της Αλεξάνδρας Χαΐνη
Πάει καιρός που σταμάτησα να διαβάζω αστυνομικά μυθιστορήματα – εννοώ του είδους whodunit. Διάβαζα ευλαβικά Άγκαθα Κρίστι, την οποία έκλεισα μαζί με το «Curtain» («Αυλαία-Η τελευταία υπόθεση του Πουαρό») που ήταν η τελευταία υπόθεση του Ηρακλή Πουαρό (παρότι το πραγματικά τελευταίο βιβλίο της Κρίστι με τον συγκεκριμένο ήρωα ήταν το «Elephants Can Remember» («Οι ελέφαντες θυμούνται» που ήταν και από τα αγαπημένα μου). Πρέπει να ήμουν γύρω στα 14-15. Τα διάβαζα στα αγγλικά ή σε κάτι ελληνικές εκδόσεις της συμφοράς. Έκτοτε, μόνο σε σπάνιες περιπτώσεις θα επέλεγα ένα αμιγώς αστυνομικό μυθιστόρημα, ωστόσο απόλαυσα τα κατασκοπικά βιβλία του Graham Greene, του Somerset Maugham, του John le Carré, τα αστυνομικά του Dashiell Hammett και δεν έχω λόγια για τον James Ellroy – το αυτοβιογραφικό βιβλίο του «Τα σκοτάδια μου», με στοιχειώνουν ακόμη.
Τέλος πάντων, το παράδοξο είναι ότι όσο κι αν με έχασαν ως αναγνώστρια τα αστυνομικά βιβλία, τόσο με κέρδισαν ως θεατή οι προσαρμογές τους σε σειρές για την τηλεόραση.
Και ερχόμαστε στο δια ταύτα. Οι πλατφόρμες είναι πολλές και οι σειρές πάρα μα πάρα πολλές. Θα επιχειρήσω εδώ μια επιλογή, από το υλικό που παρέχεται δωρεάν μέσω του Ertflix αλλά και από κάποια συνδρομητικά κανάλια. Εξέχουσα θέση βέβαια κατέχουν οι σειρές βασισμένες στα μυθιστορήματα της Κρίστι με μια πλειάδα εξαιρετικών βρετανών ηθοποιών, ενώ ξαφνιάζει (ευχάριστα) το γεγονός ότι ακόμη και δημοφιλείς αμερικάνικες σειρές όπως το «Bones», που μετράει άπειρες σεζόν και προβάλλεται χρόνια και στη χώρα μας, βασίζεται στην ομώνυμη σειρά αστυνομικών μυθιστορημάτων της Kathy Reichs.
Η λίστα που παρουσιάζεται εδώ είναι ενδεικτική και δεν εξαντλεί τις παραγωγές που διατίθεται. Επίσης, βασικό κριτήριο για την επιλογή τους, εκτός από την υψηλή ποιότητα, τους εξαιρετικούς ηθοποιούς και το προσωπικό γούστο, είναι και το ότι πρόκειται για σχετικά βραχύβιες σειρές, με αρκετά σύντομα επεισόδια, που δεν ξεπερνούν δηλαδή τα 30-40 λεπτά και άρα δεν πλατειάζουν ούτε κουράζουν. Βέβαια για να πω την αλήθεια, δεν μπόρεσα να αποφύγω και 2-3 μεγαλύτερες σε διάρκεια, οι οποίες όμως δεν προϋποθέτουν binge watching, καθότι πρόκειται για αυτοτελή επεισόδια στα οποία μπορούμε να επιστρέφουμε (ή όχι) κατά το δοκούν. Πάμε λοιπόν.
Η σειρά: Το γεγονός και μόνο ότι ο γνωστός Κορεάτης σκηνοθέτης Park Chan-wook διασκευάζει τον Βρετανό συγγραφέα John Le Carré, δίνει στην Μικρή Τυμπανίστρια την πρωτοκαθεδρία. Το αποτέλεσμα είναι εκρηκτικό: κατασκοπεία, ίντριγκα, έρωτες, θάλασσα, η αιώνια πάλη του καλού με το κακό, και στο επίκεντρο ένα ερμηνευτικό ρεσιτάλ από την Florence Pugh και η γοητευτικότατη και αμφιλεγόμενη μορφή του Alexander Skarsgård. Η σειρά, που είναι γυρισμένη και στην Ελλάδα, παρακολουθεί τους χειρισμούς του Μάρτιν Κουρτς, ενός Ισραηλινού κατασκόπου που έχει πάρει στο κατόπι έναν Παλαιστίνιο τρομοκράτη -ξεχωρίζει η ερμηνεία του Michael Shannon- και της Τσάρλι, μιας Αγγλίδας ηθοποιού, που με ένα κλείσιμο του ματιού μεταμορφώνεται σε διπλή πράκτορα. «Η μικρή τυμπανίστρια» είχε γίνει ταινία το 1984 από τον George Roy Hill με πρωταγωνιστές την Diane Keaton, τον Γιώργο Βογιατζή, τον Klaus Kinski και τον Thorley Walters.
