συνέντευξη στον Γιάννη Ν.Μπασκόζο
Η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου στη Λεμεσό είναι μια εκδήλωση που μπορεί να κάνει τώρα τα πρώτα της βήματα αλλά έχει ήδη δώσει ένα στίγμα – άξιο παρατήρησης και όσον αφορά τους ελλαδίτες άξιο μίμησης. Γιατί είναι καθαρά ιδιωτική, τοπική αλλά και διεθνής. Η 3η κατά σειρά Έκθεση θα γίνει φέτος 22-24 Νοεμβρίου 2024 στους Χαρουπόμυλους Λανίτη με ένα πολύ πλούσιο πρόγραμμα που περιλαμβάνει κι ένα σημαντικό συνέδριο για τον ρόλο των βιβλιοθηκών, το ψηφιακό μάρκετινγκ και την τεχνητή νοημοσύνη. Ο Αναγνώστης είναι χορηγός επικοινωνίας της Έκθεσης καθώς πιστεύει στις αποκεντρωμένες προσπάθειες (όπως η Έκθεση Βιβλίου στα Χανιά). Μιλήσαμε με την Άννα Ιωαννίδου μία από τους μετόχους και επικεφαλής της Έκθεσης Βιβλίου για να μας δώσει το ιστορικό αυτής της προσπάθειας, τους στόχους της φετινής έκθεσης και τις προοπτικές της.
Ποιος ήταν ο κύριος στόχος αυτής της έκθεσης βιβλίου και πώς αποφασίσατε να την οργανώσετε στη Λεμεσό;
Η πρόθεσή μας από την αρχή μέχρι και σήμερα είναι να προσφέρουμε στο κοινό μια εμπειρία γεμάτη και με ουσία, η οποία να το φέρνει κοντά στο βιβλίο, με ό,τι αυτό σημαίνει. Από συζητήσεις μεταξύ επαγγελματιών της βιομηχανίας από το διεθνές και το τοπικό στερέωμα, μέχρι χιλιάδες τίτλους βιβλίων με ευρεία θεματολογία, δεκάδες εκδηλώσεις με συγγραφείς και ανθρώπους του πολιτισμού σε θέματα που άπτονται του βιβλίου, συζητήσεις για τις νέες τάσεις και προκλήσεις του κλάδου, αλλά και πολλές ενδιαφέρουσες δραστηριότητες που λειτουργούν σαν ερέθισμα για παιδιά και εφήβους. Και νομίζω πως η ανταπόκριση της κοινότητας, μας έδειξε πως στην Κύπρο, και στη Λεμεσό συγκεκριμένα, χωράει μια τέτοια διεθνής διοργάνωση, με το κοινό να αναπτύσσεται και να αναπτύσσει μια κουλτούρα συνδεδεμένη με το βιβλίο και τον Πολιτισμό.
Η απόφασή μας να οργανώσουμε την Έκθεση στη Λεμεσό ήταν στρατηγική και βασίστηκε στην πολυφωνία της και στα πολλαπλά οφέλη που διαθέτει. Ας μη ξεχνάμε, ότι η Λεμεσός, είναι μια πόλη πολυπολιτισμική, η οποία έχει τύχει εκθετικής ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια σε διάφορα επίπεδα. Στη Λεμεσό διαμένουν χιλιάδες μόνιμοι κάτοικοι από Ελλάδα, Ρωσία, Ουκρανία, Ισραήλ, Λίβανο, Μέση Ανατολή και άλλες χώρες. Σαν πόλη, θεωρούμε ότι μπορεί να λειτουργήσει ως κόμβος που να συνδέει επαγγελματίες της βιομηχανίας από Μέση Ανατολή, Βαλκάνια και Ευρώπη οι οποίοι να δίνουν ραντεβού στη Λεμεσό για να ανταλλάσσουν απόψεις, τεχνογνωσία και να δημιουργούν νέες συνεργασίες. Κάτι που βλέπουμε ήδη να γίνεται στο επαγγελματικό μας συνέδριο. Τέλος, η Λεμεσός είναι ένας εξαιρετικός τουριστικός προορισμός και ειδικά τον Νοέμβριο, όταν οι καιρικές συνθήκες είναι ευνοϊκές, πολύ περισσότερο από τον μέσο όρο.
