίες των σκεπτόμενων πολιτών, για την ιστορία, το σήμερα, το μέλλον. Γιορτινή και επετειακή και η οπτική ταυτότητα του 70ού Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου (αφίσες, τετράδια, τσάντες πάνινες, τα μπάνερ που είχαν διακοσμήσει τον Χώρο Δ της Πειραιώς 260 που φιλοξένησε τη συνέντευξη Τύπου). Μορφές και στιγμές του Φεστιβάλ, στη διάρκεια των 70 αυτών χρόνων, φιλοτεχνημένες μ’ έναν ξεχωριστό τρόπο από την ομάδα Beetroot.
Μια ακόμη ευχάριστη έκπληξη: φέτος ήταν έτοιμο από τώρα το πλήρες έντυπο πρόγραμμα του Φεστιβάλ, που επιμελήθηκε η Δήμητρα Κονδυλάκη.
Η προπώληση για όλες τις εκδηλώσεις, και στην Αθήνα και στην Επίδαυρο, ξεκίνησε ήδη.

Φεστιβάλ Αθηνών 2025
Σήμερα μάθαμε τους καλλιτέχνες, Έλληνες και ξένους, που καλούν το αθηναϊκό –και όχι μόνο- κοινό να παρακολουθήσει τους προβληματισμούς, τις προσεγγίσεις, την αισθητική τους. Τα σημαντικότερα σημεία;
– Μια ισχυρότατη παρουσία γυναικών καλλιτέχνιδων, απ’ όλες τις χώρες του πλανήτη με τίτλο «Τρομερές γυναίκες». Γυναίκες τρομερές, με βαθύ καλλιτεχνικό αποτύπωμα, όπως η Αριάν Μνουσκίν και το Θέατρο του Ήλιου, που ανοίγει το πρόγραμμα του Φεστιβάλ στην Αθήνα, με μια παράσταση που συνομιλεί με πρόσφατα γεγονότα, με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία. Τίτλος της παράστασης «Εδώ έχει δράκους». Από το 2011 και τους «Ναυαγούς της τρελής ελπίδας» έχουμε να δούμε δουλειά της στην Αθήνα, με εξαίρεση την παράσταση Kanata (το 2019 στη Στέγη), την μόνη του θιάσου της που εμπιστεύτηκε στον Ρομπέρ Λεπάζ.

Δίπλα της, στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ, «γυναίκες τολμηρές, νεότερης γενιάς, πρωτοεμφανιζόμενες στις σκηνές μας είτε αναγνωρισμένες και βραβευμένες, πρέσβειρες διαφορετικών καλλιτεχνικών γλωσσών, φορείς νέων ιδεών, επίμονες και ξεχωριστές, δίνουν πνοή στο ελληνικό και διεθνές πρόγραμμά μας. Η Καρολίνα Μπιάνκι, η Ελίνε Άρμπο, η Ντάρια Ντεφλοριάν, η Φέι Ντρίσκολ, η Μιτ Βάρλοπ αλλά και η Κατερίνα Γιαννοπούλου, η Σοφία Καραγιάννη, η Έλενα Μαυρίδου, η Ιώ Βουλγαράκη και πολλές ακόμα επικεφαλής καλλιτέχνιδες του φετινού προγράμματος ενώνουν τις φωνές τους στις σκηνές μας».
– Τον πολύ ενδιαφέροντα κύκλο «Η σκηνή των βιβλίων», όπου θα δούμε οκτώ παραστάσεις, 6 ελληνικές και δύο ξένες, βασισμένες σε σημαντικά κείμενα της λογοτεχνίας. Ανάμεσά τους και τρία Νόμπελ: Ανί Ερνό, Χαν Γκανγκ και Ζοζέ Σαραμάγκου.
– Τον κύκλο «Ρίζες» που «σηματοδοτεί την επιστροφή στις ρίζες του θεατρικού λόγου και της ελληνικής παράδοσης με πέντε θεατρικά έργα – από τον Κατσούρμπο του Χορτάτση (σε σκηνοθεσία Γιάννου Περλέγκα) έως μια μετα-αποκαλυπτική εκδοχή του Καραγκιόζη, και από τα κωμικά «νούτικα» μιας άλλης εποχής ως τις αρχετυπικές γυναικείες μορφές της υπαίθρου».

Το Ηρώδειο είναι ένας ακόμη χώρος γιορτής, που στεγάζει τις μουσικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Αθηνών. Εκεί θα φιλοξενηθεί και το αφιέρωμα για το Έτος Μίκης Θεοδωράκης, με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από τη γέννησή του, εκεί και μεγάλες ορχήστρες και διακεκριμένοι σολίστ όπως η Γιούτζα Ουάνγκ, ο Ντανιίλ Τρίφονοφ, ο Ιμάνιουελ Αξ.
Φυσικά και φέτος θα υπάρχει το Grape, με παραστάσεις που θα δουν προσκεκλημένοι από διεθνή φεστιβάλ, από τον ξένο Τύπο, curators, κ.ά. με σκοπό τη διαδρομή των ελληνικών παραγωγών σε ξένα φεστιβάλ.
Αλλά θα φιλοξενηθούν εκδηλώσεις και σε άλλους χώρους: στο Μέγαρο Μουσικής, στην Τεχνόπολή του Δήμου Αθηναίων και στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού, όπου θα φιλοξενηθούν τέσσερα μουσικά γεγονότα. Δύο ξεχωριστές παραγωγές σε συνεργασία και συμπαραγωγή με το Κέντρο Πολιτισμού-Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και μια site specific περφόρμανς στις όχθες του Κηφισσού, σε συνεργασία με το Δήμο Κηφισιάς.
Φεστιβάλ Επιδαύρου 2025
Είχε προηγηθεί, στις 19 Φεβρουαρίου, η παρουσίαση του προγράμματος του Φεστιβάλ Επιδαύρου (εδώ) https://www.oanagnostis.gr/to-festival-epidayroy-ginetai-70-chronon-to-programma-toy-2025-tis-olgas-sella/?fbclid=IwY2xjawJgvG1leHRuA2FlbQIxMAABHkWELKeINwTtnwqj8s1Ny6ruf70bvnIrGtB7MeoX4HzJyhsW200SNMtiIm6F_aem_O7h37eLSyyvStGuOezYmyQ
info:
Ολόκληρη την ομιλία της Κατερίνας Ευαγγελάτου και το πλήρες πρόγραμμα του Φεστιβάλ στην Αθήνα μπορείτε να δείτε στη διεύθυνση