Η έμπνευση: Ο David John Moore Cornwell (1931–2020), γνωστός με το ψευδώνυμο John le Carré (πρόσφατα κυκλοφόρησε το ντοκιμαντέρ «The Pigeon Tunnel» που αφορά τη ζωή του), ήταν Βρετανός συγγραφέας, κατασκοπικών κυρίως μυθιστορημάτων, πολλά από τα οποία έγιναν ταινίες ή τηλεοπτικές σειρές. Στη δεκαετία 1950-60, ο Le Carré δούλεψε στην Υπηρεσία Ασφαλείας MI5 και στην Μυστική Υπηρεσία Ασφαλείας ΜΙ6. Το τρίτο του μυθιστόρημα, «Ο Κατάσκοπος που γύρισε από το κρύο» («The Spy Who Came in from the Cold», 1963), έγινε παγκόσμιο μπεστ σέλερ και στη συνέχεια βραβευμένη ταινία, παραμένοντας ένα από τα πιο διάσημα έργα του και εκείνο που τον έκανε να εγκαταλείψει τελικά τις μυστικές υπηρεσίες και να αφοσιωθεί στη συγγραφή. Στο τέλος της ζωής του, απογοητευμένος από το Brexit και τη γενικότερη στάση της Βρετανίας, πήρε την ιρλανδική υπηκοότητα.
«Ο Κύριος Le Carré, που πέθανε στα 89 του», θα γράψει το 2020 ο Dwight Garner στους New York Times, «ήταν ένας λογικός, εκλεπτυσμένος, ηθικά διφορούμενος συγγραφέας, που είχε μια άποψη για την πρόσφατη ιστορία, είτε επρόκειτο για τον Ψυχρό Πόλεμο, τη διαμάχη στη Μέση Ανατολή, είτε για τα βασανιστήρια στα αμερικανικά στρατόπεδα κράτησης στον απόηχο της 11ης Σεπτεμβρίου. Τα μυθιστορήματά του ήταν σαν ένας οδηγός για το πώς μπορείς να γεννήσεις μυθοπλασία, χωρίς να καταφεύγεις στην προσποίηση. Οι κατάσκοποί του ήξεραν πώς να τα βγάζουν πέρα στα δύσκολα, εντούτοις η δράση στα βιβλία του είναι σε μεγάλο βαθμό εσωτερική».
- Το «The Little Drummer Girl» εκδόθηκε το Στα ελληνικά κυκλοφόρησε ως «Η Μικρή Τυμπανίστρια» το 2018, από τις εκδόσεις Bell.
- The Night Manager: Οκτώ επεισόδια. Στο Ertflix.
Η σειρά: Δεύτερος John le Carré στη λίστα. Στη σειρά πρωταγωνιστούν μεταξύ άλλων ο Hugh Laurie (καμία σχέση με τον ρόλο του Dr House που τον είχαμε συνηθίσει), η Olivia Colman, ο Tom Hiddleston και ο Tom Hollander. Ο τελευταίος υποδύεται τον πράκτορα Τζόναθαν Πάιν, ο οποίος μπλέκεται σε μια περίπλοκη ιστορία με αγοραπωλησίες όπλων, λαϊκές εξεγέρσεις εν μέσω αραβικής άνοιξης και αδίστακτους κακοποιούς. Ωραίες ερμηνείες, καταπληκτικά σπίτια και κοσμοπολίτικος αέρας.
Η σειρά προτάθηκε για 36 βραβεία: το Primetime Emmy Awards (για την σκηνοθεσία και τη μουσική) και τρεις Χρυσές Σφαίρες (για τους ηθοποιούς Hiddleston, Colman, και Laurie). Η Δανέζα σκηνοθέτρια της σειράς Susanne Bier, είναι η πρώτη γυναίκα που κερδίζει το Golden Globe Award, το Primetime Emmy Award και το European Film Award. Το 2023, βγήκε και η ινδική βερσιόν του, ενώ πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι θα υπάρξει δεύτερη και τρίτη σεζόν στο BBC One και στο Amazon Prime Video.