Ποιες ήταν οι προκλήσεις κατά τη διοργάνωση της έκθεσης; Υπήρχαν δυσκολίες;
Στην αρχή ήταν σαν να περπατάς σε άγνωστο, αχαρτογράφητο τοπίο. Δεν ξέραμε ποια θα ήταν η ανταπόκριση της τοπικής βιομηχανίας, της τοπικής κοινότητας αλλά και των κρατικών φορέων. Πρόκληση αποτελούσε και αποτελεί η εδραίωση σταθερών οικονομικών συνεργασιών με ιδιωτικούς αλλά και κρατικούς φορείς, διότι ας μη ξεχνάμε ότι η όλη πρωτοβουλία είναι αμιγώς ιδιωτική. Επιπλέον, το ζήτημα στέγασης της Έκθεσης σε μεγαλύτερο χώρο, είναι κάτι που επεξεργαζόμαστε στενά από τον 2ο κιόλας χρόνο. Άλλη πρόκληση, υπήρξε η διασύνδεση της τοπικής βιομηχανίας με την περιφέρεια και το διεθνές στερέωμα, κάτι που φαίνεται χρόνο με τον χρόνο να κυλά προς την σωστή κατεύθυνση και να δίνει έδαφος προς τη δημιουργία πολύ χρήσιμων συνεργειών.
Κλειδί στην εξίσωση ήταν πως ποτέ δεν σταθήκαμε στις όποιες αντιξοότητες ή πιθανές δυσκολίες μπορούσε να εμπεριέχει η διαδρομή αυτή. Εστιάζαμε και εστιάζουμε στην προοπτική της όλης πρωτοβουλίας. Έχουμε την πεποίθηση πως ο τόπος μας, όπως και κάθε τόπος, έχει την δυνατότητα να αγκαλιάσει και να συμπλεύσει με μια νέα πύλη πολιτισμού, όταν αυτή μπορεί να τον αφυπνίζει, να τον εμπνέει, να τον καλλιεργεί.
Φέτος οργανώνεται για 3η φορά ποιος είναι ο απόηχος των δύο προηγούμενων;
Τον πρώτο χρόνο χαρήκαμε πραγματικά διαπιστώνοντας ότι το κοινό που διαμένει στην Κύπρο, αγκάλιασε ιδιαιτέρως ένθερμα τη νέα μας αυτή πρωτοβουλία, αποδεικνύοντας ότι η κοινότητα ήταν έτοιμη και μόλις δημιουργήθηκε το ερέθισμα, το απορρόφησε αυτόματα. Τη δεύτερη χρονιά, διαπιστώσαμε ότι η διοργάνωση, ούσα και ιδιωτική, είχε την δυνατότητα να αναπτυχθεί εκθετικά: αυξημένος αριθμός επισκεπτών, εκθετών, συγγραφέων, εκδηλώσεων. Και βέβαια, το επαγγελματικό μας συνέδριο, το πρώτο συνέδριο που διοργανώθηκε ποτέ στην χώρα για όλη τη βιομηχανία του βιβλίου, από τρίωρο εξελίχθηκε σε ολοήμερο.
Ποια ήταν η ανταπόκριση του κοινού μέχρι στιγμής; Υπάρχει ενδιαφέρον από τις τοπικές κοινότητες και τους επισκέπτες;
Η ανταπόκριση του κοινού υπήρξε πραγματικά μεγάλη μέχρι στιγμής. Κόσμος από όλες τις πόλεις του νησιού επισκέπτεται την Έκθεση προκειμένου να παρακολουθήσει τις εκδηλώσεις που τον ενδιαφέρουν και βεβαίως να αγοράσει τα βιβλία που αγαπά. Ταυτόχρονα, θετική ανταπόκριση έχει και το επαγγελματικό συνέδριο που διοργανώνεται την πρώτη ημέρα της Έκθεσης. Προς μεγάλη μας χαρά, παρατηρούμε ότι έχει καταφέρει να προσελκύσει το ενδιαφέρον της τοπικής κοινότητας και παράλληλα της περιφέρειας. Απόδειξη, οι συνεχώς αυξανόμενες διεθνείς συμμετοχές από Ελλάδα, Ευρώπη, Ρωσία, Αγγλία και Μέση Ανατολή.
Εν ολίγοις, η εμπειρία μας μέσα από αυτή την τρίχρονη διαδρομή, δείχνει ότι ο κόσμος αγαπά το βιβλίο και ότι κυρίως ο κόσμος είναι καθόλα ανοικτός στο να γνωρίσει, να ακούσει, να εκπαιδευτεί, να εμπνευστεί και να δημιουργήσει με ερέθισμα το βιβλίο.