Η έμπνευση: Ο John le Carré, εξέδωσε το «The Night Manager» το 1993 και θεωρείται το πρώτο μυθιστόρημά του μετά τον Ψυχρό Πόλεμο. «Όπως οι πολιτικοί της Ανατολής και της Δύσης, οι συγγραφείς κατασκοπευτικών μυθιστορημάτων και θρίλερ τα έχασαν με το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Η κατάρρευση της σοβιετικής αυτοκρατορίας σήμαινε ότι οι οικείοι εχθροί έγιναν, αν όχι φίλοι, τουλάχιστον πιθανοί σύμμαχοι. Αλλά κάθε κατάσκοπος πρέπει να έχει μια αποστολή καθώς και ένα μυστικό, και έτσι ο Le Carré και οι συν αυτώ, αναγκάστηκαν να εφεύρουν -όχι πάντα με επιτυχία- νέους εχθρούς και νέες συγκρούσεις για τους ήρωές τους», γράφει ο David Nicholson στη Washington Post. «Ο Le Carré επιδιώκει στο The Night Manager να δημιουργήσει έναν κόσμο τόσο σκιώδη και διφορούμενο όπως εκείνον του George Smiley. Αυτή τη φορά, είναι ένας κόσμος όπου οι μάγκες της τρομοκρατίας συνυπάρχουν σε μια ρεαλιστική συμμαχία με διεθνείς επιχειρηματίες και γραφειοκράτες-κατασκόπους που ψάχνουν τους εχθρούς και τις δουλειές των άλλων, ενώ θρηνούν τις χαμένες τους αυτοκρατορίες», καταλήγει.
- Το βιβλίο κυκλοφορεί στα ελληνικά με τον τίτλο «Νυχτερινή βάρδια» από τις εκδόσεις Bell.
- Οι Φόνοι της Κίσσας-Magpie Murders: Έξι επεισόδια. Στο Ertflix έως τις 8/7/24.
Η σειρά: «Οι Φόνοι της Κίσσας» ανήκουν στην κατηγορία που αποκαλώ αυθαίρετα «αστυνομικές-σειρές-με-γυναίκες-μέσης-ηλικίας-που-βρίσκουν-πάντα-τη-λύση». Το είδος ευδοκιμεί στις πλατφόρμες χαρίζοντας απολαυστικές στιγμές αλλά και ελπίδα για νέες δραστηριότητες στο μέλλον. Μια από αυτές είναι και η Σούζαν Ράιλαντ, των Φόνων της Κίσσας. Επιτυχημένη επιμελήτρια εκδόσεων, η οποία στην προσπάθειά της να αποκαταστήσει το ημιτελές χειρόγραφο του συγγραφέα-σταρ Άλαν Κόνγουεϊ, γίνεται και συμπρωταγωνίστρια του βασικού ήρωά του, του ιδιωτικού ντετέκτιβ Άτικους Πουντ. Η πλοκή εξελίσσεται σε στιλ ιστορία-μέσα-στην ιστορία, μυθοπλασία και «πραγματικότητα» μπερδεύονται, οι αναφορές στην «υψηλή» και μη λογοτεχνία είναι πολλές, ενώ υπάρχει και μπόνους, η συμμετοχή του ελληνικής καταγωγής ηθοποιού Αλέξανδρου Λογοθέτη, μια νότα παράδοσης στην κατά τα άλλα κλασικά βρετανική ζωή της Ράιλαντ («λέγε με Σούζαν»), την οποία υποδύεται η βραβευμένη βρετανίδα ηθοποιός Lesley Manville.
Η έμπνευση: Η σειρά βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο μυστηρίου «Magpie Murders» που κυκλοφόρησε το 2016 ο πολυγραφότατος Βρετανός συγγραφέας και σεναριογράφος Anthony Horowitz, ο οποίος επιπλέον είναι και ο δημιουργός του έφηβου ντετέκτιβ Alex Rider (τα βιβλία κυκλοφόρησαν και στα ελληνικά από τις εκδόσεις Ψυχογιός). Το Magpie είναι το πρώτο βιβλίο του στο οποίο πρωταγωνιστεί η Susan Ryeland.
Ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο για τον Horowitz είναι ότι το ίδρυμα «Ian Fleming» τον επέλεξε για κρατήσει ζωντανό τον James Bond με βάση μη δημοσιευμένο υλικό του Fleming· στο πλαίσιο αυτό εκδόθηκαν τρία βιβλία, το «Trigger Mortis» το 2015, το «Forever and a Day» το 2018 και το «With a Mind to Kill», τον Μάιο του 2022.
«Είμαι και ήμουν πάντα ένας ψυχαναγκαστικός αφηγητής. Καθετί που μου συμβαίνει, οτιδήποτε βλέπω ή διαβάζω υπονοεί μια ιστορία. Το μυθιστόρημα The Gathering το εμπνεύστηκα από ένα δυστύχημα που είδα στον αυτοκινητόδρομο, το θρίλερ Menace, από τον θάνατο του σκύλου μου», λέει ο ίδιος.
- Το βιβλίο «Magpie Murders» έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες και στα ελληνικά κυκλοφορεί ως «Οι φόνοι της κίσσας» από τις εκδόσεις Διόπτρα.
- Millennium: Έξι επεισόδια. Στο Ertflix.
Η σειρά: Το «Millennium» έγινε ευρέως γνωστό από τις ομώνυμες σουηδικές ταινίες που κυκλοφόρησαν στους κινηματογράφους πριν κάποια χρόνια, από τις οποίες ξεχώρισε η σκοτεινή περσόνα της Λίσμπετ Σαλάντερ. Η σειρά, όπως και οι ταινίες, βασίζεται στην τριλογία μυθιστορημάτων του Stieg Larsson. Πρόκειται για μια χορταστική περιπέτεια εγκλήματος, μυστηρίου και διαφθοράς, στο διακριτό σκανδιναβικό στιλ. Οι ήρωές του είναι ασυνήθιστοι, στα όρια της παρανομίας: ο δημοσιογράφος Μίκαελ Μπλόμκβιστ (τον υποδύεται ο Michael Nyqvist – ο οποίος πέθανε δυστυχώς το 2017, στα 56 του), που εργάζεται στο περιοδικό Millennium και έχει καταδικαστεί για συκοφαντική δυσφήμιση και η τετραπέρατη χάκερ Λίσμπετ Σαλάντερ (εξαιρετική η Noomi Rapace) με βεβαρημένο οικογενειακό παρελθόν και τραχείς τρόπους.
Η έμπνευση: Το «Millennium» αποτελεί μια σειρά από αστυνομικά μυθιστορήματα που έγραψε ο δημοσιογράφος Stieg Larsson. Ήδη έχουν εκδοθεί επτά βιβλία της σειράς, από τα οποία όμως μόνο τα τρία έγραψε ο ίδιος ο Larsson· πέθανε από καρδιακή προσβολή το 2004 στα 50 του, πριν προλάβει να ολοκληρώσει το έργο του. Τα βιβλία εκδόθηκαν αρχικά στα σουηδικά και στη συνέχεια στα αγγλικά από την Quercus στη Μεγάλη Βρετανία και τον Alfred A. Knopf στις ΗΠΑ, σε μετάφραση Steven T. Murray. Έκτοτε μεταφράστηκαν σε 50 χώρες. Μέχρι τον Μάρτιο του 2015, είχαν πουληθεί παγκοσμίως 80 εκατομμύρια αντίγραφα των τριών πρώτων βιβλίων. Το 2013 τη συνέχιση της saga του Larsson ανέλαβε ο συγγραφέας και αστυνομικός ρεπόρτερ David Lagercrantz, με αποτέλεσμα να πουληθούν συνολικά πάνω από 100 εκατομμύρια κόπιες μέχρι τον Μάιο του 2019, καθιστώντας τη σειρά ως μια από τις πιο ευπώλυτες στην ιστορία.
Ο Larsson έζησε και εργάστηκε στη Στοκχόλμη. Ως δημοσιογράφος κάλυψε κυρίως πολιτικά θέματα και ξεχώρισε για τις ανεξάρτητες έρευνές του και την ακτιβιστική δράση του. «Η ζωή του διαβάζεται σαν θρίλερ», έγραψε ο Guardian λίγο μετά τον θάνατό του. «Ο αντιφασίστας δημοσιογράφος -που πέθανε πριν εκδοθεί η τριλογία Millennium- δεχόταν απειλές από ακροδεξιές ομάδες και δεν παντρευόταν τη σύντροφό του από φόβο για την ασφάλειά της.» Στο ίδιο ρεπορτάζ η εφημερίδα αποκαλύπτει ότι ο Larsson είχε περάσει έναν χρόνο στην Αφρική, και συγκεκριμένα στην Ερυθραία, εκπαιδεύοντας αντάρτισσες, μέλη μιας μαρξιστικής απελευθερωτικής οργάνωσης, κάτι που περιγράφει μάλιστα ο στενός του φίλος John Henri Holmberg σε ένα κεφάλαιο του βιβλίου «Afterword».
- Tα βιβλία της σειράς «Millennium» κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Ψυχογιός.