Πόσο διεθνής είναι η έκθεση;
Η Έκθεση απευθύνεται στην τοπική κοινότητα αλλά παράλληλα στοχεύει να φέρνει κοντά επαγγελματίες και κοινό από την περιφέρεια, την Ευρώπη και την Μέση Ανατολή. Ας μη ξεχνάμε ότι η ίδια η Λεμεσός είναι μια πόλη πολυπολιτισμική, κάτι που αντικατοπτρίζεται και στην προσέλευση του κόσμου στις μέχρι τώρα διοργανώσεις. Όλα τα χρόνια, τόσο στο Επαγγελματικό Συνέδριο όσο και στη Γενική Έκθεση, έχουν βρεθεί επί σκηνής δεκάδες συγγραφείς και επαγγελματίες του κλάδου από Ευρώπη, Βαλκάνια, Ρωσία, Μέση Ανατολή. Παράλληλα στην Έκθεση θα συναντήσει κανείς εκθέτες αλλά και επισκέπτες από Κύπρο, Ελλάδα, Αγγλία, Ρωσία, Ουκρανία, Ισραήλ, Γερμανία και τον Αραβικό κόσμο.
Ποιο είναι φέτος το κεντρικό θέμα ή το κεντρικό μήνυμα που θέλετε να μεταφέρετε μέσω της έκθεσης;
Φέτος στην Έκθεση έχουμε ποικίλες θεματικές: μετάφραση, κινηματογράφος και λογοτεχνία, τεχνητή νοημοσύνη, πνευματικά δικαιώματα, έμφυλη βία, αφιερώματα στην μελοποιημένη ποίηση, στον νομπελίστα ποιητή Σεφέρη και τη σχέση του με την Κύπρο, στην εισβολή του ’74, στους Ολυμπιακούς Αγώνες και άλλα πολλά.
Το μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε είναι η δύναμη της πολυφωνίας και η επίδραση που αυτή έχει στην ανάπτυξη διαλόγου και κριτικής σκέψης. Μια πολυφωνία που η ίδια η χώρα και εν προκειμένω η φιλοξενούσα πόλη διαθέτει, και η οποία αποτυπώνεται μέσα από τις ποικίλες θεματικές και τη συμμετοχή επαγγελματιών, συγγραφέων, εκθετών και επισκεπτών από διάφορους πολιτισμούς.
Ποιοι/ πόσοι εκδοτικοί οίκοι συμμετέχουν και ποιες συνεργασίες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην επιτυχία της έκθεσης;
Φέτος στην Έκθεση συμμετέχουν πέραν των 110 εκθετών από Κύπρο, Ελλάδα, Ρωσία, Ουκρανία και τον Αραβικό κόσμο. Σημαντικές είναι οι συνεργασίες της Έκθεσης με τοπικούς αλλά και διεθνείς οργανισμούς, όπως για παράδειγμα με την Κυπριακή Ένωση Βιβλιοθηκονόμων και Επιστημόνων, τη Βιβλιοθήκη του Παν/ου Λευκωσίας, το Γραφείο Δημιουργικής Ευρώπης στην Κύπρο, τον Δήμο Λεμεσού, το Υφυπουργείο Πολιτισμού, την Έκθεση Βιβλίου Φρανκφούρτης, το πανευρωπαϊκό δίκτυο εκθέσεων Aldus Up κα.
Υπάρχουν καινοτομίες σε σχέση με τις προηγούμενες εκθέσεις φέτος;
Φέτος θα δούμε νέα, φρέσκα ονόματα επί σκηνής, ειδικά σχεδιασμένα αφιερώματα, ποικίλες θεματολογίες που συμβαδίζουν με τις νέες τάσεις και προκλήσεις του κλάδου, νέες σκηνές που θα φιλοξενήσουν πάνω από 120 εκδηλώσεις και δράσεις. Θα βρούμε καινούργιους τίτλους, μαζεμένους σε δύο μεγάλες αίθουσες τους οποίους και θα φιλοξενήσουν πάνω από 110 εκθέτες.
Επιπλέον, στην Έκθεση φέτος εγκαινιάζουμε και το B2B space το οποίο και θα βρίσκεται στο Ceronia Hall. Αφορά μια νέα πρωτοβουλία της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Λεμεσού, θα είναι ανοιχτό το Σάββατο 22 Νοεμβρίου, από τις 10:00 έως τις 14:00, και διαθέσιμο σε όλους τους επαγγελματίες του βιβλίου που θα παρακολουθήσουν το Conference και θα συμμετάσχουν στην 3η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Λεμεσού, για να πραγματοποιήσουν τις δικές τους, ιδιωτικές συναντήσεις.
Ποιες δραστηριότητες ή εκδηλώσεις παράλληλες με την έκθεση προσφέρονται στους επισκέπτες;
Στην Έκθεση προσφέρονται ομιλίες επί σκηνής από επαγγελματίες της βιομηχανίας του βιβλίου για επίκαιρα θέματα που αφορούν τον κλάδο, χώρος για συναντήσεις μεταξύ επαγγελματιών, συνεντεύξεις με επιφανείς συγγραφείς από Κύπρο και εξωτερικό, συζητήσεις πάνελ, ειδικά αφιερώματα, εργαστήρια, παρουσιάσεις βιβλίων και άλλες διαδραστικές εκδηλώσεις με άξονα το βιβλίο.
Υπάρχει κάποιος συγγραφέας ή λογοτέχνης που ξεχωρίζει ως επίτιμος καλεσμένος φέτος;
Είναι αρκετοί οι καλεσμένοι που ξεχωρίζουν και φέτος. Μερικοί από τους συγγραφείς που θα βρεθούν επί σκηνής είναι οι: Ισίδωρος Ζουργός, Αιμίλιος Σολωμού, Αχιλλέας Κυριακίδης, Λίνα Νικολακοπούλου, Στέφανος Δάνδολος, Στέφανος Ξενάκης, Αργυρώ Πιπίνη, Louis-Philippe Dalambert, Νάσια Διονυσίου, Άντρη Αντωνίου, Δήμητρα Χαραλάμπους, Σοφία Πανίδου, Πελιώ Παπαδιά, Έλενα Περικλέους και Μάριος Μάζαρης.
Ποιο είναι το όραμά σας για το μέλλον αυτής της έκθεσης στη Λεμεσό και πώς βλέπετε την εξέλιξή της τα επόμενα χρόνια;
Στόχος της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Λεμεσού είναι να έχει πολιτιστική επιρροή στο νησί και να καταστεί θεσμός, ο οποίος να λειτουργεί σαν πολιτιστικός φάρος για την τοπική κοινότητα, την τοπική βιομηχανία αλλά και την περιοχή μας ευρύτερα. Η Έκθεσή μας, φιλοδοξεί να λειτουργεί ως ένας περιφερειακός κόμβος όπου τόσο οι επαγγελματίες όσο και οι απλοί λάτρεις του βιβλίου από Κύπρο, Ελλάδα, Ευρώπη, Βαλκάνια και Μέση Ανατολή να μπορούν να συναντηθούν, να μοιραστούν γνώσεις και περιεχόμενο, να δημιουργήσουν συνέργειες και παράλληλα να γνωρίσουν νέους τίτλους και νέες φωνές από τον χώρο του Βιβλίου. Η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Λεμεσού είναι τέλος, είναι μία εξαιρετική ευκαιρία για ανάδειξη της κυπριακής λογοτεχνίας και γραμματείας και βεβαία για ενίσχυση της κυπριακής πολιτιστικής διπλωματίας.
Ποια είναι η σημασία αυτής της έκθεσης για την προώθηση της λογοτεχνίας και του πολιτισμού στην Κύπρο και συγκεκριμένα στη Λεμεσό;
Η σημασία της Έκθεσης μας για την προβολή των Κυπριακών γραμμάτων και της λογοτεχνίας, είναι κατά τη γνώμη μου καθοριστικής σημασίας. Όπως εύστοχα είχε ειπωθεί στο πρώτο επαγγελματικό συνέδριο από την εκπρόσωπο της Έκθεσης Φρανκφούρτης, η Κύπρος, και κατ’ επέκταση η κυπριακή λογοτεχνία, δεν αποτελεί εξαίρεση επειδή είναι μικρή. Πολλές μικρές χώρες, με μικρότερη παραγωγή και παράδοση στα γράμματα και στη λογοτεχνία, έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν την δική τους ταυτότητα και χαρακτήρα. Σημασία έχει να επενδύει μία χώρα σ’ αυτά που την καθιστούν μοναδική, παρά σε αυτά που την κάνουν όμοια με τις υπόλοιπες χώρες και αγορές. Η Έκθεσή μας, λοιπόν, λειτουργεί ως μια πλατφόρμα ανάπτυξης διαλόγου και δημιουργεί τις ευκαιρίες ώστε να συναντηθούν οι ειδικοί της βιομηχανίας αλλά και οι ιθύνοντες του κράτους μαζί με επαγγελματίες από το εξωτερικό ώστε να διευρύνουν τις γνώσεις και να αναπτύξουν νέες πρακτικές για την προώθηση της τοπικής μας λογοτεχνίας στην κοινότητα αλλά και στο εξωτερικό.
Χρήσιμες πληροφορίες
22-24 Νοεμβρίου, Χαρουπόμυλοι Λανίτη
Ιστοσελίδα: www.limassolbookfair.com
Πρόγραμμα Γενικής Έκθεσης: https://limassolbookfair.com/programma-genikis-ekthesis/
Πρόγραμμα Συνεδρίου: https://limassolbookfair.com/programma-synedriou/
Facebook – https://www.facebook.com/limassolbookfair
Instagram – https://www.instagram.com/limassolbookfair