5.Φόνοι με Αλφαβητική Σειρά-The ABC Murders: Τέσσερα επεισόδια. Στο Ertflix.
Η σειρά: Θα ήταν ασεβές αν δεν συμπεριλαμβανόταν στη λίστα μία έστω σειρά βασισμένη σε βιβλίο της Άγκαθα Κρίστι. Οι εκπληκτικοί «Φόνοι με Αλφαβητική Σειρά» του BBC One, μας μεταφέρουν στο 1933, σε μια εποχή που η Βρετανία είναι επικίνδυνα διχασμένη και η καχυποψία και το μίσος αυξάνονται. Η χαρά της νίκης στον Μεγάλο Πόλεμο έχει εξατμιστεί, τώρα το μόνο που υπάρχει είναι το χάος. Η Βρετανική Ένωση Φασιστών κερδίζει έδαφος κι ο γκριζομάλλης πλέον Πουαρό -τι να πρωτοπείς για τον John Malkovich– αισθάνεται παροπλισμένος. Ωστόσο, κάποιος δεν τον έχει ξεχάσει. Ένας κατά συρροή δολοφόνος, που υπογράφει μόνο με τα αρχικά A.B.C., θα ταξιδέψει σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Βρετανίας με σκοπό να του κάνει τη ζωή δύσκολη. Και καθώς τα πτώματα αυξάνονται, ο διάσημος ντετέκτιβ θα θέσει τα πάντα υπό αμφισβήτηση: την εξουσία του, την ακεραιότητά του, το παρελθόν και την ταυτότητά του.
Η έμπνευση: Η Άγκαθα Κρίστι έγραψε το «The A.B.C. Murders» το 1936. Στο μυθιστόρημα συναντάμε εκτός του Πουαρό, τον Άρθουρ Χάστινγκς και τον αρχηγό της αστυνομίας Τζαπ. Η δομή του βιβλίου είναι πρωτότυπη, καθώς συνδυάζει την αφήγηση σε πρώτο και σε τρίτο πρόσωπο. Το A.B.C είχε μεγάλη επιτυχία στη Βρετανία και στις ΗΠΑ εκείνη την εποχή, με τον Observer να χαρακτηρίζει το μυθιστόρημα ως «ευφυές», διαπιστώνοντας ταυτόχρονα μια στροφή στον «τρόπο επίθεσης της συγγραφέως στον αναγνώστη»: «Ο αναγνώστης υιοθετεί δύο διαφορετικές διανοητικές καταστάσεις καθώς διαβάζει. Στην αρχή, και για πάρα πολλές σελίδες, αναρωτιέται: “Θα με απογοητεύσει η Αγκάθα Κρίστι; Πιστεύει ότι μπορεί να μας δώσει ένα τέτοιο παραμύθι ως αστυνομική ιστορία και να ξεφύγει;” Τότε του έρχεται η πεποίθηση ότι αδίκησε τη συγγραφέα και ότι μόνο αυτός μπορεί να δει μέσα από την τέχνη της.»
Η Dame Agatha Mary Clarissa Christie, Lady Mallowan (1890-1976) έγραψε 66 αστυνομικά μυθιστορήματα, 14 συλλογές διηγημάτων και το θεατρικό αστυνομικό έργο «The Mousetrap» («Ποντικοπαγίδα») το οποίο παίζεται αδιάλειπτα (εκτός της φάσης covid) στο Λονδίνο από το 1952. Έγραψε επίσης 6 μυθιστορήματα με το ψευδώνυμο Mary Westmacott. Αποκαλείται δικαίως «Βασίλισσα του Εγκλήματος» ενώ στα Παγκόσμια Βραβεία Γκίνες έχει καταχωριστεί ως η πιο ευπώλυτη συγγραφέας όλων των εποχών, με πωλήσεις που ξεπερνούν τα 2 δισ. αντίτυπα. Πολλά από τα βιβλία της έχουν διασκευαστεί για την τηλεόραση, τον κινηματογράφο και το ραδιόφωνο, ενώ κάποια έχουν γίνει video game και graphic novels.
- Τα βιβλία της Άγκαθα Κρίστι κυκλοφορούν σε καλαίσθητες επανεκδόσεις από τον Ψυχογιό, αλλά και άλλους εκδοτικούς οίκους.
- Mindhunter: Δύο σεζόν. Στο Netflix.
Η σειρά: Το «Mindhunter» είναι must για τους/τις λάτρεις του είδους. Πραγματικό κέντημα, για γερά όμως στομάχια καθότι εδώ εμφανίζονται στυγερά εγκλήματα, ενώ οι δράστες είναι λίγο πολύ πραγματικά πρόσωπα. Παρακολουθούμε τα γεγονότα που οδήγησαν στην ίδρυση της Μονάδας Επιστήμης Συμπεριφοράς στο FBI στα τέλη της δεκαετίας του 1970 και στη δημιουργία της ομάδας των profilers, των ερευνητών (αστυνομικών και ψυχολόγων) που μέσα από συνεντεύξεις συνέθεταν το ψυχολογικό προφίλ καταδίκων και στη συνέχεια χρησιμοποιούσαν το υλικό αυτό για να εξιχνιάσουν άλλα, παρόμοια εγκλήματα. Η πρώτη σεζόν των 10 επεισοδίων, έκανε το ντεμπούτο της παγκοσμίως στο Netflix στις 13 Οκτωβρίου 2017. Η δεύτερη κυκλοφόρησε στις 16 Αυγούστου 2019, ενώ τον Ιανουάριο του 2020, η πλατφόρμα ανακοίνωσε ότι θα έβγαινε και τρίτη σεζόν, κάτι που δυστυχώς στην πορεία διαψεύστηκε.
Η έμπνευση: Το «Mindhunter» βασίζεται στη συλλογή αληθινών αστυνομικών ιστοριών «Mindhunter: Inside the FBI’s Elite Serial Crime Unit» των John E. Douglas και Mark Olshaker. Περιέχει τα ψυχολογικά προφίλ «διάσημων» κατά συρροή και μαζικών δολοφόνων και τις συνεντεύξεις που έκανε μαζί τους η επίλεκτη ομάδα του FBI. Ο John Edward Douglas, είναι συνταξιούχος ειδικός πράκτορας και επικεφαλής τμήματος του FBI. Έχοντας διατελέσει και ο ίδιος μέλος της ομάδας των profilers, αφότου αφυπηρέτησε έγραψε μια σειρά από βιβλία σχετικά με την ψυχολογία του εγκλήματος αλλά και αστυνομικά μυθιστορήματα, όπως και την αυτοβιογραφία του. Το 1995 δημιούργησε μαζί με τον συγγραφέα Mark Olshaker την εταιρεία «Mindhunters, Inc.» μέσω της οποίας εξέδωσαν το Mindhunter. Ο Olshaker σε συνεργασία με τον επιδημιολόγο Michael Osterholm, εξέδωσε το 2017 το βιβλίο «Deadliest Enemy: Our War against Killer Germs», στο οποίο αναφέρεται στην αδυναμία του αμερικανικού συστήματος υγείας να αντιμετωπίσει μια επικείμενη πανδημία.
- Το βιβλίο «Mind Hunter: Inside the FBI’s Elite Serial Crime Unit» από όσο έψαξα, δεν κυκλοφορεί στα ελληνικά.
- Bones: Δώδεκα σεζόν μεταξύ 2005–17. Στο Disney+
Η σειρά: Το «Bones» είναι μια μαραθώνια αστυνομική σειρά, με αυτοτελή επεισόδια, που παρακολουθούμε χωρίς δεσμεύσεις. Τη δημιούργησε ο Hart Hanson για τη Fox· βγήκε στον αέρα τον Σεπτέμβριο του 2005 και ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο του 2017: 246 επεισόδια επί 12 σεζόν. Βασίζεται στις επιστήμες της ιατροδικαστικής ανθρωπολογίας και αρχαιολογίας με κάθε επεισόδιο να εστιάζει σε υποθέσεις του FBI που εμπεριέχουν αταυτοποίητα ανθρώπινα υπολείμματα, την ανάλυση των οποίων αναλαμβάνουν ο ειδικός πράκτορας Seeley Booth (David Boreanaz) και η ιατροδικαστική ανθρωπολόγος Temperance «Bones» Brennan (Emily Deschanel). Η σειρά έχει αρκετό χιούμορ και ολίγον φλερτ μεταξύ των πρωταγωνιστών.
Η έμπνευση: Η σειρά εμπνέεται χαλαρά από τα μυθιστορήματα της ιατροδικαστικής ανθρωπολόγου και συγγραφέως Kathy Reichs, που είναι και η παραγωγός της. Η Temperance Brennan, φέρει το όνομα της πρωταγωνίστριας των βιβλίων της Reighs, όμως εκεί είναι συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων με πρωταγωνίστρια την ιατροδικαστική ανθρωπολόγο …Kathy Reichs. Το πρώτο βιβλίο της Kathy Reichs «Déjà Dead» έγινε μπεστ σέλερ στη Νέα Υόρκη το 1997 και κέρδισε το βραβείο Ellis. Η Reichs διδάσκει στο Τμήμα Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας και είναι μια από τους 100 ιατροδικαστικούς ανθρωπολόγους που έχει λάβει πιστοποίηση από την Αμερικανική Έδρα Ιατροδικαστικής Ανθρωπολογίας.
- Τα βιβλία της Kathy Reichs δεν έχουν κυκλοφορήσει στα ελληνικά, αλλά είναι διαθέσιμα στα βιβλιοπωλεία, στα αγγλικά.
- Ο δικηγόρος με τη Λίνκολν-The Lincoln Lawyer: Δύο σεζόν. Στο Netflix.
Η σειρά: Μετά την ομώνυμη ταινία του 2011 («Δικηγόρος σκοτεινών υποθέσεων» ο ελληνικός τίτλος), με πρωταγωνιστή τον Matthew McConaughey, ήρθε και η τηλεοπτική βερσιόν με τον Manuel Garcia-Rulfo, η οποία έκανε πρεμιέρα το 2022 στο Netflix. Πρόκειται για τα έργα και τις ημέρες του Μίκυ Χάλερ, του δικηγόρου που κάνει όλες τις συναλλαγές του από το πίσω κάθισμα μιας Λίνκολν. Διφορούμενοι θήτες και θύματα, δικανική ευγλωττία, σεξ με πρώην και επόμενες, όλα με φόντο το πολυπολιτισμικό και φαντασμαγορικό LA. Παρότι κρατάει δύο σεζόν, βλέπεται πολύ ευχάριστα, κατά προτίμηση συνοδεία κοκτέιλ.
Η έμπνευση: Η σειρά βασίζεται στο βιβλίο του Michael Joseph Connelly, ο οποίος είναι και ένας εκ των παραγωγών της. Ο Connelly έχει εκδώσει 38 μυθιστορήματα και ένα non-fiction έργο και έχει πουλήσει πάνω από 85 εκατομμύρια αντίτυπα, ενώ τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε 40 γλώσσες. Το πρώτο του μυθιστόρημα, «The Black Echo», κέρδισε το Βραβείο Mystery Writers of America Edgar για το καλύτερο πρώτο μυθιστόρημα του 1992. Το 2002, ο Clint Eastwood σκηνοθέτησε και πρωταγωνίστησε στην κινηματογραφική μεταφορά του μυθιστορήματος «Blood Work». Ο Connelly έγραψε τον «Δικηγόρο» του το 2005 συνδέοντας τον ήρωά του Μίκυ Χάλερ, με τον άλλο διάσημο χαρακτήρα του, τον ντετέκτιβ Χάρι Μπος, τον οποίο παρουσιάζει ως ετεροθαλή αδερφό του. «Το βιβλίο στοιχειώνει ο χειρότερος εφιάλτης του Μίκυ: η σκέψη ότι θα κληθεί να υπερασπιστεί έναν αθώο άνθρωπο. Ξεκινάει χωρίς να ξέρει πώς να διαχειριστεί μια τέτοια περίπτωση, στο τέλος όμως υπακούει στη συνείδησή του, για να αναγεννηθεί ως ένας ακόμη αναγνωρίσιμος χαρακτήρας του Connelly», γράφει η Janet Maslin στους New York Times.
- «Ο δικηγόρος με τη Λίνκολν» κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Διόπτρα.
- Επιθεωρητής Μονταλμπάνο: 1999-2021. Στο Netflix.
Η σειρά: Μια από τις πιο διάσημες και αγαπημένες σειρές, η οποία προβάλλεται από τις 6 Μαΐου του 1999 στην τηλεόραση της Rai. Βασισμένη στα μυθιστορήματα του Αντρέα Καμιλλέρι, μας συστήνει τον Σάλβο Μονταλμπάνο, αστυνομικό διευθυντή στη φανταστική πόλη Βιγκάτα της Σικελίας, ο οποίος σε κάθε επεισόδιο τα βάζει με τη μαφία, εξιχνιάζει δολοφονίες, ανακαλύπτει θύματα απαγωγής και πάει λέγοντας. Ο Μονταλμπάνο είναι ένας ιδιοσυγκρασιακός, μοναχικός και δύσκολος τύπος, εξαιρετικά εφευρετικός όμως και ιδιαίτερα ευαίσθητος. Η σειρά καταφέρνει να ισορροπεί μεταξύ της εξιχνίασης ειδεχθών εγκλημάτων και των αστείων περιστατικών που διαδραματίζονται στο αστυνομικό τμήμα, χωρίς να γίνεται αφελής ούτε τετριμμένη· τα σικελικά τοπία κόβουν την ανάσα, το ίδιο και οι γαστριμαργικές αναζητήσεις του πρωταγωνιστή με θέα το πέλαγο. (Μόνο και μόνο για το παραθαλάσσιο σπίτι του αξίζει να δείτε κάποια επεισόδια.)
Πρωταγωνιστής είναι ο Luca Zingaretti, για την επιλογή του οποίου ο ίδιος ο Camilleri -παρότι φαν της σειράς-, διαφωνούσε, καθώς θεωρούσε ότι δεν ανταποκρινόταν ούτε στο ελάχιστο στην εικόνα που είχε δημιουργήσει εκείνος για τον ήρωά του: 11 χρόνια νεότερος, με πλούσια κώμη.
Η έμπνευση: Ο Andrea Calogero Camilleri (1925-2019) ήταν Ιταλός συγγραφέας, σκηνοθέτης και σεναριογράφος. Ξεκίνησε τη συγγραφική του καριέρα το 1978 με την έκδοση του μυθιστορήματος «Η ροή των πραγμάτων» («Il corso delle cose»). Το 1980, εξέδωσε το μυθιστόρημα «Καπνός στον ορίζοντα» που είναι το πρώτο από τα μυθιστορήματά του στα οποία η υπόθεση τοποθετείται στη φανταστική πόλη Βιγκάτα. Το 1992, μετά από παύση 12 ετών, έγραψε το «La Stagione della Caccia» («Την εποχή του κυνηγιού») το οποίο έγινε μπεστ σέλερ. Το 1994 εξέδωσε το «La forma dell’Acqua» («Το σχήμα του νερού»), το πρώτο της σειράς με πρωταγωνιστή τον Σάλβο Μονταλμπάνο. Τα βιβλία είναι γραμμένα στα ιταλικά με πολλούς σικελιάνικους ιδιωματισμούς, ενώ το όνομα Μονταλμπάνο συνιστά φόρο τιμής στον Ισπανό συγγραφέα Manuel Vázquez Montalbán (1939–2003) με τον ήρωα να έχει πολλές ομοιότητες με τον Ισπανό ομόλογό του Πέπε Καρβάλιο.
- Τα βιβλία της σειράς του Camilleri με τον Μονταλμπάνο κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Πατάκη και όχι μόνο.
- Harry Wild: Νέο επεισόδιο ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Στην Cosmote TV.
Η σειρά: Άφησα για το τέλος το «Harry Wild», που ανήκει επίσης στο είδος «αστυνομικές-σειρές-με-γυναίκες-μέσης-ηλικίας-που-βρίσκουν-πάντα-τη-λύση». Παρότι η σειρά δεν αποτελεί μεταφορά στη μικρή οθόνη κάποιου μυθιστορήματος, η λογοτεχνία παίζει κεντρικό ρόλο στην εξέλιξη της πλοκής και στην επίλυση των μυστηρίων. Διαδραματίζεται σε κάποια φαινομενικά ήσυχη ιρλανδική κωμόπολη, όπου η συνταξιούχος καθηγήτρια αγγλικής λογοτεχνίας Harry Wild, καταφέρνει να επιλύσει τους πιο δύσκολους γρίφους με «όπλο» όχι το ένστικτο που σίγουρα διαθέτει, αλλά πρωτίστως την ικανότητά της να συνδυάζει τα εγκλήματα με ανάλογες αναφορές στην κλασική και όχι μόνο λογοτεχνία.
Η έμπνευση: Καταπληκτική στον ρόλο της Harry Wild η Jane Seymour, γνωστή από πολλές ταινίες και σειρές, βρετανικής παραγωγής κυρίως, αλλά και ως Bond girl στο «Ζήσε και άσε τους άλλους να πεθάνουν» (1973) – ταινία επίσης βασισμένη σε βιβλίο του Ian Fleming. «Διάβασα το σενάριο του Harry Wild και σκέφτηκα, “Τι υπέροχος χαρακτήρας”» λέει η Seymour στο People. «Ήταν τόσο έξυπνα γραμμένο. Σκέφτηκα, “Αυτό δεν είναι κάποια επανέκδοση. Αυτό είναι κάτι καινούργιο. Δεν το έχω ξαναδεί πουθενά. Μου άρεσε το αστυνομικό κομμάτι. Μου άρεσε και το γεγονός ότι ενώ πάντα θεωρούσα πως είμαι αρκετά έξυπνη για να βρω τον ένοχο, ποτέ δεν τον βρίσκω».